427
Μια άδεια πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη | SOOC

Independent: Eτσι κατάφερε η Ελλάδα να «ισιώσει» την καμπύλη της επιδημίας

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 21:10
Μια άδεια πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη
|SOOC

Independent: Eτσι κατάφερε η Ελλάδα να «ισιώσει» την καμπύλη της επιδημίας

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 21:10

Ως παράδειγμα προς μίμηση χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο βρετανικός Independent καθώς είναι μια χώρα που κατάφερε να «ισοπεδώσει» την επιδημική καμπύλη των λοιμώξεων που προκαλεί ο κορονoϊός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Ελλάδα κατάφερε, να «ισιώσει» την επιδημική καμπύλη, κυρίως λόγω της γρήγορης αντίδρασής της, αλλά και της απόλυτης υπακοής των Ελλήνων στα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση από τα μέσα Μαρτίου και κατόπιν με το γενικό lockdown της 23ης του μήνα.

Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, είναι ένας εντυπωσιακά χαμηλός αριθμός θανάτων: μόλις 83 θύματα ως την Τετάρτη (εδώ), σε σύγκριση με τους 17.000 νεκρούς στη γειτονική μας Ιταλία.

Επίσης σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν παρόμοιο πληθυσμό, αλλά πολύ υψηλότερο ΑΕΠ η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση.

Οι θάνατοι που έχει καταγράψει είναι πολύ χαμηλότεροι από του Βελγίου (2.035) και της Ολλανδίας (1.867).

«Το κλειδί (της επιτυχίας) ήταν η έγκαιρη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία φοβήθηκε πως το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί επαρκώς, λόγω της περικοπών και της γενικότερης πρότερης ύφεσης», λεει στην εφημερίδα η Στέλλα Λάδη, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και στο Πάντειο.

«Το παράδειγμα της Ιταλίας υπήρξε επίσης σημαντικό, καθώς οι εικόνες που κατέφταναν καθημερινά από τους γειτονές μας, λειτουργούσαν ως καμπανάκι κινδύνου για  την κυβέρνηση και τους πολίτες», επισημαίνει.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται, μάλιστα, ότι από 560 κλίνες ΜΕΘ, που μετρούσε η χώρα τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση τα ανέβασε σε 910 και προσέλαβε πάνω από 4.000 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτή τη στιγμή η χώρα χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών Εντατικής, προσθέτει, με τους ανά την υφήλιο επιδημιολόγους να συμφωνούν πως αυτή η ενισχυμένη αμυντική προσέγγιση  ήταν όντως η μόνη δυνατότητα που είχε η Ελλάδα να αμυνθεί απέναντι στην πανδημία και τελικά απέδωσε καρπούς.

Στο ρεπορτάζ μίλησε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολιάζοντας σχετικά ότι «στην Ελλάδα, οι αποφάσεις μας για το κλείσιμο των μεγάλων πηγών διάδοσης όπως σχολεία, συνέδρια και άλλες σημαντικές συγκεντρώσεις ανθρώπων, λήφθηκαν πολύ νωρίς σχετικά με την επιδημιολογική πορεία της αρρώστιας».

Οχι πως δεν υπήρξαν, στην αρχή, κάποια προβλήματα.

«Το κλείσιμο των μπαρ και των καφέ στις 13 Μαρτίου ακολούθησε ένα Σαββατοκύριακο με πολλή ηλιοφάνεια. Οι άνθρωποι βγήκαν στις παραλίες και για βόλτες».

Σε απάντηση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέταξε να κλείσουν οι παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί ευθύνη από όλους», είπε στο τότε μήνυμά του, αναφέρει ο Independent, καταλήγοντας πως η Ελλάδα, λόγω των γρήγορων αντανακλαστικών της, ίσως και να πέτυχε τον στόχο της να ανακόψει την πορεία του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...