380
|

«Στο τούνελ», Δημήτρης Χαντζόπουλος (Άγρα)

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 7 Δεκεμβρίου 2013, 01:00

«Στο τούνελ», Δημήτρης Χαντζόπουλος (Άγρα)

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 7 Δεκεμβρίου 2013, 01:00

«Όταν σκοτείνιασε ο τόπος αποφασίσαμε να μπούμε στο τούνελ επειδή, λέει, εκεί είχε φως». Με αυτά τα λόγια, δίκην μακροσκελούς τίτλου, κυκλοφόρησε από την ΑΓΡΑ ένα άλμπουμ με γελοιογραφίες του Δημήτρη Χαντζόπουλου. Ο γνωστός σκιτσογράφος, που βρέθηκε πρόσφατα στη δίνη ενός επικοινωνιακού κυκλώνα εξαιτίας της -διάσημης πλέον- γελοιογραφίας με τις βουλευτίνες Ζωή Κωνσταντοπούλου και Ραχήλ Μακρή, συγκέντρωσε στις 264 σελίδες αυτού του βιβλίου πολιτικές γελοιογραφίες του που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ από το 2010 έως το 2013. Θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια «συμπαγής» απάντηση στους κακόπιστους και τους αλλεργικούς με τη σάτιρα. Είναι, εντούτοις, ένας αμείλικτος – και χωρίς κανένα καθωσπρεπισμό – σχολιασμός της πολιτικής πραγματικότητας στην εποχή της κρίσης, με το εξαίρετο και πολυσύνθετο σκίτσο ενός από τους σπουδαιότερους γελοιογράφους της Ελλάδας.

«Γελοιογραφία είναι να βάζεις το κεφάλι ενός αστείου στο σώμα μιας αλήθειας», είχε πει ο Τζόζεφ Κόνραντ. Αυτό ακριβώς κάνει και ο Χαντζόπουλος. «Μοντάρει» τις χιουμοριστικές ιδέες του στο σώμα μιας αλήθειας που είναι, τις περισσότερες φορές, οδυνηρή για τη ζωή των περισσοτέρων: Ο χάρτης της Ελλάδας κρεμιέται από το «ταβάνι» του σκίτσου, ως τραγική μετωνυμία των αυτοχείρων εξαιτίας της κρίσης. Οι πελαργοί που πετούν προς τη Δαμασκό δεν κουβαλάνε μωρά, αλλά φέρετρα. Η φάτνη της χριστουγεννιάτικης Αθήνας είναι μια χαρτόκουτα αστέγου και τα ζώα που πλαισιώνουν το θείο βρέφος είναι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες. Από κοντά, οι κοφτοί -και κοφτεροί- διάλογοι που διαμείβονται στις περισσότερες γελοιογραφίες του: «-Και τώρα… ποια παγίδα διαλέγουμε;… Το ευρώ ή τη δραχμή; -Το ευρώ! –Ο λόγος; -Δεν δουλεύει!…».

Το χιούμορ του Δημήτρη Χαντζόπουλου είναι καίριο, αιχμηρό και ιδιαίτερα διεισδυτικό. Δεν χαρίζει κάστανα στην (οποιαδήποτε) εξουσία. Χαρίζει, αντίθετα, ανόθευτο γέλιο. Ο ίδιος, πάντως, σπεύδει να… αποποιηθεί της ευθύνης, προτάσσοντας στο βιβλίο του μια σπαρταριστή ρήση του Γκράουτσο Μαρξ: «Από τη στιγμή που έπιασα το βιβλίο σου μέχρι που το άφησα, δεν μπορούσα να σταματήσω τα γέλια. Κάποια μέρα σκοπεύω να το διαβάσω». Το άλμπουμ του Δημήτρη Χαντζόπουλου «Στο τούνελ» θα παρουσιαστεί την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013, στις 18:00, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 14, Αθήνα). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Βάσω Κιντή, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέτρος Μαρτινίδης, αρχιτέκτονας και συγγραφέας, καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Χρήστος Μεμής, διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Ανδρέας Πετρουλάκης, γελοιογράφος στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News