294
|

Ο χορός του θανάτου

Avatar Αννα Λυδάκη 17 Νοεμβρίου 2015, 21:05

Ο χορός του θανάτου

Avatar Αννα Λυδάκη 17 Νοεμβρίου 2015, 21:05

Σχέση μίσους και εξάρτησης ανάμεσα στον Έντγκαρ και την Άλις σε ένα σπίτι-φυλακή, με γκρίζους τοίχους, με χώμα άσπρο ολόγυρα και μόνη σύνδεση με τον έξω κόσμο ένα τηλέγραφο που χτυπά από καιρού εις καιρόν μονότονα. Εκεί ζουν καταδικασμένοι να κατασπαράσσουν ο ένας τον άλλο, παίγνια  στα χέρια του αοράτου, σε ένα σκοτεινό σύμπαν, όμοιο με το έρεβος μέσα τους. Ο Κουρτ, που φθάνει μέσα στη νύχτα,  γρήγορα μπλέκεται στον φανερό, αμείλικτο πόλεμο που τους χωρίζει και στην κρυφή αγάπη που τους ενώνει και δρα ως καταλύτης στον εύθραυστο κόσμο τους αφήνοντας να φανεί το ευάλωτο της ύπαρξής τους.

Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ με τον Χορό του θανάτου διεισδύει στα κατάβαθα του είναι και αναζητά το νόημα της ζωής – αν υπάρχει. Η μοναξιά, οι ανθρώπινες σχέσεις, η άδολη εχθρότητα του σύμπαντος, τα γηρατειά, που προοιωνίζονται τον θάνατο που σέρνει στον «χορό» του χαμένες ζωές, βασανίζουν τους ήρωές του που ξέρουν ότι το μόνο που θα μείνει από αυτούς είναι ένα καρότσι κοπριάς για τον κήπο.

Η εξαιρετική μετάφραση του Δήμου Κουβίδη αποδίδει με άψογο τρόπο τη βαθύτητα του κειμένου του Στρίντμπεργκ με το σοβαρό και κωμικό-γκροτέσκο ύφος, το φέρνει στα καθ’ ημάς και αναδεικνύει τη διαχρονικότητά του.

Συγκλονιστικός ο Δημήτρης Καταλειφός, που σκηνοθετεί (με τη συνεργασία της Ελένης Σκότη) και πρωταγωνιστεί και αποδεικνύει ακόμη μια φορά πόσο σπουδαίος καλλιτέχνης είναι. Δίπλα του, γοητευτική Άλις η Φιλαρέτη Κομνηνού και ο Βασίλης Μπισμπίκης, που ανταποκρίνονται τέλεια στις λεπτές αποχρώσεις του ρόλου τους.

Μια παράσταση που σε ακολουθεί και αφού σβήσουν τα φώτα της σκηνής…

Θέατρο: «Εμπορικόν»
Αύγουστος Στρίντμπεργκ: Ο χορός του θανάτου
Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καταλειφός, σε συνεργασία με την Ελένη Σκότη
Σκηνικά-κοστούμια: Μικαέλα Λιακατά
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

*Η Άννα Λυδάκη είναι καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News