443
| .

Μια Οδύσσεια από μέταλλο και λαμαρίνα

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 2 Απριλίου 2016, 23:52

Μια Οδύσσεια από μέταλλο και λαμαρίνα

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 2 Απριλίου 2016, 23:52

Το ταξίδι του Οδυσσέα είναι η ζωή ενός ανθρώπου με πολλές και σπάνιες ικανότητες και ατελείωτα πάθη. Η Οδύσσεια είναι ο προορισμός του καθενός στην πορεία της ζωής του. Eνα ταξίδι που αφορά τους ανθρώπους που έχουν την δύναμη να ζήσουν τη ζωή τους. Με αυτό το σκεπτικό, η αρχιτέκτων μηχανικός Παγώνα Κανέλλου δημιούργησε μια σειρά γλυπτών που συμβολίζουν το προσωπικό ταξίδι, με το κάθε γλυπτό να «εκπροσωπεί» κάποιοι σταθμό από το μακρύ ταξίδι του Οδυσσέα.

Το θέμα εμπνεύστηκε από ένα τμήμα της διπλωματικής εργασίας της, που υποβλήθηκε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Η μελέτη του έργου αφορούσε ένα μυθολογικό πάρκο το οποίο αποτελείται από γλυπτά. Στόχος του ήταν η ανάδειξη των κτηριακών όγκων μέσα από μαθηματικές σχέσεις και πιο συγκεκριμένα τις αρμονικές χαράξεις, δηλαδή τις γεωμετρικές σχέσεις σχημάτων σε αρμονία (χαρακτηριστικό παράδειγμα μνημείου που έχει σχέση με τις αρμονικές χαράξεις, είναι η Ακρόπολη).

Η εργασία εκείνη προτάθηκε για βράβευση από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και με την πάροδο του χρόνου… εξελίχθηκε σε μια έκθεση γλυπτικής, με τίτλο «Οδύσσεια – Αρμονικές χαράξεις γλυπτών στον χώρο». Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 4 Απριλίου στις 19:00, στον Πολυχώρο Αθηναΐς, και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού & Αθλητισμού και Τουρισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η Οδύσσεια είναι ο προορισμός του καθενός στην πορεία της ζωής του. Eνα ταξίδι που αφορά τους ανθρώπους που έχουν την δύναμη να ζήσουν τη ζωή τους. Με αυτό το σκεπτικό, η αρχιτέκτων μηχανικός Παγώνα Κανέλλου δημιούργησε μια σειρά γλυπτών που συμβολίζουν το προσωπικό ταξίδι

Η έκθεση, σε μουσειολογική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού και σκηνοθεσία-παραγωγή Αλέξανδρου Ασλάνη, αποτελείται από δεκατέσσερα γλυπτά τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδέονται μεταξύ τους, συμβολίζοντας σημεία του ταξιδιού του ομηρικού ήρωα. Καταλαμβάνει 60 τετραγωνικά μέτρα, τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα κυρίως από λαμαρίνα και ζυγίζουν περίπου 4 τόνους.

Σύμφωνα με την δημιουργό Παγώνα Κανέλλου, σκοπός του έργου είναι να συνδυάσει την τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Να λειτουργήσει ως ένα εργαστήριο γνώσεων και ιδεών μέσα από την επιστήμη της αρχιτεκτονικής και να διαδώσει τη μαγεία των μαθηματικών. Για αυτό το λόγο, η έκθεση στην Αθηναΐδα προσφέρεται για επισκέψεις και εκπαίδευση των μαθητών, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του εκάστοτε σχολείου.

Στη διάρκεια της σχολικής επίσκεψης, περίπου μιας ώρας, θα υπάρχει ένα διαδραστικό παιχνίδι σε σχέση με την γεωμετρία και τις αρμονικές χαράξεις, η δημιουργία σχεδίου πάνω στις αρμονικές χαράξεις από τους μαθητές, καθώς και προβολή βίντεο όπου θα έχουν τη δυνατότητα να δούνε πώς κατασκευάστηκε το έργο.

info

Eκθεση «Οδύσσεια – Αρμονικές χαράξεις γλυπτών στον χώρο»

Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς, Καστοριάς 34-36, Βοτανικός (στάση μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210-3480000)

Διάρκεια έκθεσης: 4 – 30 Απριλίου 2016

Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00

Είσοδος ελεύθερη

(τηλ. για επισκέψεις σχολείων: 6976-843020, κ. Κανέλλου)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...