716
O Kώστας Κατσίκης στη Βουλή. Τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ ήταν αυτά που προκάλεσαν αναστάτωση | Alexandros Michailidis / SOOC

Πανηγυρίζει ο τουρκικός Τύπος για τις δηλώσεις Κατσίκη – «Για πρώτη φορά προσφορά ανταλλαγής»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 17:57
O Kώστας Κατσίκης στη Βουλή. Τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ ήταν αυτά που προκάλεσαν αναστάτωση
|Alexandros Michailidis / SOOC

Πανηγυρίζει ο τουρκικός Τύπος για τις δηλώσεις Κατσίκη – «Για πρώτη φορά προσφορά ανταλλαγής»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 17:57

Λειτούργησε ο Κώστας Κατσίκης ως «λαγός»; Αυτό είναι πλέον το ζητούμενο μετά την πρωτοφανή δημόσια πρότασή του να παρακαμφθεί από τις ηγεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας η Δικαιοσύνη ώστε να υπάρξει «ανταλλαγή» των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη με τους οκτώ Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ προσέφερε ένα χρήσιμο πάτημα στους Τούρκους να πουν ότι και στην Αθήνα μιλούν για ανταλλαγή, παίρνοντας «πάσα» από όσα είχε υποστηρίξει εμμέσως πλην σαφώς ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους αξιωματούχους της ΕΕ στη Βάρνα – ο τούρκος πρόεδρος συνέδεσε ξεκάθαρα τις δύο υποθέσεις.  

Η διευκρινιστική δήλωση του κ. Κατσίκη ουδώλως απασχόλησε τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία έσπευσαν να φιλοξενήσουν τα λεγόμενα του κυβερνητικού βουλευτή για ανταλλαγή των Οκτώ με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς.

Τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος έκαναν λόγο για νίκη της Αγκυρας, περιγράφοντας μια υποχώρηση από την πλευρά της Αθήνας.

Οι δηλώσεις Κατσίκη καταγράφηκαν σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει επιλέξει να κινείται με επιθετική ρητορική χωρίς να χάνει ευκαιρία να προχωρά σε επίδειξη ισχύος, ανεβάζοντας διαρκώς τους τόνους τόσο απέναντι στην ελληνική πλευρά όσο και απέναντι στην ΕΕ.

«Στην Αθήνα μίλησαν για πρώτη φορά ανοιχτά για το θέμα της ανταλλαγής» έγραψε η Hurriyet που με διθυραμβικά σχόλια αναφέρεται στην «προσφορά» του Κατσίκη.

hurriyet

 

«Οι Ελληνες στριμώχτηκαν στη γωνία και μιλούν για ανταλλαγή» έγραψε η Υeniakit παρουσιάζοντας την ιδέα της ανταλλαγής ως επακόλουθο των πράξεων του Ερντογάν και δίνοντας την εικόνα νίκης για την Τουρκία.

yian

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Haber7 που φανερώνει τον ενθουσιασμό της με τον εξής τίτλο: «Το είπαν για πρώτη φορά! Προσφορά ανταλλαγής στην Τουρκία».

Haber7

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είχε σπεύσει νωρίτερα την Τετάρτη να κάνει μια διευκρινιστική δήλωση: «Δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω. Η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση» είπε.

Ο τηλεοπτικός φακός όμως τον εξέθεσε. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί είχε κάλεσε τους τηλεθεατές –και τους συναδέλφους του προφανώς– να «ζυγίσουν» τα υπέρ και τα κατά μιας ανταλλαγής, είχε συσχετίσει δύο εντελώς άσχετες μεταξύ τους υποθέσης, υιοθετώντας πλήρως τη λογική του Ερντογάν και είχε θέσει μια βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος καθώς πρότεινε την παράκαμψη της Δικαιοσύνης, καταταστρατηγώντας τη διάκριση των εξουσιών.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε τις δηλώσεις του κ. Κατσίκη. Από τη Νέα Δημοκρατία σχολίασαν ότι οι απόψεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ περί ανταλλαγής των στρατιωτικών εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα και πιστοποιούν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση των δύο Ελλήνων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σχολίασε αιχμηρά τα όσα είπε ο κ. Κατσίκης. «Αδιανόητη και απαράδεκτη τη σπουδή του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν. Συμφωνεί, άραγε, η κυβέρνηση με τις θέσεις του κ. Κατσίκη; Οφείλει να τοποθετηθεί», είπε με νόημα ο κ. Χρηστίδης.

«Η προσπάθεια να συσχετιστεί η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με αυτή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, πέρα από επικίνδυνη, στρώνει το έδαφος για να αναβαθμιστούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το θέμα. Αν δεν λειτουργεί ως “λαγός”….» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ για τις δηλώσεις Κατσίκη.

Αμεσο ήταν το σχόλιο του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη: «Οσοι υιοθετούν την άποψη Ερντογάν περί “ανταλλαγής” προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Οι δύο Ελληνες που κρατούνται άδικα και οι 8 Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο ΔΕΝ είναι αιχμάλωτοι για να ανταλλαγούν».

«Πισώπλατη μαχαιριά» χαρακτήρισε, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων την «πρόταση του κ. Κατσίκη για ανταλλαγή των ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚ, «πριν στεγνώσει το μελάνι της συνόδου της Βάρνας και ενώ θριαμβολογούσαν κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα για απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών μας, προ του Πάσχα από τους Τούρκους, σαν μαχαιριά πισώπλατα έπεσε επάνω μας, η πρόταση του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Κατσίκη για ανταλλαγή των δυο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Τελικά, πόσο ακόμη θα εξευτελιστεί η χώρα μας».

Χαρακτηριστικό και το σχόλιο του Βαγγέλη Βενιζέλου στα social media.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...