741
O Kώστας Κατσίκης στη Βουλή. Για πρώτη φορά μέλος της θέτει ζήτημα «παράκαμψης» της ελληνικής Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ο Κατσίκης των ΑΝΕΛ ζήτησε να παρακαμφθεί η Δικαιοσύνη και να γίνει «ανταλλαγή» στρατιωτικών!

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 09:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/03/2018, 22:51
O Kώστας Κατσίκης στη Βουλή. Για πρώτη φορά μέλος της θέτει ζήτημα «παράκαμψης» της ελληνικής Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ο Κατσίκης των ΑΝΕΛ ζήτησε να παρακαμφθεί η Δικαιοσύνη και να γίνει «ανταλλαγή» στρατιωτικών!

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 09:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/03/2018, 22:51

Στην άκρως επικίνδυνη –για τα δημοκρατικά ήθη ευρωπαϊκής χώρας– πρόταση «να παρακαμφθεί» η ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να ανταλλαγούν οι οκτώ Τούρκοι που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Ελλάδα με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, προχώρησε την Τετάρτη ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστας Κατσίκης!

«Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την τουρκική και την ελληνική Δικαιοσύνη και προχωρήσουν σε μια ανταλλαγή, δεν ξέρω σε τι θα μας κόστιζε… Εγώ θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι μια λύση», είπε στον ΣΚΑΪ. Είναι η πρώτη φορά που μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου προτείνει δημοσίως την κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών (Εκτελεστική, Νομοθετική, Δικαστική) η οποία θεωρείται θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος και του δυτικού πολιτισμού.

Κατά κάποιους ο κ. Κατσίκης λειτουργεί ως «λαγός». Μολονότι αργότερα έσπευσε να κάνει λόγο για απάντηση σε «υποθετικό σενάριο», στη συνέντευξή του στον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου επανέλαβε συνειδητά την πρόταση για παράκαμψη της απόφασης του Αρείου Πάγου. Ως γνωστόν το ανώτατο δικαστήριο έχει κρίνει οριστικά και αμετάκλητα ότι οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί –που κατηγορούνται από το καθεστώς Ερντογάν ως πραξικοπηματίες– δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία καθώς εκεί δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ έφθασε στο σημείο να προτείνει να ζυγίσουμε «ποιο θα είναι το όφελος και ποια θα είναι η ζημία» από αυτήν την κατάσταση, δηλώνοντας ανοιχτός σε μια συζήτηση να αγνοηθεί η τελεσίδικη απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Αργότερα –και μετά τη θύελα αντιδράσεων– ο βουλευτής των ΑΝΕΛ έσπευσε να κάνει μια διευκρινιστική δήλωση: «Δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω. Η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση» είπε.

Ο τηλεοπτικός φακός όμως τον διαψεύδει. Ουσιαστικά ο κυβερνητικός βουλευτής, μας κάλεσε να «ζυγίσουμε» τα θεμέλια του πολιτεύματος με τα «οφέλη» του παζαριού δέκα στρατιωτικών, συσχετίζοντας δύο άσχετες υποθέσεις και υιοθετώντας εμφανώς τη λογική του Ταγίπ Ερντογάν.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, εκεί το πάει ο Ερντογάν» είπε για το ενδεχόμενο ανταλλαγής των Οκτώ με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, στον απόηχο και των αποκαλύψεων των όσων δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος για τις συνομιλίες που είχε με τους αξιωατούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βάρνα. Ο ίδιος παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι ένα τέτοιο σενάριο συζητείται στο παρασκήνιο.

Ο κ. Κατσίκης είπε εξάλλου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είναι ο πρώτος που διατύπωσε τον όρο «όμηροι» για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. «Ομηροι», σημαίνει ότι κρατούνται για ανταλλαγή, παρατήρησε με νόημα ο κυβερνητικός βουλευτής, χωρίς πάντως, να πει αν και ο υπουργός Αμυνας σκέφτεται το σενάριο της ανταλλαγής με παράκαμψη της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Οπως αναμενόταν, οι δηλώσεις του κ. Κατσίκη προκάλεσαν αντιδράσεις.

Από τη Νέα Δημοκρατία σχολίασαν ότι οι απόψεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ περί ανταλλαγής των στρατιωτικών εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα και πιστοποιούν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση των δύο Ελλήνων.

«Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών θεμελιώδης αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς. «Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της Κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων ελλήνων στρατιωτικών και υπονομεύουν το κράτος Δικαίου».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σχολίασε αιχμηρά τα όσα είπε ο κ. Κατσίκης. «Αδιανόητη και απαράδεκτη τη σπουδή του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν. Συμφωνεί, άραγε, η κυβέρνηση με τις θέσεις του κ. Κατσίκη; Οφείλει να τοποθετηθεί», σχολίασε με νόημα ο κ. Χρηστίδης.

«Η προσπάθεια να συσχετιστεί η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με αυτή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, πέρα από επικίνδυνη, στρώνει το έδαφος για να αναβαθμιστούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το θέμα. Αν δεν λειτουργεί ως “λαγός”….» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ για τις δηλώσεις Κατσίκη.

Αμεσο ήταν το σχόλιο του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη: «Οσοι υιοθετούν την άποψη Ερντογάν περί “ανταλλαγής” προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Οι δύο Ελληνες που κρατούνται άδικα και οι 8 Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο ΔΕΝ είναι αιχμάλωτοι για να ανταλλαγούν. Οι 2 πρέπει να ελευθερωθούν & οι 8 να συνεχίσουν να προστατεύονται από ενα κράτος δικαίου.

Χαρακτηριστικό, τέλος, το σχόλιου του Βαγγέλη Βενιζέλου στα social media:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...