484
. | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙntimeNews

Πολιτική κόντρα για την «τρύπα» των 89 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2018, 19:27
.
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙntimeNews

Πολιτική κόντρα για την «τρύπα» των 89 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2018, 19:27

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία, Γιώργου Μπαλωμενάκη, περί «τρύπας» ύψους 89 εκατ. ευρώ στα οικονομικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο κ. Μπαλωμενάκης, επικαλούμενος έκθεση ορκωτών λογιστών, έκανε λόγο για απόκλιση ύψους 89 εκατ. ευρώ ανάμεσα στα υπόλοιπα ταμειακών διαθεσίμων που αναγράφονται στους απολογισμούς και στα υπόλοιπα των χρηματικών διαθεσίμων, όπως τα τελευταία προκύπτουν από τις ενημερώσεις των τραπεζών σχετικά με την κίνηση των λογαριασμών του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σε δήλωσή του ανέφερε ότι περιήλθε στην Επιτροπή της Βουλής η έκθεση πραγματογνωμοσύνης «για την επιβεβαίωση στοιχείων και εντοπισμό διαφορών επί  των ετήσιων οικονομικών απολογισμών, που κατέθετε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο υπουργείο Υγείας για τις χρήσεις 2007 έως και 2014».

Οπως πρόσθεσε, οι τρεις ορκωτοί λογιστές που είχαν οριστεί, στην πολυσέλιδη έκθεσή τους επισημαίνουν την ύπαρξη μεγάλων αποκλίσεων. «Οι πραγματογνώμονες δεν εκφράζουν γνώμη για τη φύση ή τον τρόπο σχηματισμού της διαφοράς αυτής, εξαιτίας, όπως τονίζουν, του ανεπαρκούς τρόπου κατάρτισης των απολογισμών και της έλλειψης παραστατικών στοιχείων για την επιβεβαίωση των εσόδων και εξόδων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τελικό συμπέρασμα των πραγματογνωμόνων είναι ότι οι ισολογισμοί 2007-2014 «δεν είναι αξιόπιστοι, ούτε έχουν συνταχθεί με ακρίβεια και πληρότητα». Υποστήριξε, δε, ότι «τα ευρήματα των πραγματογνωμόνων επιβεβαιώνουν την εικόνα που έχει προκύψει μέχρι σήμερα από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρχε μέχρι το 2014 μια “μαύρη τρύπα” εκατομμυρίων στα οικονομικά του, για την οποία, εννοείται, πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες τόσο ποινικές όσο και πολιτικές».

Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει «τρύπα» – Δεν λείπει ούτε ένα ευρώ

Στη ριζική αμφισβήτηση των ισχυρισμών του κ. Μπαλωμενάκη προχώρησε, με γραπτή του δήλωση, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρει τα εξής στη γραπτή του δήλωση:

«Δυστυχώς, ο κ. Μπαλωμενάκης είτε από άγνοια είτε σκοπίμως παραπλάνησε τον ελληνικό λαό ανακοινώνοντας ως πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ότι δήθεν οι ορκωτοί λογιστές εντόπισαν τρύπα ύψους 89 εκατομμυρίων ευρώ στις λογιστικές χρήσεις της περιόδου 2007-2014 του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η έκθεση των ορκωτών λογιστών αναφέρει μια λογιστική διαφορά (χωρίς να λείπουν τα χρήματα) ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη χρήση του έτους 2009-2010. Η λογιστική αυτή διαφορά βαίνει μειούμενη τα επόμενα χρόνια και καταλήγει στα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2014, κατά τη διάρκεια της δικής μου υπουργικής θητείας και του κ. Μάκη Βορίδη. Οχι μόνο δεν λείπουν 230 εκατομμύρια ευρώ, όπως ψευδώς κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Πολάκης, αλλά δεν λείπει ούτε ένα ευρώ. Εναν λογιστή να είχε ρωτήσει ο κ. Μπαλωμενάκης, θα τον είχε προστατεύσει. Σε κάθε περίπτωση, αν και η λογιστική αυτή διαφορά δεν αφορά τη δική μου θητεία, εφόσον η Επιτροπή θέλει να την ερευνήσει δεν έχει παρά να καλέσει την πρώην υπουργό Υγείας, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία άλλωστε έχει κάνει και δηλώσεις υποστήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην Επιτροπή. Αν νομίζουν ότι θα αλλάξουν την ατζέντα από τις τεράστιες ευθύνες τους για την τραγωδία στο Μάτι, είναι πολύ γελασμένοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...