861
| Photo by Hulton Archive/Getty Images

Πολ Νιούμαν: Η ιστορία του με δικά του λόγια

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2021, 01:15
|Photo by Hulton Archive/Getty Images

Πολ Νιούμαν: Η ιστορία του με δικά του λόγια

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2021, 01:15

Οι πάντες θα συμφωνήσουν ότι  ο Πολ Νιούμαν είχε ένα πρόσωπο, που τόσο στο προφίλ όσο και ανφάς, θα μπορούσε άνετα να είναι πορτρέτο αρχαίου νομίσματος. Τα διάσημα γαλάζια μάτια του τον έκαναν ακόμα πιο γοητευτικό, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο τι κρυβόταν πίσω από το μάλλον ανεξιχνίαστο βλέμμα του.

Ο συγγραφέας Πίτερ Γκέδερς δηλώνει «φανατικός του Νιούμαν», παραδέχεται ωστόσο ότι γνώριζε ελάχιστα πράγματα για το είδωλό του πέρα από το ότι αγαπούσε τη γυναίκα του και ότι ήταν ο δημιουργός των Newman’s Own, μιας σειράς με δημοφιλή ντρέσινγκ για σαλάτες, τα έσοδα των οποίων πάνε σε κοινωφελείς σκοπούς.

Ωσπου μια μέρα, όπως γράφει στους The Times ο Γουίλ Παβία, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στη Νέα Υόρκη, ο Γκέδερς δέχτηκε το τηλεφώνημα ενός ατζέντη, που εκπροσωπούσε την οικογένεια Νιούμαν. Στο υπόγειο του σπιτιού τους στο Κονέκτικατ, οι κόρες του Πολ Νιούμαν ανακάλυψαν ένα εκτεταμένο πλην όμως ημιτελές προφορικό project, στο οποίο ο ηθοποιός μιλάει ωμά και ξεκάθαρα για την ιστορία της ζωής του. Από τον Γκέδερς ζητήθηκε να επιμεληθεί το κείμενο, πράγμα, που δέχτηκε να κάνει, και έτσι  η αυτοβιογραφία του Πολ Νιούμαν, θα εκδοθεί, με την έγκριση της 91χρονης συζύγου του Τζόαν Γούντγουορντ, 14 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Δύο γόητες, ο Πολ Νιούμαν με τον αδελφικό του φίλο Ρόμπερτ Ρέντφορντ το 1961 στους «Δύο Ληστές» (20th Century Fox)

Σύμφωνα με τον εκδότη Αλφρεντ Κνοπφ, ο Πολ Νιούμαν, ο οποίος απεβίωσε το 2008, άρχισε να ασχολείται με το βιβλίο τη δεκαετία του 1980 με τη βοήθεια του σεναριογράφου και στενού φίλου του Στιούαρτ Στερν. Ο Γκέδερς έμεινε έκπληκτος όταν είδε τις σελίδες: «Είναι απομαγνητοφωνήσεις αλλά διαβάζονται σαν να κάθισε στο γραφείο και του και να έγραψε ένα αφήγημα. Με εξέπληξε το πόσο ανοικτός ήταν με το πρόβλημα του αλκοολισμού που αντιμετώπιζε. Λέει με τιμιότητα ότι δεν ήταν καλός με την πρώτη του σύζυγο. Αποκαλύπτει πράγματα, που δεν τον τιμούν αλλά δεν διστάζει να το κάνει», λέει ο αμερικανός συγγραφέας στον Γουίλ Παβία.

Ο Νιούμαν περιγράφει την παιδική του ηλικία σε ένα μεγάλο σπίτι στα Σέικερ Χάιτς, στο Οχάιο, όπου οι γονείς του διατηρούσαν ένα πολυκατάστημα. Σύμφωνα με όσα αφηγείται «η σχέση του με τους γονείς του ήταν αγχώδης και μπορείς να δεις πώς διαμόρφωσε τις ανασφάλειές του», λέει ο Γκέδερς.

Αλλά υπάρχουν και περιγραφές πραγματικά αστείες. «Ενα από τα πράγματα, που βρήκα ενδιαφέρον, για το οποίο μιλάει με τρόπο έντιμο και εξίσου αστείο, είναι ότι κατά το ήμισυ ήταν Εβραίος. Οταν ήταν νέος δυσκολευόταν να το αντιμετωπίσει αλλά στη συνέχεια αποδέχτηκε απολύτως την εβραϊκή του ταυτότητα», λέει ο Γκεδερς.

Ο Στιούαρτ Στερν έκανε συνεντεύξεις με δεκάδες φίλους του ηθοποιού, μίλησε με την πρώτη σύζυγό του, Ζακλίν Βίτε, και μια σειρά από ηθοποιούς και σκηνοθέτες, που είχαν δουλέψει μαζί του. Στη συνέχεια έπεισε τον Νιούμαν να μιλήσει και ο ίδιος στο μαγνητόφωνο. Και εκείνος του είπε ότι ήθελε να το κάνει για να πει πώς ήταν τα πραγματικά γεγονότα γιατί υπήρξαν πολλές βιογραφίες, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αλήθεια.

Ο Πολ Νιούμαν ένιωθε κατωτερότητα μπροστα στον Μάρλον Μπράντο και τον Τζέιμς Ντιν

Το project ολοκληρώθηκε περίπου δέκα χρόνια πριν από τον θάνατο του Πολ Νιούμαν. Ο Στερν πέθανε το 2015. Οπως δήλωσε ο Γκέδερς, η οικογένεια Νιούμαν βρήκε τις απομαγνητοφωνήσεις σε μια αρχειοθήκη στο υπόγειο του σπιτιού, σχετικά πρόσφατα. Το αρχείο περιλαμβάνει 10.000 σελίδες με αφηγήσεις άλλων για τον ηθοποιό και μερικές εκατοντάδες, στις οποίες μιλάει ο ίδιος ο Νιούμαν, ενώ επιπλέον εκατοντάδες σελίδες με δικές του αφηγήσεις βρέθηκαν σε μια αποθήκη εκτός σπιτιού. Ο Στερν τον προκαλούσε, μάλιστα, με «πιπεράτες» ερωτήσεις, να μιλήσει για γεγονότα της ζωής του, για την ψυχολογία και την ιστορία του.

Ο 67χρονος Πίτερ Γκέδερς έπρεπε να παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά του στην οικογένεια Νιούμαν: «Είπα στις κόρες του ότι την εποχή, που πήγαινα στο λύκειο έπαιζα μπιλιάρδο και προσπαθούσα να μιμηθώ τον Νιούμαν στην ταινία “Ο Κόσμος είναι Δικός μου” (“The Hustler”, 1961)». Ο πατέρας του Γκέδερς ήταν σεναριογράφος, είχε μάλιστα γράψει το σενάριο για έναν από τους πρώτους τηλεοπτικούς ρόλους του Πολ Νιούμαν, ενώ ο ίδιος ο Πίτερ Γκέδερς ήταν φίλος του Γουίλιαμ Γκόλντμαν, που είχε γράψει το σενάριο για μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του διάσημου ηθοποιού, τους «Δύο Ληστές» (1969) για την αληθινή ιστορία του Μπουτς Κάσιντι (Πολ Νιούμαν) και του Σαντανς Κιντ (Ρόμπερτ Ρέντφορντ).

Ο Πολ Νιούμαν παίζει μπιλιάρδο στην ταινία «The Hustler», το 1961 (Rossen Films)

Στην αυτοβιογραφία του, ο Νιούμαν αποκαλύπτει με ειλικρίνεια την κατωτερότητα που ένιωθε μπροστά στον Μάρλον Μπράντο και τον Τζέιμς Ντιν και κάνει μια πολύ προσωπική περιγραφή των σχέσεών του, γράφει ο Γουίλ Παβία στους The Times.

Η οικογένειά του είναι πεπεισμένη ότι η αφήγησή του έπρεπε να δει το φως της δημοσιότητας. Συμφωνα με τον Γκέδερς, μια από τις κόρες του είπε: «Δείχνει ότι ο πατέρας μας ήταν πολύ καλύτερος άνθρωπος στα γεράματά του σε σχέση με τη νεότητά του. Νομίζουμε ότι είναι μια πραγματικά πολύτιμη ιστορία που αξίζει να δημοσιευτεί».

* Σύμφωνα με τον εκδότη Αλφρεντ Κνοπφ, η αυτοβιογραφία του Πολ Νιούμαν θα κυκλοφορήσει το 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...