547
Ένα πετρελαϊκό πεδίο στο Τέξας: Ελντοράντο αλλά και πιθανός περιβαλλοντικός εφιάλτης |

Ποια Σαουδική Αραβία; Μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο γίνονται οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 17:23
Ένα πετρελαϊκό πεδίο στο Τέξας: Ελντοράντο αλλά και πιθανός περιβαλλοντικός εφιάλτης
|

Ποια Σαουδική Αραβία; Μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο γίνονται οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 17:23

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αντικαταστήσουν τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και πετρελαιοειδών στον κόσμο – μια οικονομική επίδειξη δύναμης που μπορεί να έχει σεισμικές γεωπολιτικές επιπτώσεις.  Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου,  η αλλαγή αυτή, η οποία τα τελευταία 70 χρόνια φαινόταν αδιανόητη, αναμένεται να καταγραφεί εφέτος, όπως υπολογίζει η ερευνητική εταιρεία Rystad Energy.

Η Σαουδική Αραβία ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της παγκόσμιας αγοράς από τότε που άρχισε να πουλάει πετρέλαιο στο εξωτερικό τη δεκαετία του 1950, αλλά μια τεχνολογικά προκληθείσα έκρηξη παραγωγής στο Τέξας έχει καταστήσει δυνατή τη νέα εποχή παγκόσμιας ενεργειακής κυριαρχίας των ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ άρχισε να αξιοποιεί την ενισχυμένη πολιτική επιρροή που δίνει ο Λευκός Οίκος στην παγκόσμια σκηνή. Χωρίς να αγχώνεται για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι ενεργειακοί αποκλεισμοί στις εγχώριες τιμές της βενζίνης, επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν και στη Βενεζουέλα, δύο μεγάλες παραγωγούς πετρελαίου χώρες. Η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς μέσω της αύξησης των εξαγωγών αργού πετρελαίου του Τέξας οδήγησε σε πτώση των τιμών του πετρελαίου, εξασθενίζοντας τις οικονομίες της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας και αναγκάζοντάς τις χώρες αυτές να ανταποκριθούν μειώνοντας τη δική τους παραγωγή για να προσπαθήσουν να υποστηρίξουν τις τιμές.

Οι επιπτώσεις της αμερικανικής ενεργειακής υπεροχής πρόκειται να γίνουν πιο έντονες. «Ο πολιτικός και οικονομικός αντίκτυπος αυτής της μετατόπισης στο παγκόσμιο εμπόριο είναι ήδη δραματικός και θα είναι ακόμα πιο σημαντικός μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Περ Μάγκνους Ρίσβεν, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας Rystad. «Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα εξατμιστεί και το εξωτερικό χρέος θα πληρωθεί γρήγορα, χάρη στην ταχεία άνοδο των αμερικανικών εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η έκθεση της Rystad προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τη Σαουδική Αραβία σε εξαγωγές πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του υγρού φυσικού αερίου, το τρίτο τρίμηνο του 2019. Επί του παρόντος, η Σαουδική Αραβία εξάγει 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου και 2 εκατομμύρια φυσικού αερίου (NGL). Οι ΗΠΑ εξάγουν 3 εκατομμύρια αργού πετρελαίου και 5 εκατομμύρια NGL. Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2 εκατομμύρια μονάδες βάσης πέρυσι και η Rystad Energy αναμένει ότι θα αυξηθεί και πάλι φέτος, κατά περίπου 1 εκατομμύριο μονάδες.

Η στροφή «είναι πραγματικά αξιοσημείωτη», δήλωσε ο Ράιαν Φιτζμόρις, σύμβουλος ενέργειας στην Rabobank. «Πριν από δέκα χρόνια κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί». Παρόλο που οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο από τον Μάρτιο του 2014, είναι και η χώρα με τη μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας στον πλανήτη. Το 2015 λοιπόν, το Κογκρέσο ανέβαλε μια απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου η οποία θα διαρκούσε για 40 χρόνια. Με την άνοδο της ζήτησης, ιδίως στην Ασία, το επόμενο έτος προβλέπεται να είναι το πρώτο έτος από το 1953 που η Αμερική εξάγει περισσότερη ενέργεια από εκείνη που εισάγει.

Η ανάκαμψη έγινε πραγματικότητα χάρη στο Permian basin (Περμανική λεκάνη), ένα τεράστιο πετρελαϊκό πεδίο στο δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό, όπου η παραγωγή τετραπλασιάστηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πρόοδο στην υδραυλική ρωγμή (fracking) που απελευθερώνει το πετρέλαιο από τον σχιστόλιθο. Το Permian basin είναι σήμερα το δεύτερο πιο παραγωγικό πετρελαϊκό πεδίο στον κόσμο και πολύ σύντομα προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τον τομέα Ghawar (Γκαουάρ) στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, η αμερικανική ενεργειακή ανάκαμψη υποκρύπτει περιβαλλοντικό κίνδυνο: η οργάνωση Oil Change International την χαρακτήρισε ως ενδεχόμενη «κλιματική καταστροφή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...