333
Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ από όπου οι ασθενείς προμηθεύονται τις καινοτόμες θεραπείες | Intime

Πλεύρης: Το 59% της δαπάνης στα «φθηνά» φάρμακα, το 41% στις καινοτόμες θεραπείες

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Οκτωβρίου 2022, 11:26
Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ από όπου οι ασθενείς προμηθεύονται τις καινοτόμες θεραπείες
|Intime

Πλεύρης: Το 59% της δαπάνης στα «φθηνά» φάρμακα, το 41% στις καινοτόμες θεραπείες

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Οκτωβρίου 2022, 11:26

Στην πολυπόθητη, για τη φαρμακοβιομηχανία, εξαγγελία για το ποσοστό του διαχωρισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, προχώρησε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού, η διάρθρωση του προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ διαμορφώνεται στο 59% για τα φάρμακα που πωλούνται στα φαρμακεία και στο 41% για τις καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες είναι ακριβά φάρμακα τα οποία χορηγούνται από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό σημαίνει ότι οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα αναδιαρθρωθούν με μεταφορά 60 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα λοιπά φάρμακα, οπότε και εξορθολογίζεται ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62%-38% που είχε αρχικά εξαγγελθεί, σε περίπου 59%-41%. Μάλιστα, σε περίπτωση που εξοικονομηθούν άλλα κονδύλια, όπως, π.χ., από τον ΙΦΕΤ, θα υπάρξει ενίσχυση συγκεκριμένων φαρμακευτικών κατηγοριών.

«Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θιγούν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα. Η χώρα μας θα εξορθολογίσει την κατανάλωση και καλεί τις εταιρείες να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις παρέχοντας εκπτώσεις, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φάρμακα τους τιμολογούνται με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύονται με κόφτη 7%, καθεστώς τιμολόγησης που θα επανεξετασθεί το 2023», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Η διόρθωση του ποσοστού αυτού έγινε έπειτα από παρέμβαση της φαρμακοβιομηχανίας (εδώ), η οποία κρίνει ότι επιβαρύνεται υπέρμετρα μέσω του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), εξαιτίας των χαμηλών κονδυλίων που διαθέτει το κράτος για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.

«Στόχος παραμένει ο έλεγχος της κατανάλωσης και μέσω διαρθρωτικών μέτρων, οι δέκα πιο δαπανηρές κατηγορίες δραστικής ουσίας εντάσσονται άμεσα σε θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφικες οδηγίες. Αντίστοιχα, τα φάρμακα μικρής θεραπευτικής αξίας (π.χ. βιταμίνες) διατίθενται με αυστηρότερο πρωτόκολλο και έχουν κλειστούς προϋπολογισμούς με έλεγχο της δαπάνης τους. Τα ακριβά φάρμακα στη χώρα μας παραμένουν σε μεγάλη κατανάλωση και στόχος των μέτρων αποτελεί να μη λείπει κανένα φάρμακο από τον έλληνα ασθενή, αλλά αντίστοιχα και το ελληνικό Δημόσιο να προμηθεύεται και να πληρώνει τα φάρμακα που χρειάζεται και όχι την υπερκατανάλωση», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...