862
Η Gazprom έχει περικόψει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία, στο 20% της δυναμικότητάς του. Σταμάτησαν τελείως την Τετάρτη για «εργασίες συντήρησης» | REUTERS/Lisi Niesner

Πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου από ΕΕ και G7 – Με διακοπή απειλεί η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 16:40
Η Gazprom έχει περικόψει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία, στο 20% της δυναμικότητάς του. Σταμάτησαν τελείως την Τετάρτη για «εργασίες συντήρησης»
|REUTERS/Lisi Niesner

Πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου από ΕΕ και G7 – Με διακοπή απειλεί η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 16:40

Η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει ένα πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών δήλωσε ευθέως την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ακυρώσει, όπως είπε, τις απόπειρες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η ίδια, κατά τη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης συντηρητικών γερμανών βουλευτών στην πόλη Μούρναου. «Ενα πλαφόν στην τιμή μπορεί να προταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε. Τη σχετική πρόταση έχουν καταθέσει ήδη σειρά κρατών – μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι  και οι G7 –ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες– σχεδιάζουν «επειγόντως» να επιβάλλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, ενθαρρύνοντας, μάλιστα, και έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να υιοθετήσει το εν λόγω μέτρο, οι συζητήσεις για το οποίο προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ρωσικής πλευράς.

Στην κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, η οποία εκδόθηκε σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν, αναφέρεται ότι «το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του».

Οι G7 διαβεβαίωσαν ότι οι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο», ενώ, ως προς τον χρόνο εφαρμογής του υπό εξέταση μέτρου, δήλωσαν ότι στοχεύουν στην ευθυγράμμιση «με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ».

14  Σεπτεμβρίου οι ανακοινώσεις της Κομισιόν

«Τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες, εργαζόμαστε σκληρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να απαντήσουμε σε αυτή τη χειραγώγηση (του Πούτιν)», προσέθεσε στις δηλώσεις της η Φον ντερ Λάιεν, η οποία σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία των προτάσεων της Κομισιόν για μέτρα έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια. Οι ανακοινώσεις αυτές θα λάβουν χώρα στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Επιτροπής την Πέμπτη.

«Συμφωνήσαμε στην κοινή αποθήκευση (αερίου) και φθάσαμε σε ένα επίπεδο πλήρωσης των δεξαμενών 80% κατά μέσον όρο μέχρι σήμερα, δύο μήνες νωρίτερα απ΄ό,τι αναμενόταν», θύμισε εξάλλου η πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας, ακόμη ότι η Νορβηγία παρέχει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ απ’ ό,τι η Ρωσία.

Νωρίτερα φέτος οι Βρυξέλλες επέβαλαν μερικό εμπάργκο στις αγορές ρωσικού πετρελαίου, κάτι το οποίο εκτιμήθηκε ότι θα ανακόψει έως και το 90% των ρωσικών εξαγωγών στη γηραιά ήπειρο, όταν τεθεί πλήρως σε ισχύ.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν είναι αρκετά, συνέχισε η Φον ντερ Λάιεν. «Βλέπουμε πως η αγορά ηλεκτρισμού δεν λειτουργεί πια επειδή έχει διαταραχθεί μαζικά εξαιτίας της χειραγώγησης του Πούτιν», επανέλαβε, και κατήγγειλε, μάλιστα, ότι η Ρωσία να καίει, πλέον, το αέριο παρά να διανέμει στην Ευρώπη τις ποσότητες που προβλέπονται από τα συμβόλαια.

Απειλή για πλήρη διακοπή των ροών

Αντιδρώντας στις εξαγγελίες της ΕΕ –η οποία θα εκκινήσεις επισήμως τις σχετικές συζητήσεις στις 9 Σεπτεμβρίου, το πιθανότερο, οπότε και οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν στην εκτόξευση των τιμών– όσο και των G7, η Μόσχα απείλησε με «κλείσιμο της στρόφιγγας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διεμήνυσε, συγκεκριμένα, ότι η Ρωσία θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας. «Εταιρείες που θα επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δεν θα βρίσκονται μεταξύ των παραληπτών ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε ο αξιωματούχος την Παρασκευή, υιοθετώντας τα όσα είχε πει την προηγούμενη ημέρα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Κατά τη Μόσχα, το υπό συζήτηση πλαφόν θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και θα ζημιώσει τους ευρωπαίους πολίτες. «Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε πυρετό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ευρώπη, όπου τα αντιρωσικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ για πολύ περισσότερα χρήματα –αδικαιολόγητα χρήματα. Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις της επκεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή που πληρώνει η Ευρώπη για το φυσικό αέριο, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε από την πλευρά του: «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Επιμένει η Μόσχα: «Τεχνικά» τα προβλήματα στον Nord Stream 1

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε και στον Nord Stream 1, οι ροές του οποίου προς τη Γερμανία μειώθηκαν στο ένα πέμπτο των δυνατοτήτων του αγωγού και σταμάτησαν τελείως την Τετάρτη για «εργασίες συντήρησης», κατά την Gazprom, τριών ημερών. Οι εξελίξεις αυτές συνέβαλανσ την άνοδο των τιμών, με πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να καταγγέλλουν έναν «ενεργειακό πόλεμο» από τη ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα, όμως, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, η αξιοπιστία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου απειλείται για τεχνικούς λόγους, καθώς μόνον μία τουρμπίνα λειτουργεί στον βασικό σταθμό συμπίεσης. Η Ρωσία έχει επικαλεστεί και το προηγούμενο διάστημα ελαττωματικό εξοπλισμό ή καθυστερήσεις στην παράδοση εξοπλισμού, λόγω των κυρώσεων, ως βασικό λόγο της μείωσης των παραδόσεων μέσω του Nord Stream 1.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...