660
Στο τραπέζι ξανά ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές στην ενέργεια | REUTERS/Kacper Pempel

«Συναγερμός» στην ΕΕ για την ενεργειακή κρίση – Εκτακτη σύνοδος τον Σεπτέμβριο

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 15:37
Στο τραπέζι ξανά ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές στην ενέργεια
|REUTERS/Kacper Pempel

«Συναγερμός» στην ΕΕ για την ενεργειακή κρίση – Εκτακτη σύνοδος τον Σεπτέμβριο

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 15:37

Τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσε σε έκτακτη σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου η Τσεχία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας.

Οπως ανέφερε σε ένα tweet του τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας Πετρ Φιάλα, η τσεχική προεδρία «θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας προκειμένου να συζητήσει συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τσέχο ομόλογό του, στον οποίο τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει με εθνικά μέτρα την κοινωνία αλλά και ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή κρίση μόνος του.

Ο τσέχος υπουργός Ενέργειας, Γιόζεφ Σικέλα έκανε γνωστή, από την πλευρά του, την ημερομηνία της έκτακτης συνόδου, η οποία αναμένεται να εξετάσει προτάσεις όπως ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά. «Επειτα από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο διαπραγματεύσεις, μπορώ να ανακοινώσω ότι συγκαλώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε», ανέφερε.

Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελήφθη καθώς τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η μείωση του εφοδιασμού και η ανησυχία για το μέλλον προκάλεσαν μια ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για έβδομο μήνα, παρφατείνοντας τις πολλαπλές δυσμενείες επιπτώσεις της σύγκρουσης συνολικά στην οικονομία.

Η ΕΕ ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας.

Επισημαίνεται ότι η βελγίδα υπουργός Ενέργειας Τίνε Φαν ντερ Στρέτεν, ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ και ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα είναι μερικοί μόνο από τους πολιτικούς που ζήτησαν πανευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και τον διαχωρισμό του από την τιμή του ρεύματος, τις τελευταίες ώρες. Οπως τόνισε η πρώτη εξ αυτών: «Οι επόμενοι πέντε με δέκα χειμώνες θα είναι τρομεροί αν δεν κάνουμε κάτι. Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για να παγώσουμε τις τιμές του αερίου» (περισσότερα εδώ).

Πλάι στους ευρωπαίους πολιτικούς που μιλούν για «ενεργειακό πόλεμο» της Μόσχας στέκεται, βέβαια, και ο πρόεδρος της Ουκρανίας ο οποίος νωρίτερα τη Δευτέρα κατήγγειλε την «οικονομική τρομοκρατία» που ασκεί η Ρωσία προσπαθώντας να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, όταν ο αντίκτυπος από τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος θα προκαλέσει δυσκολίες στην θέρμανση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε τις σχετικές δηλώσεις σε παρέμβασή του στην ενεργειακή διάσκεψη «Offshore Northern Seas 2022», που φιλοξένησε η Νορβηγία, με φόντο τον προγραμματισμό της ρωσικής Gazprom για επισκευές σε υποδομές της, με αποτέλεσμα τη διακοπή των ροών μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας (περισσότερα εδώ).

Η διακοπή έχει τροφοδοτήσει τους φόβους ότι η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες για να ασκήσει πιέσεις στις δυτικές χώρες που είναι κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι γερμανικές τιμές αναφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 ξεπέρασαν τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά τη Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά διατήρησαν τις τιμές του φυσικού αερίου και των συναφών καυσίμων, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και ο άνθρακας, στα ύψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...