676
|

Πήραμε ήδη την επενδυτική βαθμίδα; Τα oμόλογα (και οι επενδυτές) λένε ναι

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 14:51

Πήραμε ήδη την επενδυτική βαθμίδα; Τα oμόλογα (και οι επενδυτές) λένε ναι

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 14:51

«Mission accomplished» θεωρείται ήδη από τους επενδυτές η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, έπειτα από μία δεκαετία.

Η Ελλάδα, σημειώνει το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του, έχει εργαστεί από το τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018, για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα που αποτελεί σφραγίδα δημοσιονομικής ακεραιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επεδυντές ευελπιστούν ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας -ξεκάθαρος νικητής στις εκλογές της 21ης Μαΐου αν και όπως επισημαίνεται, δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία – θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Οπως σημειώνει το Reuters, οι αγορές ήδη τιμολογούν το ελληνικό χρέος ως επενδυτικής βαθμίδας, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αναλυτές τραπεζών, μετά την απότομη πτώση του κόστους δανεισμού αυτής της εβδομάδας, τα ελληνικά ομόλογα αντιμετωπίζονται ήδη σαν χρεόγραφα επενδυτικής βαθμίδας.

Παρόλο που η Ιταλία έχει αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας από τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων βρίσκονται πλέον γύρω στο 3,9%, περίπου 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα ιταλικά, στη μεγαλύτερη πτώση τουλάχιστον από το 1999 σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

«Θα έλεγα ότι η αναβάθμιση (του αξιόχρεου) έχει προεξοφληθεί», δήλωσε o αναλυτής της BNP Paribas, Ζαν Κριστόφ Μασαντό, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει πολύ μεγαλύτερη μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή της διαφοράς των αποδόσεων τους από αυτές των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων.

Στο σημείο αυτό υπενθυμιζεται ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν σχεδόν 15 μονάδες βάσης. Το πρόσθετο spread που πληρώνουν τα ελληνικά ομόλογα έναντι των γερμανικών- που αντανακλά το ασφάλιστρο κινδύνου τους – βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.

Η Ελλάδα έχει σήμερα αξιολόγηση BB+ από τoν S&P Global και τον Fitch, ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ο Moody’s έχει αξιολόγηση Ba3, τρία σκαλοπάτια κάτω.

Μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018, η Ελλάδα ανέκτησε την πρόσβαση στις αγορές, μείωσε το δημόσιο χρέος – ρεκόρ και η ανάπτυξη της οικονομίας της αναμένεται ότι θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της ΕΕ φέτος και το επόμενο έτος, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Οπότε- συνεχίζει- η επάνοδος στην επενδυτική βαθμίδα θα ήταν περισσότερο από συμβολική για την Ελλάδα, καθώς τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριλαμβάνονταν σε δείκτες κρατικών ομολόγων, προσελκύοντας σταθερή ζήτηση από ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα παγκόσμιων επενδυτών.

Μία πρώτη αναβάθμιση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να έρθει τον Οκτώβριο, όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη αξιολόγηση του S&P Global.

Οταν έδωσε τον Απρίλιο θετικές προοπτικές για το αξιόχρεο, ο S&P Global ανέφερε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα μέσα στο επόμενο 12μηνο, αν η νέα κυβέρνηση διατηρούσε τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό μεταρρυθμίσεων που ξεμπλοκάρει τους πόρους του ευρωπαϊκού Tαμείου Aνάκαμψης.

Η JPMorgan, η οποία βλέπει «μεγάλη πιθανότητα» ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στις αρχές του 2022, αναμένει ότι το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να διαμορφωθεί στις 165 μ.β. τον Μάρτιο του 2024, περίπου 20 μ.β. υψηλότερα από σήμερα.

Ο Zαν Κριστόφ Μασαντό της BNP Paribas προβλέπει ότι το spread θα κινηθεί μεταξύ των 125 και των 180 μ.β. μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε δείκτες έναντι περίπου 140 μ.β. σήμερα, υποδηλώνοντας ότι θα είναι περιορισμένη η όποια περαιτέρω μείωσή του.

Ο αναλυτής της Societe Generale, Σον Κου, δεν αναμένει επίσης σημαντικό αντίκτυπο από μία αναβάθμιση από τον S&P Global τον Οκτώβριο. «Ο λόγος που θεωρούμε ότι έχει ήδη προεξοφληθεί (η επενδυτική βαθμίδα) είναι επειδή τώρα σχεδόν όλοι την αναμένουν», πρόσθεσε.

Στην Commerzbank ,ο επικεφαλής της έρευνας επιτοκίων και πιστοληπτικής ικανότητας, Κριστόφ Ράιγκερ, δήλωσε πως θεωρεί ειλημμένη απόφαση τις αναβαθμίσεις αξιολογήσεων από άλλους οίκους που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος επιλέξιμο για δείκτες κρατικών ομολόγων, όπως έχει ήδη τιμολογηθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη συμπερίληψη στους δείκτες θα μπορούσε να προσελκύσει αγοραστές, αλλά μπορεί επίσης να υπάρξουν πωλήσεις από επενδυτές που επιδιώκουν γρήγορα κέρδη, όπως τα hedge funds που είχαν ήδη αγοράσει ελληνικό χρέος εν αναμονή μιας τέτοιας κίνησης.

«Μόλις συμβεί αυτό, μπορεί να σπεύσουν να ρευστοποιήσουξαργυρώσουν. Γι’ αυτό  θεωρώ πως δεν πρέπει να αναμένεται μεγάλο ράλι στον απόηχο της αναβάθμισης», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...