517
Αστυνομικοί στους δρόμους του Ντουμπάι | Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Ντουμπάι: Στα Εμιράτα μετέφερε τη δράση της η αραβοϊσραηλινή μαφία

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 14:36
Αστυνομικοί στους δρόμους του Ντουμπάι
|Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Ντουμπάι: Στα Εμιράτα μετέφερε τη δράση της η αραβοϊσραηλινή μαφία

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 14:36

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ δεν σήμαναν μόνο τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και σε αραβικές χώρες, αλλά επέκτειναν και τις δραστηριότητες της αραβο-ισραηλινής μαφίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο.

Την Τετάρτη, ένας Ισραηλινός αραβικής καταγωγής μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σε πάρκινγκ στο Ντουμπάι, δείγμα του πολέμου των συμμοριών που έχει μεταφερθεί από το Ισραήλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η δολοφονία φαίνεται ότι ήταν αποτέλεσμα βεντέτας ανάμεσα σε δύο οικογένειες.

Τουλάχιστον 69 Αραβες έχουν δολοφονηθεί σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες στο Ισραήλ φέτος, αλλά αυτή είναι η πρώτη δολοφονία που συμβαίνει στα ΗΑΕ.

Το 2020 οι Συμφωνίες του Αβραάμ εξομάλυναν για πρώτη φορά τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Εμιράτων, επιτρέποντας τις απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ορισμένες συμμορίες φαίνεται να έχουν επιλέξει το Ντουμπάι ως ασφαλές καταφύγιο, θεωρώντας ότι δεν έχει την αυστηρή αστυνόμευση που υπάρχει στο Ισραήλ.

Το 2021 συνελήφθη στην πόλη ένας Αραβοϊσραηλινός, στη μεγαλύτερη επιχείρηση ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών που έχει γίνει ποτέ στην πόλη.

Ο Ασερ Μπεν-Αρτζι Asher Ben-Artzi, πρώην επικεφαλής της Ιντερπόλ στο Ισραήλ, είπε στους Times: «Αυτές οι συμμορίες πιστεύουν λανθασμένα ότι το Ντουμπάι είναι ασφαλές για αυτές, αλλά κάνουν λάθος. Μέχρι πρόσφατα πολλές είχαν την έδρα τους στην Κωνσταντινούπολη, αλλά με τις Συμφωνίες του Αβραάμ μεταφέρθηκαν στο Ντουμπάι».

Αν και δεν υπάρχει επίσημη συνθήκη έκδοσης, οι δύο χώρες έχουν συνάψει συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας και οι δύο πλευρές έχουν μόνιμους αστυνομικούς ακόλουθους στις αντίστοιχες πρεσβείες τους.

Ο Μπεν-Αρτζι δήλωσε ότι η κύρια δραστηριότητα των συμμοριών είναι η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων. «Πρόκειται για πολύ σοβαρούς εγκληματίες», είπε.

Η δολοφονία του 32χρονου Χασάν Σαμσέχ, την Τετάρτη, υποδηλώνει ότι οι συμμορίες πιστεύουν ότι μπορούν να δράσουν εύκολα στα Εμιράτα. Ο Σαμσέχ ήταν γνωστός στην αστυνομία του Ισραήλ και καταγόταν από την Ακρα, στο βόρειο Ισραήλ, η οποία μαστίζεται από τη μαφία εδώ και χρόνια.

Μια πηγή των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στους Times: «Το Ισραήλ δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το αραβοϊσραηλινό οργανωμένο έγκλημα. Είναι βίαιοι, θρασύτατοι και τρομοκρατούν το βόρειο και το νότιο τμήμα του Ισραήλ».

Ο λόγος που δρουν στο Ισραήλ, είπε, είναι η προβληματική δικαιοσύνη που σπάνια επιβάλλει αυστηρές ποινές ή αποτρεπτικά μέτρα. Οι συμμορίες έχουν επεκταθεί στο Μαρόκο, την Τουρκία και, πιο πρόσφατα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Μαρόκο έχει επίσης υπογράψει τις συμφωνίες του Αβραάμ. Η πηγή των μυστικών υπηρεσιών πρόσθεσε: «Σε μια σημαντική παρερμηνεία των Συμφωνιών του Αβραάμ, οι συμμορίες νομίζουν ότι μπορούν να δράσουν άνετα σε αυτές τις χώρες, υποθέτοντας ότι ακόμη και αν συλληφθούν, θα εκδοθούν στο Ισραήλ και θα καταδικαστούν πολύ επιεικώς», κάτι που δεν ισχύει.

Η αστυνομία του Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι μέσα σε 24 ώρες, οκτώ ισραηλινοί πολίτες αραβικής καταγωγής συνελήφθησαν για τη δολοφονία του Σαμσέχ και η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα.

Η Φίντα Κιουάν, ισραηλινή πολίτης που συνελήφθη το 2021 με μισό κιλό κοκαΐνης, είχε τιμωρηθεί με τη θανατική ποινή, η οποία μετατράπηκε πρόσφατα σε ισόβια κάθειρξη.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί έχουν ταξιδέψει στο Ντουμπάι μετά την υπογραφή των συμφωνιών το 2020. Το εμπόριο έχει επίσης ανθίσει μεταξύ των δύο χωρών, φθάνοντας τα 990 εκατ. δολάρια τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, αυξημένο κατά 39% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...