527
Ο Μάικ Τζόνσον μιλά στους δημοσιογράφους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου | EPA/JIM LO SCALZO

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ – «πόλεμος» με την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2024, 19:38
Ο Μάικ Τζόνσον μιλά στους δημοσιογράφους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου
|EPA/JIM LO SCALZO

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ – «πόλεμος» με την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2024, 19:38

Μέσα στο νομοσχέδιο για την βοήθεια στην Ουκρανία, που πέρασε η Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο, υπήρχε και αναφορά στο TikTοk, το οποίο ανήκει στην κινεζική ByteDance.

Το νομοσχέδιο δίνει περιθώριο ενός χρόνου στην εταιρεία να πουλήσει την εφαρμογή, αλλιώς θα απαγορευτεί η χρήση της στις ΗΠΑ, όπου έχει 170 εκατ. χρήστες.

Η εταιρεία επανέλαβε το Σάββατο ότι το νομοσχέδιο επί της ουσίας προεξοφλεί την απαγόρευση του μέσου στις ΗΠΑ, καθώς η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για την πώλησή του, θα ήταν δύσκολη.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επέτρεπε την αναγκαστική πώληση της εφαρμογής.

Απαντώντας στις επικρίσεις αμερικανών πολιτικών, το TikTok έχει πει ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν ζήτησε ποτέ να της κοινοποιηθούν δεδομένα αμερικανών χρηστών, αλλά ακόμα και να ζητούσε, δεν θα της τα έδινε.

Οπως σημειώνει η Wall Street Journal, η ψήφιση της νομοθεσίας, η οποία στοχεύει την πιο επιτυχημένη παγκοσμίως κινεζική εφαρμογή, ακολουθεί αντίστοιχα βήματα από το Πεκίνο εναντίον αμερικανικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων και social media.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Πεκίνο υποχρέωσε την Apple να κλείσει ένα «κενό» που εκμεταλλεύονταν πολλοί κινέζοι χρήστες για να έχουν πρόσβαση σε ήδη απαγορευμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων δύο εφαρμογών της Meta, του WhatsApp και του Threads.

Για ορισμένους ειδικούς, θεωρήθηκε ως ενδεικτικό των προθέσεων της Κίνας να αποκλείσει περισσότερες ξένες εταιρείες από τη χώρα, σύμφωνα με την WSJ.

Ορισμένοι αμερικανοί νομοθέτες που υποστήριξαν το νομοσχέδιο, είπαν ότι είναι δίκαιο να απαγορεύεται η εφαρμογή, καθώς τα αμερικανικά social media έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια στην Κίνα.

Πριν μία δεκαετία, το Πεκίνο απαγόρευσε το Facebook, το Google, το Twitter, το YouTube και άλλα δημοφιλή δυτικά sites.

Οι κινέζοι χρήστες όμως, κατάφεραν να ξεγελάσουν τις αρχές, χρησιμοποιώντας ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) μέσω του οποίου, οι συσκευές τηλεφώνων τους φαινόταν ότι μπαίνουν στο Ιντερνετ από άλλες χώρες.

Την Παρασκευή, η Κίνα ανέλαβε δράση για να σταματήσει αυτή την ενέργεια, δίνοντας εντολή στην Apple να αφαιρέσει ορισμένες εφαρμογές από το ηλεκτρονικό κατάστημά της.

Παρά την απαγόρευση, υπολογίζεται ότι 170 εκατ. χρήστες από την Κίνα κατέβασαν το Instagram, το Twitter, το Facebook, το YouTube και το WhatsApp από το κατάστημα της Apple, την τελευταία δεκαετία.

Το Πεκίνο -όπως και οι ΗΠΑ για το TikTok- ανέφερε τον ίδιο λόγο για την απαγόρευση των εφαρμογών: ανησυχίες για την εθνική του ασφάλεια.

Οι αμερικανοί νομοθέτες φοβούνται ότι το TikTok θα συγκεντρώσει ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών στις ΗΠΑ ή θα τους προωθήσει περιεχόμενο που αντανακλά τα συμφέροντα της Κίνας.

Αν το TikTok απαγορευτεί στις ΗΠΑ, κερδισμένοι θα είναι το Instagram και το YouTube, όπως ακριβώς στην Κίνα, το κινεζικό WeChat ωφελήθηκε από την απαγόρευση των αμερικανικών social media.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει δηλώσει ότι η απαγόρευση του TikTok είναι «περίπλοκο θέμα», ενώ ο Ελον Μασκ είναι κατά της απαγόρευσης διότι είναι «αντίθετη με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης».

Οπως σημειώνει η WSJ, τυχόν απαγόρευση εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους για τους Δημοκρατικούς, καθώς το TikTok είναι εξαιρετικά δημοφιλές στους νέους των ΗΠΑ.

Ακόμα και ο Τζο Μπάιντεν το χρησιμοποιεί πλέον για την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ παλιά υποστήριζε την απαγόρευσή του. Τώρα, δηλώνει λιγότερο σίγουρος.

Εκτός από την Κίνα πάντως, σε περίπτωση απαγόρευσης, ζημιωμένοι θα είναι και οι δημιουργοί περιεχομένου για το TikTok, που θα μπορούσαν να κινηθούν νομικά εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...