487
Η ΤΝ θα εισχωρεί στο μυαλό των χρηστών και θα κατανοεί τι επιθυμούν, ώστε να τους προτείνει τα πιο κατάλληλα για εκείνους μουσικά κομμάτια | CreativeProtagon / Shutterstock

Η Τεχνητή Νοημοσύνη τώρα και DJ που παίζει με το μυαλό μας

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2024, 10:30
Η ΤΝ θα εισχωρεί στο μυαλό των χρηστών και θα κατανοεί τι επιθυμούν, ώστε να τους προτείνει τα πιο κατάλληλα για εκείνους μουσικά κομμάτια
|CreativeProtagon / Shutterstock

Η Τεχνητή Νοημοσύνη τώρα και DJ που παίζει με το μυαλό μας

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2024, 10:30

Με περίπου 100 εκατ. κομμάτια διαθέσιμα και πάνω από 600 εκατ. συνδρομητές, η παροχή βοήθειας στους ακροατές ώστε να βρουν τη μουσική που θα αγαπήσουν έχει γίνει μια πρόκληση για το Spotify, τη δημοφιλέστερη ψηφιακή πλατφόρμα μουσικής στον κόσμο. Μεγάλο ζητούμενο για τα στελέχη του η εξατομίκευση και οι ουσιαστικές προτάσεις προς τους χρήστες, που θα δώσουν στον τεράστιο κατάλογο περισσότερο νόημα.

Η πλατφόρμα είχε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από εργαλεία (Spotify Home feed, Discover Weekly, Blend, Daylist και Made for You Mixes) με στόχο να βοηθά τους χρήστες να εντοπίζουν και να κατηγοριοποιούν ευκολότερα τις μουσικές προτιμήσεις τους.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, το Spotify αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης όχι απλά για να βελτιώσει περαιτέρω τις υπηρεσίες της προς τους χρήστες, αλλά για να αποκτήσει η πλατφόρμα τη δυνατότητα να… μπαίνει στο μυαλό των χρηστών και να κατανοεί τι επιθυμούν ώστε να τους προτείνει τα πιο κατάλληλα για εκείνους τραγούδια.

Το πρόγραμμα DJ AI είναι προϊόν μηχανικής μάθησης, του κλάδου της ΤΝ που υπήρξε η αιχμή της πριν την εμφάνιση της γενετικής νοημοσύνης και προγραμμάτων όπως το ChatGPT.

To DJ AI αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Spotify, που ευελπιστεί ότι η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει στους χρήστες της πλατφόρμας να εξατομικεύουν καλύτερα τις ακροάσεις τους, καθώς και να ανακαλύψουν καλλιτέχνες, τραγούδια και μουσική που δεν γνωρίζουν. Ο DJ ΑΙ μιμείται την ατμόσφαιρα του ραδιοφώνου ανακοινώνοντας τα ονόματα των τραγουδιών και κάνοντας κάποια σχόλια. Μπορούν να τον χρησιμοποιούν οι χρήστες της πλατφόρμας όποτε θέλουν να ακούσουν κάτι καινούργιο ή έξω από τις συνήθεις προτιμήσεις τους.

Η εταιρεία έχει εκατοντάδες μουσικούς συντάκτες και ειδικούς σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην εκπαίδευση του συστήματος ΤΝ.

Πώς λειτουργεί

Ενα μουσικό κομμάτι διαθέτει συγκεκριμένα δεδομένα που ξεκινούν από το έτος κυκλοφορίας, το προφίλ του (π.χ. χορευτικό, μπαλάντα), μουσικά χαρακτηριστικά όπως το τέμπο και η ενορχήστρωση, κ.ά. Κάθε καλλιτέχνης έχει επίσης τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά, τα οποία επίσης προστίθενται στη λίστα επεξεργασίας των δεδομένων. Ενα τρίτο πεδίο επεξεργασίας δεδομένων είναι η ακολουθία των προτιμήσεων του εκάστοτε χρήστη της πλατφόρμας. Με ποιο τραγούδι συνδύασε κάποιο άλλο ή ποιον καλλιτέχνη ήθελε να ακούσει μετά από κάποιον άλλον.

Τα στελέχη του Spotify λένε ότι με το σύστημα ΤΝ επιτυγχάνεται ένας διπλός στόχος, αφού πλέον η πλατφόρμα μπορεί να γνωρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τι αρέσει στους χρήστες της, ενώ παράλληλα δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον ώστε ο χρήστης να αισθάνεται άνετα να βγει από τη μουσική ζώνη ασφαλείας του και να αποφασίσει να ακούσει τραγούδια και καλλιτέχνες που δεν γνωρίζει.

Αυτή είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, και η ειδοποιός διαφορά του νέου συστήματος: τα τελευταία χρόνια είχαν αναπτυχθεί εργαλεία που μπορούσαν να προβλέψουν τα τραγούδια ή τους καλλιτέχνες που πιθανότατα θα ήθελε να ακούσει κάποιος χρήστης μιας μουσικής πλατφόρμας όπως το Spotify. Τα εργαλεία αυτά, όμως, δεν μπορούσαν να… εισχωρήσουν στο μυαλό των χρηστών, όπως υπόσχονται να κάνουν τα αντίστοιχα προγράμματα ΤΝ που αναμένεται να εμφανιστούν σύντομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...