724
|

Πέτσας: Εχω καλά και κακά νέα για το εμβόλιο, θα πάρουμε λιγότερα

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 13:36

Πέτσας: Εχω καλά και κακά νέα για το εμβόλιο, θα πάρουμε λιγότερα

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 13:36

Μια ανατροπή στον κυβερνητικό σχεδιασμό του εμβολιασμού, τον οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βάφτισε από τη Βουλή «Ελευθερία», ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η χώρα μας θα παραλάβει λιγότερα εμβόλια των Pfizer και BioNTech, από όσα υπολόγιζε.

«Εχω καλά και κακά νέα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, για να συμπληρώσει:

«Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε, άρα υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Θα πάρουμε γρηγορότερα γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα με αποτέλεσμα και η δική μας κλείδα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε λιγότερο αριθμό εμβολίων. Φαίνεται ότι θα έχουμε ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο να γίνει ακόμα και πριν να τελειώσει η χρονιά. Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια πριν τελειώσει η χρονιά αλλά θα είναι λιγότερα τελικά τα εμβόλια».

Ο ίδιος είπε ότι για το εμβόλιο της Pfizer, φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά το σχεδιασμό τουλάχιστον για το μήνα Ιανουάριο.

«Καταλαβαίνω ότι θα είναι ένα νούμερο λίγο πάνω από 300 χιλιάδες. Δεν ξέρω ακριβώς πόσο θα είναι, το θέμα τώρα εδώ είναι ότι θα μπορέσουμε μέσα σε στο επόμενο χρονικό διάστημα να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο το σχέδιο μας. Η δική μας προσπάθεια περιλαμβάνει καταρχάς την προτεραιοποίηση, περιλαμβάνει τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα εμβολιαστικά κέντρα και το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες που θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες στα εμβολιαστικά κέντρα. Σε αυτό το στοιχείο είναι που θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Είναι ένα τιτάνιο έργο, στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300.000 ή 600.000 εμβόλια, έχει να κάνει να λειτουργήσει . Άρα εγώ θα εστίαζα για τον μήνα Ιανουάριο τη λειτουργία του συστήματος έτσι ώστε αν όλα πάνε καλά από Φεβρουάριο και μετά και έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε να μπορούμε να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό εκτός από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς».

Η μειωμένη παρτίδα της Pfizer για την Ευρώπη και μοιραία για την Ελλάδα, δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις που κάνει η αμερικανική εταιρεία με την κυβέρνηση Τραμπ ώστε να διατεθούν 100 εκατ. επιπλέον εμβόλια στις ΗΠΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό αποκάλυψαν οι New York Times το βράδυ της Τρίτης.

Κατά τα άλλα, ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι επιδημιολογική κατάσταση που υπάρχει στη χώρα δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση. Μάλιστα μίλησε για επιπλέον μέτρα!

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης, υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης» είπε, για να προσθέσει: «Η χαλάρωση είναι λάθος σήμα. Όταν θέλουμε μέσα στην περίοδο των γιορτών που αναγκαστικά είμαστε όλοι στη συμπεριφορά μας πιο χαλαροί θα ήταν λάθος σήμα στο τι έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο, και ο κίνδυνος αυτός είναι να μην τηρήσουμε τα μέτρα, να δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα το οποίο τρίτο κύμα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο δεδομένου ότι το σύστημα υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ όπως και οι άνθρωποι έχουν πιεστεί όλοι πάρα πολύ. Επομένως δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης, σκλήρυνσης όμως μπορεί να δώσουμε. Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα της εφαρμογής μέτρων τύπου lockdown σε διάφορες περιοχές της χώρας ότι σε κάποιες περιφερειακές ενότητες είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά ή εχουμε και μικρές αναζωπυρώσεις. Δυστυχώς αυτό το βλέπουμε τις τελευταίες μέρες σε συγκεκριμένες περιοχές, σε τέτοιες περιπτώσεις αν επιμείνουν τα κρούσματα υψηλά, η πίεση στο σύστημα υγεία ψηλά τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά ενδεχομένως να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου –σε τοπικό επίπεδο πιο αυστηρό (lockdown)», εξήγησε.

Ο ίδιος είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο στη Δυτική Αττική, αλλά στην Κοζάνη και πάλι δηλαδή στη Βόρεια Ελλάδα.

«Υπάρχουν περιοχές όπως για παράδειγμα η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης που μας ανησυχεί. Βλέπουμε τα στοιχεία ότι αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται για παράδειγμα στην Πτολεμαΐδα ή στο νοσοκομείο της Κοζάνης , αυτό κάτι λεει. Για αυτό το σήμα είναι όχι χαλάρωση, ενδεχομένως σκλήρυνση σε τοπικό επίπεδο αν χρειαστεί, μακάρι να μην χρειαστεί. Θα αποδειχτεί αν χρειάζεται ή όχι από τη συμπεριφορά μας», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...