710
|

Αποχαιρετισμός στον θρυλικό Γκόρντον Μπανκς, τον τερματοφύλακα της «απόκρουσης του αιώνα»

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 12:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/02/2019, 19:40

Αποχαιρετισμός στον θρυλικό Γκόρντον Μπανκς, τον τερματοφύλακα της «απόκρουσης του αιώνα»

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 12:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/02/2019, 19:40

Για τους Αγγλους ήταν ο αληθινός Banksy τους, τερματοφύλακας του 1966, της χρονιάς που η Αγγλία κατέκτησε για πρώτη -και τελευταία- φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για τον υπόλοιπο κόσμο, τουλάχιστον για τους παλαιότερους, ήταν ο τερματοφύλακας της «απόκρουσης του αιώνα», τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο Γκόρντον Μπανκς ήταν ένας θρύλος του ποδοσφαίρου. Και έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 81 ετών.

Ο Μπανκς έπαιξε 73 φορές με την Εθνική Αγγλίας και υπήρξε καθοριστικός στην αγγλική ποδοσφαιρική εποποιΐα του καλοκαιριού του ’66.

O Γκόρντον Μπανκς ακολουθεί τον θρυλικό Μπόμπι Μουρ σε ματς της Εθνικής Αγγλίας ( Action Images/File Photo)
Ο Μπανκς σε γραμματόσημο – μια εμβληματική φιγούρα στην Αγγλία και όχι μόνο (EPA/ROYAL MAIL)

Τέσσερα χρόνια έπειτα, στο κατά πολλούς καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών, πρωταγωνίστησε σε μια φάση που ο κάθε φίλαθλος που την είδε από την τηλεόραση (ή την άκουσε από τις διηγήσεις) ήθελε να περιγράφει ως μοναδική:

Στο ματς των Λιονταριών απέναντι στη Βραζιλία για τη φάση των ομίλων, στο πρώτο ημίχρονο και ενώ ακόμα το σκορ ήταν 0-0, ο μέγας Πελέ υψώθηκε και έπιασε μια ασύλληπτη κεφαλιά δυο βήματα από τη μικρή περιοχή ύστερα από σέντρα του «μάγου» Ζαϊρζίνιο. Το γκολ έμοιαζε σίγουρο. O Πελέ ύψωσε τα χέρια για να πανηγυρίσει, φώναξε «γκολ!». Ο Μπανκς όμως πετάχτηκε στη δεξιά γωνιά του τέρματος και απέκρουσε την μπάλα.

«Οταν σηκώθηκα», θυμόταν μερικά χρόνια αργότερα ο Μπανκς, «ο Πελέ ήρθε και με χτύπησε στην πλάτη. “Νόμιζα ότι θα έμπαινε γκολ” μου είπε. “Και εγώ το ίδιο του”, απάντησα».

Χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας εκείνης της φάσης, το γεγονός ότι η παρουσία της Αγγλίας σε εκείνο το Μουντιάλ του Μεξικού -στο οποίο καλείτο να υπερασπιστεί τον τίτλο της- έμεινε κυρίως σε αυτήν. Σε εκείνο το ματς έχασε με 1-0 από τη Σελεσάο.

Ο Γκόρντον Μπανκς με τον Πελέ. Κρατούν τη φωτογραφία από την επική απόκρουσή του στο ματς Αγγλία – Βραζιλία το 1970 (EPA/STEFAN ROUSSEAU)

Και στον δραματικό προημιτελικό, η ήττα από τη Δυτική Γερμανία αποδόθηκε από κάποιους ακριβώς στην απουσία του Μπανκς από εκείνον τον αγώνα λόγω ασθένειας (τον αντικατέστησε ο Πίτερ Μπονέτι, ο οποίος παρά το προσωνύμιό του, «Cat», μάζεψε τρεις φορές την μπάλα από τα δίχτυα του στο καθοριστικό 2-3).

Ο Μπανκς είδε και αυτός τη σπουδαία καριέρα του να τελειώνει άδοξα. Το 1972 ύστερα από ένα τροχαίο ατύχημα, έχασε την όραση από το δεξί του μάτι. «Δεν θα έλεγα ότι ήταν πικρό, υπό την έννοια ότι εγώ ευθυνόμουν» είχε πει για εκείνο το τροχαίο που είχε συμβεί μια χειμωνιάτικη Κυριακή, λίγο πριν τα 35α γενέθλιά του και ενώ επέστρεφε σπίτι του.

Ο Μπανκς μεγάλωσε για να ανακηρυχθεί αξιωματικός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΟΒΕ) και παγκόσμιος πρεσβευτής του (αγγλικού) ποδοσφαίρου.

Αλλά πάντα θα μνημονεύεται για εκείνη την απόκρουση.

«Τον ευχαριστώ που την απέκρουσε»

Αυτή θυμήθηκε και ο Πελέ όταν έμαθε ότι ο μεγάλος του αντίπαλος έφυγε από τη ζωή.

«Για πολλούς ανθρώπους, η μνήμη του Γκόρντον Μπάνκς έχει συνδεθεί με την απόκρουση που είχε απέναντί μου το 1970.

» Καταλαβαίνω το γιατί. Η απόκρουση ήταν μία από τις καλύτερες που έχω δει όσο έπαιζα και στα χιλιάδες παιγνίδια που είδα έκτοτε. Όταν είσαι ποδοσφαιριστής, ξέρεις κατευθείαν πόσο καλά έχεις χτυπήσει τη μπάλα.

»Επιασα αυτή την κεφαλιά ακριβώς όπως ήλπιζα.

» Την έστειλα ακριβώς εκεί που ήθελα να πάει. Και ήμουν έτοιμος να πανηγυρίσω.

»Αλλά τότε αυτός ο άνθρωπος, ο Μπανκς, εμφανίστηκε μπροστά μου σαν φαντομάς, έτσι τον έχω περιγράψει.

» Ηρθε από το πουθενά και έκανε κάτι που δεν ένιωθα ότι ήταν δυνατόν . Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα. Ακόμη και τώρα που το βλέπω, δεν μπορώ να το πιστέψω.

» Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο γρήγορα κινήθηκε.

» Εχω σκοράρει τόσα πολλά γκολ στη ζωή μου, αλλά πολύς – πολύς κόσμος όταν με συναντά με ρωτάει για εκείνη την απόκρουση.

» Παρότι ήταν ωστόσο μοναδική, η ανάμνησή μου για τον Μπανκς δεν καθορίζεται από αυτή. Καθορίζεται από τη φιλία μας. Ήταν ένας ευγενικός και ζεστός άνθρωπος που έδωσε πολλά στον κόσμο»

» Είμαι λοιπόν χαρούμενος που απέκρουσε την κεφαλιά μου. Εκείνη η πράξη ήταν η αρχή μιας φιλίας μεταξύ μας, την οποία πάντοτε εκτιμώ», ανέφερε ο 78χρονος σήμερα «Βασιλιάς» του ποδοσφαίρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...