218
O Tίτο και η τρομπέτα του | youtube

Πέθανε ο κουβανός μουσικός Ερνέστο «Τίτο» Πουέντες

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2017, 20:24
O Tίτο και η τρομπέτα του
|youtube

Πέθανε ο κουβανός μουσικός Ερνέστο «Τίτο» Πουέντες

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2017, 20:24

Γεννημένος στις 7 Νοεμβρίου του 1928 στην Αβάνα, ο «Tito» ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με δύο τρομπετίστες θείους του παίζοντας ένα αυτοσχέδιο κόρνο. Χαρισματικός μουσικός, έγινε γνωστός στην Κούβα προτού αποκτήσει διεθνή φήμη με περισσότερα από 200 άλμπουμ στο ενεργητικό του ως ερμηνευτής ή ως σολίστας.

«Οταν παίζω τζαζ, οι συμπατριώτες μου μού λένε ότι δεν είμαι πια Κουβανός, αλλά τζαζίστας. Σήμερα με λένε σαλσέρο… Και προτιμώ περισσότερο τον όρο αφρο-κουβανική μουσική αντί σάλσα που μου φαίνεται κάπως ακατάλληλη γιατί πάνω απ΄ όλα είναι ένας όρος που επινόησαν οι Αμερικανοί. Εγώ λέω ότι είμαι μουσικός. Προσπαθώ να ενσωματώσω στη μουσική μου ευρωπαϊκές και αφρικανικές επιρροές. Η μουσική μου είναι πληθυντική», έλεγε.

Ο Ερνέστο έφυγε από τη χώρα όπου γεννήθηκε, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, για μια περιοδεία ενός έτους στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στον Λίβανο. Οταν ο διοργανωτής της περιοδείας άφησε τους μουσικούς απλήρωτους, εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Στο Παρίσι ο «Τίτο» έκανε γρήγορα όνομα με τους ρυθμούς του. Στη διάρκεια της καριέρας του έπαιξε στο πλάι μεγάλων φωνών της παγκόσμιας μουσικής.

Το 1993, δημιούργησε τη Big Band, με 20 μουσικούς, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από την Κούβα, τη Βενεζουέλα και την Κολομβία. Επαιξαν μαζί για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2015 στο Φεστιβάλ «Tempo-Latino», στο Βικ-Φεζενσάκ.

Το τελευταίο άλμπουμ του, το 2012, είχε τίτλο «Gracias».

Τίτο, ευχαριστούμε για τις νότες…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...