297
Ο Μπέρναρ Λο κατά την άφιξή του στη Ρώμη το 2002 | REUTERS/Paulo Cocco/File Photo

Πέθανε ο καρδινάλιος που συγκάλυπτε υποθέσεις παιδεραστίας στη Βοστώνη

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2017, 09:26
Ο Μπέρναρ Λο κατά την άφιξή του στη Ρώμη το 2002
|REUTERS/Paulo Cocco/File Photo

Πέθανε ο καρδινάλιος που συγκάλυπτε υποθέσεις παιδεραστίας στη Βοστώνη

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2017, 09:26

Ο καρδινάλιος Μπέρναρντ Λο, ο οποίος είχε εξαναγκαστεί να παραιτηθεί το 2002 από τη θέση του αρχιεπισκόπου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Βοστώνης εξαιτίας του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, πέθανε Τετάρτη σε ηλικία 86 ετών.

Η αιτία του θανάτου του δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η υγεία του ήταν σε κακή κατάσταση λόγω του διαβήτη.

Ο Λο ζούσε στη Ρώμη, στην οποία είχε μετακινηθεί μετά την παραίτησή του.

Είχε τοποθετηθεί στην αρχιεπισκοπή της Βοστώνης, μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες των ΗΠΑ, το 1984 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και παραιτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2002.

Κατηγορήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από ιερείς της επισκοπής του. Αντί να κινήσει διαδικασίες εναντίον τους, ο Λο απλά τους μετακινούσε σε άλλες ενορίες, χωρίς να ενημερώνει τους πιστούς ή τις Αρχές.

Τα περιστατικά ήλθαν στο φως στις αρχές του 2002 συγκλονίζοντας τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αλλά και την κοινή γνώμη των ΗΠΑ για την έκταση και τη διάρκεια των περιστατικών.

Εκατοντάδες παιδιά είχαν κακοποιηθεί από δεκάδες ιερείς τις τελευταίες δεκαετίες. Πολλά προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον της αρχιεπισκοπής Βοστώνης, αν και κατά του ίδιου του Λο δεν ασκήθηκαν κατηγορίες.

Μπροστά στον κίνδυνο χρεοκοπίας από την καταβολή αποζημιώσεων, η επισκοπή αποφάσισε να πουλήσει όλη την ακίνητη περιουσία της για πάνω από 100 εκατ. δολάρια, με τα οποία κάλυψε τις αποζημιώσεις τουλάχιστον 500 θυμάτων.

Ο Λο είχε υποβάλει την παραίτησή του πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 2002, ωστόσο έγινε τελικά δεκτή από τον Ιωάννη Παύλο Β΄ μόλις τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς. Αλλά και τότε, του δόθηκε μια εξαιρετική θέση στο Βατικανό, κάτι που εξόργισε τα θύματα.

Κεντρικό ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου έπαιξε το ρεπορτάζ της εφημερίδας Boston Globe με σειρά βραβευμένων άρθρων. Την δημοσιογραφική έρευνα αφηγείται η ταινία «Spotlight», που βραβεύτηκε με το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2015.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...