342
Ενα από τα σκάφη που συμμετέχουν στην επιχείρηση | Λιμενικό Σώμα

Εως και 50 μετανάστες αγνοούνται ανοιχτά της Ρόδου

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2022, 10:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/08/2022, 14:05
Ενα από τα σκάφη που συμμετέχουν στην επιχείρηση
|Λιμενικό Σώμα

Εως και 50 μετανάστες αγνοούνται ανοιχτά της Ρόδου

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2022, 10:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/08/2022, 14:05

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα μεσάνυχτα της Τρίτης επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 30-50 μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ το απόγευμα της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, σκάφος στο οποίο επέβαιναν 60-80 αλλοδαποί, βρέθηκε σε δυσχερή θέση και βυθίστηκε.

Στην επιχείρηση περισυλλογής των μεταναστών από τη θάλασσα επιχείρησαν δύο ναυαγοσωστικά σκάφη του λιμενικού, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA.

Τον πλήρη έλεγχο και τη δικαιοδοσία του περιστατικού είχε το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του λιμενικού με τα παραπλέοντα πλοία να μην ανταποκρίνονται σε οδηγίες από δύο τουρκικές ακταιωρούς που έφτασαν σε κοντινή απόσταση από το σημείο του συμβάντος.

Μέχρι και την ώρα μετάδοσης της είδησης (γύρω στις 15:00) είχαν περισυλλεγεί σώα 29 άτομα, ενώ κατά δήλωσή τους, στο σκάφος επέβαιναν 60-80 άτομα.

Οι διασωθέντες είναι όλοι άντρες διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ αυτών Ιρακινοί και Αφγανοί. Δύο μεταφέρθηκαν από ελικόπτερο super puma στην Κάρπαθο και 27 από ένα ελληνόκτητο τάνκερ στην Κω.

Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ξεκινήσει πριν από δύο ημέρες από την Αττάλεια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία και το σκάφος τους βρέθηκε σε δυσχερή θέση στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς επικρατούσαν άνεμοι 6 μποφόρ. Μόνο λίγοι μετανάστες κατά τη διάρκεια της περισυλλογής φορούσαν σωσίβια, ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Το πρωί της Τετάρτης, στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών επικρατούσαν άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί εντάσεως 5 με 6 μποφόρ.

Από την πρώτη στιγμή, για το συμβάν ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών.

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί καθημερινό μέλημα και απόλυτη προτεραιότητά μας» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, σχετικά με την επιχείρηση.

Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι «τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια έρευνας και διάσωσης», ενώ τόνισε ότι έως τώρα έχουν περισυλλεγεί 29 συνάνθρωποί μας και οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Σημείωσε επίσης ότι τα δύο τελευταία χρόνια, σε 145 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού έχουν διασωθεί πάνω από 6.000 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...