507
Επίσκεψη άνδρα στον γιατρό για έλεγχο του προστάτη (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Καρκίνος προστάτη: Μήπως είναι λάθος να επικεντρωνόμαστε στα συμπτώματα;

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 20:54
Επίσκεψη άνδρα στον γιατρό για έλεγχο του προστάτη (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Καρκίνος προστάτη: Μήπως είναι λάθος να επικεντρωνόμαστε στα συμπτώματα;

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 20:54

Προβλήματα στην ούρηση ή τη στύση, συχνά εκτιμάται ότι είναι από τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη. Εντούτοις, ερευνητές προειδοποιούν, ότι μπορεί να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή οι άνδρες μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν συμπτώματα, να πάσχουν από κακοήθεια, καθώς όταν κάποιος έχει προστάτη, ο αδένας δεν διογκώνεται, αλλά συρρικνούται.

Παρόλο που δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις που να συνδέουν τα ουρολογικά συμπτώματα (π.χ. δυσκολία ούρησης ή συχνοουρία) με τον καρκίνο του προστάτη, πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς του να κάνουν εξετάσεις μόλις εμφανιστούν.

Αυτό καθησυχάζει τους άνδρες, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όμως τα συμπτώματα αυτά συμβαίνουν κυρίως με τη διόγκωση του προστάτη, η οποία όμως σπάνια οφείλεται σε κακοήθεια, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση BMC Medicine, οι ερευνητές του Κέιμπριτζ επισημαίνουν ότι το να περιμένει κάποιος συμπτώματα, που πιθανότατα αφορούν καλοήθεια, δεν βοηθά σε τίποτα.

Επιπλέον, η διαδικασία αυτή μπορεί να αποτρέψει τους άνδρες από το να κάνουν έγκαιρα τις κατάλληλες εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη, επειδή δεν έχουν ακόμη κάποιο ουρολογικό πρόβλημα.

«Οταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη, έχουν στο νου τους προβλήματα με την ούρηση ή την ανάγκη να ουρούν πιο συχνά ειδικά τη νύχτα. Αυτή η παρανόηση έχει διαρκέσει για δεκαετίες, παρά την ύπαρξη ελάχιστων σχετικών δεδομένων και μπορεί να μας εμποδίσει να εντοπίσουμε περιπτώσεις καρκίνου σε πρώιμο στάδιο», δήλωσε ο Βίνσεντ Γκναναπραγκασάμ, καθηγητής ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Η υπερτροφία του προστάτη μπορεί να προκαλέσει ουρολογικά προβλήματα, αλλά σπάνια οφείλεται σε κακοήθεις όγκους. Αντίθετα, τόνισαν οι ερευνητές, η έως τώρα έρευνα δείχνει ότι ο προστάτης είναι μικρότερος σε όγκο στις περιπτώσεις τέτοιου καρκίνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόσφατη βρετανική μελέτη UK PROTECT, μια έλλειψη ουρολογικών συμπτωμάτων μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελεί ένδειξη για μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου του προστάτη.

Το σύνηθες τεστ αίματος για τον καρκίνο του προστάτη είναι το PSA, το οποίο ανιχνεύει μια πρωτεΐνη που παράγεται μόνο από τον προστάτη. Το τεστ αυτό όμως δεν είναι πάντα ακριβές και  χρειάζεται μαγνητική τομογραφία ή βιοψία για επιβεβαίωση του αποτελέσματος σε περίπτωση υποψίας ή αμφιβολίας.

Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης την παρανόηση ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι πάντα συμπτωματικός, κάτι που πιστεύει η πλειονότητα των ανδρών. Μόνο το 1% γνωρίζουν ότι ο εν λόγω καρκίνος μπορεί να μη συνοδεύεται από συμπτώματα.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να αναγνωρίσουμε ότι η σημερινή πληροφόρηση που δίνεται στο κοινό, παρέχει στους άνδρες μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, αν δεν έχουν καθόλου ουρολογικά συμπτώματα. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στο ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι μια σιωπηλή ή ασυμπτωματική ασθένεια, ιδίως στα θεραπεύσιμα στάδιά της. Το να περιμένουμε για ουρολογικά συμπτώματα, μπορεί να σημαίνει ότι χάνουμε ευκαιρίες να εντοπίσουμε τη νόσο όταν ακόμη είναι θεραπεύσιμη», εξηγεί ο δρ Γκναναπραγκασάμ.

«Αν οι άνδρες είχαν επίγνωση ότι επειδή δεν έχουν συμπτώματα, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν έχουν και καρκίνο, τότε θα ήταν πιο πρόθυμοι να κάνουν τις αναγκαίες εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι όγκοι θα ανιχνευθούν σε πιο πρώιμο στάδιο και έτσι θα μειωθούν οι αριθμοί των ανδρών με ανίατη νόσο», κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...