516
Ο Εμανουέλ Μακρόν και στρατιωτικό τιμητικό άγημα μπροστά στο φέρετρο το Ζακ Σιράκ στο περίφημο Ινβαλίντ | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Υστατο «χαίρε» στον Ζακ Σιράκ παρουσία 80 ξένων ηγετών και χιλιάδων κόσμου [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 17:27
Ο Εμανουέλ Μακρόν και στρατιωτικό τιμητικό άγημα μπροστά στο φέρετρο το Ζακ Σιράκ στο περίφημο Ινβαλίντ
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Υστατο «χαίρε» στον Ζακ Σιράκ παρουσία 80 ξένων ηγετών και χιλιάδων κόσμου [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 17:27

Δεν χάνει κάθε μέρα η Γαλλία έναν ηγέτη που έμεινε 12 χρόνια στο Μέγαρο των Ηλυσίων ούτε έναν πολιτικό που σφράγισε με την παρουσία του στη δημόσια σφαίρα της χώρας αλλά και της Ευρώπης τέσσερις δεκαετίες. Ο αποχαιρετισμός στον Ζακ Σιράκ, τον δύο φορές πρωθυπουργό, δήμαρχο του Παρισιού και πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1995 ως το 2007, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 86 ετών, ήταν το γεγονός της χρονιάς, όχι μόνο για τη γαλλική πρωτεύουσα.

Η κηδεία του Σιράκ τη Δευτέρα έγινε παρουσία 80 πολιτικών ηγετών από όλο τον κόσμο αλλά και χιλιάδων κόσμου καθώς ο εκλιπών υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός.

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Σουλπικίου (EPA)

Καλυμμένο με τη γαλλική σημαία, το φέρετρο του Σιράκ, τοποθετήθηκε πρώτα στο Ινβαλίντ, το μεγαλοπρεπές Μέγαρο των Απομάχων, όπου ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην παρισινή εκκλησία του Σεν Σουλπίς (Αγίου Σουλπικίου), υπό τα βλέμματα περίπου 2.000 υψηλών προσκεκλημένων.

Το φέρετρο μεταφέρεται στον ναό του Σεν Σουλπίς για την εξόδιο ακολουθία (REUTERS/Pascal Rossignol)

Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο ναό της γαλλικής πρωτεύουσας, μετά την Παναγία των Παρισίων, η οποία ως γνωστόν παραμένει κλειστή για το κοινό μετά την πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 15 Απριλίου.

Το φέρετρο μέσα στον ναό του Αγίου Σουλπικίου – Reuters

Κατά την είσοδό του στον ναό, χειροκρότησαν χιλιάδες κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στο προαύλιο. Η Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στη Γαλλία.

Το παρών έδωσαν, ανάμεσά σε άλλους, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, οι πρόεδροι της Ιταλίας και του Κονγκό Σέρτζιο Ματαρέλα και Ντενί Σασού Νγκέσο, οι πρωθυπουργοί του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι και της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας και ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος.

Το φέρετρο βγαίνει από την εκκλησία μετά την τελετή (EPA)

Στη συνέχεια, η ταφή έγινε στο νεκροταφείο Μονπαρνάς, παρουσία της οικογένειας και περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρέθεσε γεύμα σε ορισμένους από τους ηγέτες που παρευρέθησαν στο Παρίσι.

Ο Μακρόν με τον Πούτιν συναντήθηκαν στο περιθώριο της κηδείας (Francois Mori/Pool via REUTERS)
Η κόρη του Ζακ Σιράκ, Κλοντ, μπροστά στον τάφο του πατέρα της, στο νεκροταφείο του Μοντπαρνάς (Reuters)
Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγό του, Μπριζίτ και την Κλοντ Σιράκ, κόρη του αποθανόντος, στην εκκλησία (EPA)
Η σορός του Ζακ Σιράκ στους δρόμους του Παρισιού (Reuters)
Ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στην τελετή

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...