322
«Παιχνίδι» του φακού με γάλλους αστυνομικούς που περιπολούν στο Τροκαντερό, μπροστά στον Πύργο του Αϊφελ, την Δευτέρα | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Παρίσι: Λιγότεροι θεατές στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών για τον φόβο των ισλαμιστών

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2024, 15:12
«Παιχνίδι» του φακού με γάλλους αστυνομικούς που περιπολούν στο Τροκαντερό, μπροστά στον Πύργο του Αϊφελ, την Δευτέρα
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Παρίσι: Λιγότεροι θεατές στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών για τον φόβο των ισλαμιστών

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2024, 15:12

Η Γαλλία αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των θεατών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στον ποταμό Σηκουάνα, καθώς έχουν αυξηθεί οι απειλές τρομοκρατικής επίθεσης από ισλαμιστές.

Τα σκάφη που θα μεταφέρουν τους σημαιοφόρους των ολυμπιακών ομάδων θα διασχίσουν τον Σηκουάνα στην καρδιά του Παρισιού, με 104.000 θεατές να βρίσκονται στις όχθες του και άλλους 222.000 να παρακολουθούν από γέφυρες και δρόμους, όπως είπε την Τρίτη ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν στο Κοινοβούλιο.

Αυτός είναι περίπου ο μισός αριθμός θεατών που είχε δηλωθεί αρχικά, ο οποίος έφτανε τις 600.000 για την έναρξη των Αγώνων, που θα γίνει για πρώτη φορά εκτός του Ολυμπιακού Σταδίου της διοργανώτριας πόλης.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, είπε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε τη μείωση των θεατών, λόγω του ελέγχου του πλήθους και των ανησυχιών για την ασφάλεια, καθώς η τελετή έναρξης λαμβάνει χώρα σε δημόσιο χώρο.

Ο ανώτατος αξιωματούχος είπε ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν προσδιορίσει επί του παρόντος σχέδια για τρομοκρατικές επιθέσεις που στοχεύουν συγκεκριμένα τους Αγώνες, αλλά πρόσθεσε ότι «η κύρια απειλή είναι η ισλαμιστική τρομοκρατία».

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει πληροφορίες ότι ομάδες με επιχειρησιακά κέντρα εκτός Γαλλίας στοχεύουν τη χώρα, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν προς το παρόν, είπε ο αξιωματούχος, αναφέροντας την Αλ Κάιντα και το ISIS ως παραδείγματα.

Τα εισιτήρια για την πρόσβαση στις όχθες του Σηκουάνα έχουν κυκλοφορήσει από τον οργανισμό Paris 2024 Games, με μερικά να κοστίζουν χιλιάδες ευρώ.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα πωλούνται φθηνότερα εισιτήρια για το ευρύ κοινό, αλλά τώρα θα διανέμονται απευθείας μόνο από τους μεγάλους χορηγούς των Αγώνων δωρεάν, μεταξύ άλλων σε άτομα από άλλες γαλλικές πόλεις και δημόσια ιδρύματα.

Η πρόσβαση στην περίμετρο ασφαλείας της τελετής, η οποία καλύπτει σημαντικό μέρος του κέντρου του Παρισιού, θα είναι κλειστή πολλές ημέρες πριν από την τελετή και θα περιοριστεί στους κατόχους εισιτηρίων και στους ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται στην περιοχή, στους οποίους θα σταλούν κωδικοί QR για να εισέλθουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...