476
«Πολίτες της Ευρώπης ξεσηκωθείτε για το κλίμα», γράφει ένα απο τα πανό | Reuters

Παρασκευή και Κυριακή στους δρόμους για να σωθεί το περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2019, 19:20
«Πολίτες της Ευρώπης ξεσηκωθείτε για το κλίμα», γράφει ένα απο τα πανό
|Reuters

Παρασκευή και Κυριακή στους δρόμους για να σωθεί το περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2019, 19:20

Στο Βέλγιο έχουν πάρει τόσο ζεστά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ώστε κατεβαίνουν στους δρόμους εναλλάξ Παρασκευές και Κυριακές, προκειμένου να διαδηλώσουν στις «Πορείες για το Κλίμα».

Όπως, ας πούμε, συνέβη την περασμένη Κυριακή όταν περίπου 70.000 πολίτες όλων των ηλικιών αψήφισαν το κρύο και τη βροχή και συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πορεία για το Κλίμα.

Η πορεία, που ξεκίνησε από τον βόρειο σιδηροδρομικό σταθμό και κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εμπλουτίστηκε με ευφάνταστα συνθήματα όπως ότι «η τραγωδία του Τιτανικού δεν θα μπορούσε να συμβεί το 2019 λόγω του λιωσίματος των πάγων».

Οι διαδηλωτές απηύθυναν έκκληση να προωθηθούν φιλόδοξα και κοινωνικά υπεύθυνα μέτρα, τα οποία θα περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Οι πολιτικοί πρέπει να μας ακούσουν κι εμείς πρέπει να αλλάξουμε το πώς ζούμε, το πώς καταναλώνουμε. Πρέπει να διώξουμε το πλαστικό από το περιβάλλον μας και θα ήθελα οι πολιτικοί να έρθουν κοντά μας, να δουλέψουμε μαζί λίγο περισσότερο με συμμετοχικό τρόπο. Όλοι μαζί, τα παιδιά, οι γονείς και οι πολιτικοί», είπε στο Euronews ένας εκ των διαδηλωτών, ο νεαρός Μάρτιν.

«Σώστε το κλίμα, Βέλγιο δράσε τώρα», γράφει το σύνθημα σε ένα από τα πανό

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, η εξίσου επιτυχημένη πορεία των νέων του Βελγίου, όταν πάνω από 12.000 φοιτητές και μαθητές επέλεξαν να απουσιάσουν από τα μαθήματά τους σε σχολεία και πανεπιστήμια προκειμένου να διαδηλώσουν για το κλίμα, διαδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο μιας διεθνούς πρωτοβουλίας η οποία αυτοαποκαλείται «Παρασκευές για το Μέλλον».

Οι διοργανωτές του #FridaysForFuture καλούν τους πολίτες – κυρίως τους μαθητές – να απεργούν κάθε Παρασκευή, ώστε να αφοσιώνονται στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή.

Όλα ξεκίνησαν από μια 15χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία, την Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία μετά το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει ζήσει η Στοκχόλμη αρνήθηκε να πάει στο σχολείο της στις 20 Αυγούστου, πέρσι, την πρώτη ημέρα του νέου σχολικού έτους στη χώρα, και προτίμησε να διαδηλώσει στο κοινοβούλιο.

«Εμείς τα παιδιά συχνά δεν κάνουμε αυτά που μας λέτε. Κάνουμε αυτά που κάνετε, Και επειδή εσείς οι ενήλικες καταστρέφετε το μέλλον μου, θα κάνω κι εγώ το ίδιο. Το όνομά μου είναι Γκρέτα και θα απέχω από το σχολείο μέχρι τις εκλογές», έγραφε το κείμενο που μοίραζε έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Όντως επί τρεις εβδομάδες η Γκρέτα απείχε από τα μαθήματά της. Στην αρχή οι καθηγητές της προσπάθησαν να τη μεταπείσουν, όμως στη συνέχεια τάχθηκαν στο πλευρό της.

Πλέον, σχεδόν πέντε μήνες μετά, η 15χρονη απέχει από τα μαθήματά της κάθε Παρασκευή και διαδηλώνει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο με την υποστήριξη των γονιών της.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, είχαν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες μαθητικές κινητοποιήσεις #FridaysForFuture και σε άλλες πόλεις, όπως στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στο Τορόντο του Καναδά, αλλά και σε πόλεις της Ελβετίας, όπως η Βασιλεία και η Ζυρίχη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...