307
Κάθε Παρασκευή έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο η δεκαπεντάχρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ διαδηλώνει με το πλακάτ που γράφει «Σχολική απεργία για το κλίμα» | EPA/HANNA FRANZEN

Η Γκρέτα που υποκινεί «σχολικές απεργίες» για τη σωτηρία του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2018, 10:20
Κάθε Παρασκευή έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο η δεκαπεντάχρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ διαδηλώνει με το πλακάτ που γράφει «Σχολική απεργία για το κλίμα»
|EPA/HANNA FRANZEN

Η Γκρέτα που υποκινεί «σχολικές απεργίες» για τη σωτηρία του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2018, 10:20

Τα άκουσαν για τα καλά οι «ισχυροί του κόσμου» -το γήινο πολιτικό προσωπικό- από τη μικρή αλλά παθιασμένη Σουηδέζα, τη δεκαπεντάχρονη Γκρέτα, όσον αφορά τις ευθύνες τους στο κλιματικό πρόβλημα που ταλανίζει τον πλανήτη μας.

Στη σχετική σύνοδο του ΟΗΕ, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης της Γης, η μαθήτρια μίλησε και χαρακτήρισε τους ηγέτες της Γης «ανεύθυνα παιδάκια», προειδοποιώντας τους κιόλας ότι, είτε τους αρέσει είτε όχι, η δράση των απλών ανθρώπων με σκοπό τη σωτηρία του πλανήτη είναι αναπότρεπτη.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε μία μοναχική διαμαρτυρία από το σχολείο της τον περασμένο Αύγουστο, αλλά πλέον υποστηρίζεται από 20.000 μαθητές σε όλο τον κόσμο οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο δικής της έμπνευσης κίνημα «Σχολική απεργία για το κλίμα». Τέτοιες «σχολικές απεργίες» συμβαίνουν σε περισσότερες από 270 πόλεις διαφόρων χωρών, γράφει ο Guardian, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία.

«Δεδομένου ότι οι ηγέτες μας συμπεριφέρονται σαν παιδιά, εμείς πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη» είπε η Γκρέτα. «Πρέπει να καταλάβουμε τι έχει φορτώσει στις πλάτες μας η παλαιότερη γενιά, ποιο χάος έχουν δημιουργήσει. Πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή μας».

Στη συνάντησή της με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, του είπε θαρραλέα ότι η κλιματική αλλαγή ισοδυναμεί με υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα: «Πρώτα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και κατόπιν να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε τις εκπομπές αερίων». Ο Γκουτέρες της αποκρίθηκε ότι «οι νεότερες γενιές πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο που ξεκινάμε σήμερα, με την ενεργητικότητά τους και το πάθος τους, με τις εμπνεύσεις τους και τις φιλοδοξίες τους».

Η Γκρέτα απουσιάζει από το σχολείο της και πηγαίνει κάθε Παρασκευή έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας και διαδηλώνει. «Αγαπώ το σχολείο», λέει, «αλλά θα σταματήσω να διαδηλώνω όταν η Σουηδία περικόψει τις εκπομπές άνθρακα». Ο πατέρας της πάντως την προτρέπει να διαμαρτύρεται μόνον κατά την περίοδο των διακοπών…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...