378
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» πλέει στα ανοιχτά του Σπλιτ, της Κροατίας, στις 14 Φεβρουαρίου | REUTERS/Milan Sabic

Παραμένει σε επιφυλακή στη Μεσόγειο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 13:45
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» πλέει στα ανοιχτά του Σπλιτ, της Κροατίας, στις 14 Φεβρουαρίου
|REUTERS/Milan Sabic

Παραμένει σε επιφυλακή στη Μεσόγειο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 13:45

Περισσότερα από 20 αμερικανικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στη Μεσόγειο ως απάντηση στην πρωτοφανή συγκέντρωση των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο αριθμός των πλοίων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που περιπολούν στη Μεσόγειο, είναι διπλάσιος από ό,τι συνήθως, σημειώνουν οι Times, ενώ δόθηκε εντολή στο αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» να παραμείνει στη Μεσόγειο για το προσεχές μέλλον.

Ο αμερικανός ναύαρχος Μάικ Γκίλντεϊ, επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, προειδοποίησε πως η κλιμακούμενη ένταση αυξάνει τον κίνδυνο ότι η παραμικρή παρεξήγηση ανάμεσα σε αμερικανικά και ρωσικά πλοία θα έχει σοβαρές συνέπειες. «Λόγω των δεδομένων συνθηκών, η πιθανότητα ενός λανθασμένου υπολογισμού είναι μεγαλύτερη», είπε.

Το θηριώδες αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» μεταφέρθηκε από τον Ειρηνικό στη Μεσόγειο πριν λίγες εβδομάδες. Παρέμεινε στη βάση της Σούδας από τις 30 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου.

Στην περιοχή επιχειρούν επίσης περίπου 12 αντιτορπιλικά, τέσσερα από τα οποία έφτασαν πρόσφατα από τις βάσεις τους στις ΗΠΑ, τουλάχιστον ένα καταδρομικό και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.

Μαχητικά αεροσκάφη στο αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» – REUTERS/Yara Nardi

Το «Harry S. Truman» είναι πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz και φέρει το όνομα του 33ου προέδρου των ΗΠΑ. Καθελκύστηκε το 1996 και εντάχθηκε στο αμερικανικό ναυτικό το 1998.

Το αεροπλανοφόρο έχει εκτόπισμα 103.000 τόνων, αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων και κινείται με ισχύ που δίνουν οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες του. Το μήκος του αγγίζει τα 333 μέτρα, το πλάτος του τα 78, ενώ το ύψος του φτάνει τα 74 μέτρα. Η έκταση του καταστρώματός του ξεπερνά τα 4,5 στρέμματα.

Επίσης, έχει δυνατότητα παραμονής σε αυτό 90 μαχητικών αεροσκαφών και διαθέτει 2.500 καμπίνες με δυνατότητα παραμονής 6.500 ατόμων. Ακόμα, διαθέτει τηλεοπτικό σταθμό, γυμναστήρια, μουσείο και ταχυδρομείο.

Οι ενισχύσεις του στόλου συνοδεύονται από αυξημένη παρουσία αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών και βομβαρδιστικών στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Περίπου 60 αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται στην Ευρώπη ως μέσο αποτροπής ρωσικών επιθέσεων εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα υπάρχουν 16 αμερικανικά F-15s που περιπολούν από το Λασκ της Πολωνίας, οκτώ F-16s από το Φετέστι της Ρουμανίας και έξι F-15s από το Αμάρι της Εσθονίας.

Οι ΗΠΑ διατηρούν συνήθως 220 αεροσκάφη τους στην Ευρώπη, αλλά τώρα βρίσκονται ακόμα περισσότερα σε συμμάχους κοντά στη Ρωσία.

Ρωσικά αεροσκάφη, ανάμεσά τους Su-35S Flankers και Su-25SM Frogfoots, βρίσκονται στη Λευκορωσία, 60 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...