723
| CreativeProtagon / Reuters

Πω-πω-πω! Κολλάνε και οι βασιλιάδες κορονοϊό;

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 20 Φεβρουαρίου 2022, 21:32
|CreativeProtagon / Reuters

Πω-πω-πω! Κολλάνε και οι βασιλιάδες κορονοϊό;

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 20 Φεβρουαρίου 2022, 21:32

Του βασιλικού μας συντάκτη

Σε μια παλιά ελληνική ταινία που δεν θυμάμαι ποια, ο Βασίλης Αυλωνίτης, μπατίρης με δουλειές του ποδαριού, μαθαίνει ότι ένας ξεχασμένος θείος στην Αμερική του άφησε μεγάλη κληρονομιά. Ετσι, από την μια μέρα στην άλλη, ο Αυλωνίτης έγινε άρχοντας. Συγκρατώ μια σκηνή: Κάθεται στην πίσω θέση μιας πολυτελούς λιμουζίνας που αγόρασε, και κάποια στιγμή νοιώθει ένα τράνταγμα. «Τι ήταν τούτο;», ρωτάει έκπληκτος τον κοστουμαρισμένο, με γάντια και αυστηρό ύφος, σοφέρ του. «Λακούβα, κύριε … τάδε», του απαντά κοφτά. «Πω-πω –πω», κάνει ο Αυλωνίτης, γεμίζοντας το στόμα του. «Πέφτουμε και εμείς οι πλούσιοι σε λακούβες;». Ε, αυτή η σκηνή, μου ΄ρθε αστριαπιαία όταν είδα στο κινητό μου το Breaking News από το Μπάκινγχαμ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έχει κορονοϊό, ανακοίνωσε το Μπάκιnγχαμ. Η είδηση παίρνει οικουμενικές διαστάσεις, γιατί μιλάμε για «μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στον κόσμο», γράφουν οι New York Times, «που μάλιστα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει μια νόσο που δυνητικά μπορεί να την σκοτώσει. Εννοείται πως στην Βρετανία είναι «πρώτο θέμα», αν και το θεσμικό BBC τρέχει όλη μέρα με βασική είδηση την «πιθανή εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία».

Λίγες λεπτομέρειες έδωσε το Παλάτι για την κατόπιν της διαγνώσεως κατάσταση της υγείας της βασίλισσας, η οποία γίνεται 96 ετών τον ερχόμενο Απρίλιο, και φέτος εορτάζει το ιωβηλαίο των 70 χρόνων της στον θρόνο .

«Η Αυτής Μεγαλειότητα αντιμετωπίζει ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά αναμένει να συνεχίσει τις … πιο ελαφριές υποχρεώσεις της στο Ουίντσορ την ερχόμενη εβδομάδα. Και βεβαίως θα συνεχίσει να λαμβάνει ιατρική φροντίδα, ακολουθώντας όλες τις ενδεδειγμένες οδηγίες».

Ανιχνεύοντας κανείς τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες, αναφέρεται ότι συναντήθηκε «αυτόν τον μήνα» (δεν διευκρινίζεται πότε ακριβώς όμως) με τον μεγαλύτερο γιο και διάδοχό της στον θρόνο πρίγκιπα Κάρολο, ετών 73, ο οποίος «μολύνθηκε εκ νέου από τον κορονοϊό και μπήκε σε απομόνωση». Κόλλησε για πρώτη φορά στην αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, αλλά με ήπια συμπτώματα.

Τότε περίπου, είχε κολλήσει αλλά πολύ βαρύτερα και ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθεί επειγόντως στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Σεντ Τόμας, όπου και νοσηλεύτηκε.

Οι Βρετανοί θυμούνται με τρόμο τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Ο Τζόνσον δεν συμμεριζόταν την ανησυχία των γιατρών και επιστημόνων για την covid, και ήταν της σχολής «αφήστε να πεθάνει κόσμος να κτίσουμε τείχος ανοσίας». Άλλαξε ρότα όταν είδε ο ίδιος τον Χάρο με τα μάτια του, και είδε και στην Μονάδα πώς πέθαινε ο ένας μετά τον άλλον, με τους γιατρούς να καλούνται πολλές φορές να πάρουν την δύσκολη απόφαση ποιον θα διασωληνώσουν και ποιον θα αφήσουν.

Όλο το πακέτο της περιπέτειας του Τζόνσον είχε τρομάξει τους Βρετανούς. Αλλά εκείνο το συμβάν, συμπληρώνουν οι Times του Λονδίνου, ωχριά μπροστά στο μούδιασμα που ένοιωσαν όλοι όταν ανακοινώθηκε το Σάββατο ότι η πιο δημοφιλής και αγαπητή γυναίκα στη χώρα, αυτή που βασιλεύει περισσότερα χρόνια από όσα έχουν ζήσει οι περισσότεροι συμπατριώτες της, έχει covid. Δηλαδή, ότι «η Κυρία μας, αυτή τη στιγμή καταπολεμά μια δυνητικά θανατηφόρα νόσο».

Όπως γράφει ο Μάρκ Λάντλερ για τους ΝΥ Times από το Λονδίνο, από την αρχή της πανδημίας όλος ο «μηχανισμός του Μπάκινγχαμ» κατέβαλλε αδιάκοπες προσπάθειες να προστατεύσει την Βασίλισσα από την έκθεση στον ιό. Έτσι, από τις αρχές του 2020, Ιανουάριο μήνα, αποσύρθηκε στο καταφύγιο του κάστρου του Ουίντσορ με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, «όπου έζησε σε κατάσταση εικονικής καραντίνας για περισσότερο από ένα χρόνο».

Εκεί, σχεδόν μόλις εγκαταστάθηκε, έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου μαζί με τον άνδρα της. Έκτοτε, το Μπάκινγχαμ δεν έχει επιβεβαιώσει ποτέ καμία μεταγενέστερη δόση εμβολίου. Το BBC σημειώνει ενδεικτικά ότι «πιστεύεται πως συμπλήρωσε όλο των κύκλο των εμβολίων της μετά από εκείνο το πρώτο». Κάτι όμως που ίσως εγείρει αμφιβολίες, δεδομένου ότι το Παλάτι εάν είναι να ανακοινώσει κάτι, το κάνει με απόλυτη σαφήνεια, ποτέ με «πιστεύεται ότι…», ή δεν το ανακοινώνει καθόλου.

Αντίθετα, ο γιος της Κάρολος έχει πει δημόσια ότι είναι πλήρως εμβολιασμένος – δύο πρώτες δόσεις, συν μία αναμνηστική. Λίγο μετά τον Κάρολο, στις αρχές της πανδημίας, άνοιξη του 2020 είχε κολλήσει και ο πρωτότοκος γιος του πρίγκιπας Ουίλλιαμ, 39, αλλά το κράτησε μυστικό για μερικούς μήνες. Όταν μαθεύτηκε, είχε πει ότι ανησυχούσε πολύ για τον πατέρα του γιατί ήταν στις ευπαθείς ομάδες.

Καθώς ο μεταλλαγμένος ιός Όμικρον σαρώνει όλη την Ευρώπη, βλέπουμε ότι η Ελισάβετ δεν είναι η μόνη γαλαζοαίματη που έχει κολλήσει. Ο βασιλιάς Φελίπε ο 6ος της Ισπανίας βρέθηκε θετικός την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News