642
Πούτιν και Ναζαρμπάγιεφ: υπήρξαν σύμμαχοι για πολλά χρόνια | CreativeProtagon / Shutterstock

Ο θησαυρός του Ναζαρμπάγιεφ, ο Πούτιν και το… Λόντονγκραντ

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2022, 11:10
Πούτιν και Ναζαρμπάγιεφ: υπήρξαν σύμμαχοι για πολλά χρόνια
|CreativeProtagon / Shutterstock

Ο θησαυρός του Ναζαρμπάγιεφ, ο Πούτιν και το… Λόντονγκραντ

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2022, 11:10

Ο πρώην δικτάτορας του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ ήλεγχε μία επιχειρηματική αυτοκρατορία πολλών δισ. δολαρίων μέσω βρετανικής εταιρείας έγραψε το βρετανικό Μέσο The Telegraph βασισμένο σε έρευνα του Τhe Bureau of Investigative Journalism, οργανισμού που επίσης εδρεύει στο Νησί. Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα λόγω Ουκρανικού, επειδή ο Ναζαρμπάγιεφ «υπήρξε βασικός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν», αλλά και λόγω των διεργασιών στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων του Ναζαρμπάγιεφ είναι 7,8 δισ. δολάρια και η εταιρεία που φέρεται αναμειγμένη στην υπόθεση είναι η Jusan Technologies. Ολα τα παραπάνω συνιστούν αποκαλύψεις οι οποίες θα αυξήσουν την πίεση στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να περιορίσει την εισροή κεφαλαίων από «κλεπτοκράτες» της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Ιδρύματα που συνδέονται με «τον διαβόητο δικτάτορα, ο οποίος ήταν στην εξουσία μέχρι το 2019», ήλεγχαν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,8 δισ. δολαρίων μέσω της Jusan. Η αυτοκρατορία του Ναζαρμπάγιεφ αναδιαρθρώθηκε πέρυσι και πλέον ελέγχεται μέσω των ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, και ειδικά αυτές τις ημέρες που το Ουκρανικό είναι στην επικαιρότητα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς ο Μπόρις Τζόνσον θα αυξήσει τον έλεγχο ώστε να πάψει το Λονδίνο (ή Londongrad) να αποτελεί «ασφαλές καταφύγιο χρημάτων σκοτεινής προέλευσης». Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη στο Λονδίνο αντιμετώπισαν σφοδρές επικρίσεις επειδή επέτρεψαν σε Ρώσους με άκρες στο Κρεμλίνο, αλλά και στην ελίτ του Καζακστάν, να συγκεντρώσουν τον πλούτο τους στη βρετανική πρωτεύουσα.

Τα αρχεία που διατηρούνται στη Βρετανία για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί δείχνουν ότι το 2020 η Jusan είχε μόνον έναν υπάλληλο, ωστόσο έπαιζε κομβικό ρόλο σε ένα παγκόσμιο δίκτυο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που ξεκινούσαν από εμπορικά κέντρα και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και κατέληγαν στις τηλεπικοινωνίες και στα… ζυμαρικά. Μέτοχοι της εταιρείας ήταν μέλη της ελίτ του Καζακστάν, όπως και επιχειρήσεις που συνδέονται με το παλάτι των Εμιράτων. Στη βρετανική Βουλή ακούστηκαν λεπτομέρειες από τους Εργατικούς, ότι ο Ναζαρμπάγιεφ μέσω της Βρετανίας που εθελοτυφλούσε είχε χρυσώσει πολλούς συνεργάτες του και μέλη της άρχουσας τάξης του Καζακστάν. Ετσι στο Νησί έγινε ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά και κάποιες επενδύσεις. Πλέον οι Τόρις, κάποιοι βουλευτές τους τουλάχιστον, έδειξαν ότι είναι και αυτοί σύμφωνοι να προωθηθεί άμεσα νομοσχέδιο για το οικονομικό έγκλημα

Πούτιν και Ναζαρμπάγιεφ στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο Δεκέμβριο | EPA/EVGENY BIYATOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL
Πώς δούλεψε το σύστημα

Ιδρύματα του Ναζαρμπάγιεφ ήλεγχαν τη βρετανική εταιρεία Jusan μέσω της καζακστανικής επενδυτικής εταιρείας Pioneer Capital, καθώς η τελευταία ανήκε σε τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα του Καζακστάν, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ναζαρμπάγιεφ, στα οποία προήδρευε ο πρώην δικτάτορας.

Η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Boies Schiller Flexner που εκπροσωπεί το Ταμείο Ναζαρμπάγιεφ ανακοίνωσε ότι η ιδιοκτησία της Jusan μεταβιβάστηκε εν είδει φιλανθρωπικής δωρεάς σε κάποιον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό το 2021. Νέος ιδιοκτήτης είναι η εταιρεία Jysan Holdings LCC, η οποία ανήκει στη μη κερδοσκοπική NU Generation Foundation. Στην τελευταία πρόεδρος είναι ένας παλαιός υπουργός του Ναζαρμπάγιεφ που τυγχάνει και CEO του Ταμείου Ναζαρμπάγιεφ. Οι αμερικανοί δικηγόροι διατείνονται ότι ο ίδιος ο Ναζραμπάγιεφ δεν αποκόμισε προσωπικό πλούτο από όλο αυτό το κουβάρι της διαπλοκής και ότι το Ταμείο που φέρει το επώνυμό του έχει μοναδικό σκοπό του τη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών υποδομών στο Καζακστάν (Πανεπιστήμιο «Ναζαρμπάγιεφ», κ.ά. ).

Τα πιο πρόσφατα λογιστικά στοιχεία της εταιρείας Jusan (Οκτώβριος 2011) έδειξαν ακαθάριστα περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,8 δισ. δολαρίων – με περισσότερα από 3 δισ.  δολάρια να είναι σε μετρητά! Η Telegraph έγραψε ότι πολιτικοί συνεργάτες του Ναζαρμπάγιεφ σχετίζονται ποικιλοτρόπως με αυτήν την ακμάζουσα επιχειρηματική αυτοκρατορία και ότι ο τεράστιος πλούτος που συγκεντρώθηκε από τα ιδρύματα του Ναζαρμπάγιεφ έχει επωφεληθεί από κρατικούς πόρους του Καζακστάν.

Ο Ναζαρμπάγιεφ πέρασε στην Ιστορία ως ο πολιτικός που κατάφερε να μείνει στην εξουσία σαν πρόεδρος για 29 χρόνια, αφού στην πατρίδα του κέρδιζε τις εκλογές με τρελά ποσοστά, 90% ή και παραπάνω. Πέρα από το ότι συγκέντρωσε τεράστια περιουσία για την οικογένειά του, είχε μεγάλα σχέδια και για τον λαό του: σεμνοπρεπώς ενεθάρρυνε την προσωπική λατρεία του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...