777
Η Κριστίνε Λάμπρεχτ σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις ως υπουργός Αμυνας της Γερμανίας | REUTERS/Matthias Rietschel

Παραιτήθηκε, ως εντελώς ανίκανη, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2023, 13:13
Η Κριστίνε Λάμπρεχτ σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις ως υπουργός Αμυνας της Γερμανίας
|REUTERS/Matthias Rietschel

Παραιτήθηκε, ως εντελώς ανίκανη, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2023, 13:13

Η πρώτη κρίση για την κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς είχε και το πρώτο της θύμα: η Κριστίνε Λάμπρεχτ, έμπιστη του καγκελαρίου και υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) παραιτήθηκε από υπουργός Αμυνας, στη σκιά των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης αλλά και των γερμανικών μέσων ενημέρωσης για τα ως τώρα πεπραγμένα της στο κρίσιμο –λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία– χαρτοφυλάκιό της. Η ίδια εξάλλου, καταλόγισε ακριβώς στα media τους λόγους της αποχώρησής της: είπε ότι τα ΜΜΕ «επί μήνες επικεντρώνονται στο πρόσωπό μου, εμποδίζοντας μια ουσιαστική αναφορά και συζήτηση για τους στρατιώτες, τις ένοπλες δυνάμεις και τις αποφάσεις για την πολιτική ασφάλειας προς το συμφέρον των πολιτών».

Στο προσκήνιο θα έπρεπε να βρίσκεται «η πολύτιμη δουλειά των στρατιωτών», τόνισε στην επιστολή της παραίτησής της η Λάμπρεχτ, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης αλλά όχι μόνον, μετά το τουλάχιστον άκομψο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, στο οποίο μιλούσε για τις προκλήσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία με φόντο τα πυροτεχνήματα για την έλευση του νέου έτους.

Ωστόσο το βίντεο της Λάμπρεχτ ήταν μάλλον η αφορμή. Οπως επεσήμαναν αναλυτές, η Λάμπρεχτ είχε πάψει εδώ και καιρό να θεωρείται αποδεκτή ως υπουργός Αμυνας, ιδίως σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη και την απόφαση-ορόσημο της γερμανικής κυβέρνησης για άμεσο εκσυγχρονισμό της Bundeswehr, των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πληροφορίες που την ήθελαν να μην γνωρίζει –αλλά και να μην ενδιαφέρεται να μάθει!– τη διάρθρωση των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαρροές σχετικά με τη δυσαρέσκειά της για το πόστο που της ανατέθηκε κατά τον δύσκολο σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας του SPD με τους Πρασίνους και το FDP καθώς και μια σειρά προβεβλημένων –και επικοινωνιακών– λαθών, κατέστησαν την Κριστίνε Λάμπρεχτ στόχο έντονης κριτικής και ειρωνικών σχολίων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, των ΜΜΕ, αλλά ακόμη και στελεχών των κυβερνητικών κομμάτων.

Εδώ και εβδομάδες θεωρείτο πλέον ζήτημα χρόνου η απομάκρυνσή της από το υπουργείο Αμυνας, παρόλη τη δημόσια στήριξη από τον Όλαφ Σολτς. Την Παρασκευή το βράδυ, η Bild και η Sueddeutsche Zeitung γνωστοποίησαν ότι η Λάμπρεχτ είχε ήδη αποφασίσει να παραιτηθεί.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι δεν ήταν τελικά ούτε η… αμέλειά της να παραγγείλει πυρομαχικά για τον στρατό, ούτε η ακαταλληλότητα των αρμάτων PUMA που διαπιστώθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη της διοίκησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (VJTF) του ΝΑΤΟ από τη Γερμανία ούτε καν η ελλιπής προετοιμασία της παραγγελίας των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ –υπαρκτά προβλήματα, αλλά για κάποιο διάστημα περνούσαν κάτω από τα ραντάρ της γερμανικής κοινής γνώμης.

Το πρόβλημα ήταν εκείνο το βίντεο στο Instagram: Τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, η υπουργός Aμυνας εμφανίστηκε να απευθύνει υπό τους ήχους κροτίδων και βεγγαλικών μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκτός από την εμφανώς ατυχή επιλογή σκηνικού ήταν και το περιεχόμενο των δηλώσεών της που προκάλεσε κριτική: «Υπάρχει σε εξέλιξη ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Και σε σχέση με αυτό, κέρδισα πολλές εμπειρίες, πάρα πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες και υπέροχους ανθρώπους. Και γι’ αυτό λέω ένα ειλικρινές ευχαριστώ», ήταν τα λόγια της, επιδεικνύοντας έλλειψη στοιχειώδους ενσυναίσθησης.

Για «ντροπιαστική εικόνα», έκαναν τότε λόγο οι επικριτές της και ήταν πλέον εμφανές ότι η αντίστροφη μέτρηση είχε πλέον αρχίσει για την πρώην στενή συνεργάτιδα του Ολαφ Σολτς (η Λάμπρεχτ ήταν υφυπουργός του στο υπουργείο Οικονομικών, επί κυβέρνησης Μέρκελ).

Η «γκάφα» της Πρωτοχρονιάς ήρθε μόνο να προστεθεί σε μια σειρά από αστοχίες. Πριν από λίγους μήνες αποκαλύφθηκε ότι ο 22χρονος γιος της την συνόδευε σε πολλά υπηρεσιακά ταξίδια ταξιδεύοντας με τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της Bundeswehr, αναρτούσε μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες στο Instagram, ενώ λίγες ώρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η υπουργός εθεάθη σε ινστιτούτο αισθητικής του Βερολίνου για περιποίηση των άκρων της. Λίγο μετά, ερωτώμενη σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια που θα προσέφερε η Γερμανία, δήλωσε ότι θα έστελνε 5.000 κράνη στο Κίεβο.

Ο διορισμός του ή της διαδόχου της Λάμπρεχτ πρέπει να γίνει άμεσα και δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση για τον καγκελάριο. Από τη μία πλευρά προτάσσεται η τήρηση της παράδοσης για ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών στην κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά το πόστο αποδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμο και ο νέος υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων και τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον, την Παρασκευή στη βάση του Ράμσταϊν συναντώνται οι υπουργοί Αμυνας των δυτικών συμμάχων προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Κεντρικό θέμα της συνάντησης αναμένεται να είναι και το ενδεχόμενο παράδοσης αρμάτων μάχης.

Μεταξύ των υποψηφίων για το υπουργείο Αμυνας θεωρούνται η εντεταλμένη της Μπούντεσταγκ για τις Ενοπλες Δυνάμεις, Εύα Χεγκλ, η οποία σε συνέντευξή της την Κυριακή, ζήτησε επιπλέον 200 δισ. ευρώ (!) για τον εκσυγχρονισμό της Bundeswehr, ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ, η υφυπουργός Αμυνας Σιέμτγιε Μέλερ, αλλά και ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...