713
O Koτζιάς στις Πρέσπες τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα παίρνει το καπελάκι του και φεύγει... | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το χρονικό της παραίτησης Κοτζιά και της… υπουργοποίησης Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 15:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/10/2018, 18:04
O Koτζιάς στις Πρέσπες τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα παίρνει το καπελάκι του και φεύγει...
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το χρονικό της παραίτησης Κοτζιά και της… υπουργοποίησης Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 15:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/10/2018, 18:04

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς θεώρησε πως δεν ήταν επαρκής η κάλυψή του από τον Αλέξη Τσίπρα στην αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης.

Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον Αλέξη Τσίπρα, o οποίος και ανέλαβε ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του Εξωτερικών,  προκειμένου όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της γενικής γραμματείας του Πρωθυπουργού, «να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών»!

Η αποχώρηση του κ. Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών –θέση που κράτησε από τον Ιανουάριο του 2015 και την πρώτη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντέχοντας εκλογές και ανασχηματισμούς– κατ’ αρχας αποδεικνύει την κυριαρχία του κ. Καμμένου στην κυβέρνηση Τσίπρα: είναι ο δεύτερος υπουργός, μετά τον Νίκο Φίλη το 2016, που κατ’ ουσίαν διώχνει από την κυβέρνηση ο πρόεδρος των Ανεξ. Ελλήνων.

Κατά δεύτερον αποδυναμώνει πολιτικά τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία υπήρξε υπόθεση προσωπική του κ. Κοτζιά, αν και είχε έως τώρα και την απόλυτη κάλυψη του Πρωθυπουργού. Το ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αναλαμβάνει προσωπικά το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών, δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει με το δικό του πολιτικό βάρος τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Ομως παραμένει μια συμφωνία που φέρει την υπογραφή ενός υπουργού που εξωθήθηκε σε παραίτηση.

Σε κάθε περίπτωση η αποχώρηση του κ. Κοτζιά δείχνει μια εικόνα κυβέρνησης υπό διάλυση: με τον Πρωθυπουργό να παρακαλά υπουργούς να μην τον ρίξουν, τον συγκυβερνήτη να επιβάλλει την ατζέντα του και τη κομβική θέση του υπ. Εξωτερικών να την αναλαμβάνει κάποιος εκ των ενόντων –έστω και αν πρόκειται για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Πώς φθάσαμε στην παραίτηση

Την Τρίτη ο Νίκος Κοτζιάς εξήλθε της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου εμφανώς ενοχλημένος από τη στάση «Πόντιου Πιλάτου» που τήρησε ο Πρωθυπουργός κατά την αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο, ενώ φέρεται να εξοργίστηκε ακόμα περισσότερο από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι, σε όποιον δεν του αρέσει, μπορεί να κατέβει από το κυβερνητικό τρένο!

Ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέταξε το γάντι στον υπουργό Εξωτερικών και άλλους πιθανούς «επαναστάτες» μέσα στην κυβέρνηση, συμπληρώνοντας με στόμφο ότι «ο Πρωθυπουργός δεν παρακαλάει κανέναν».

Ως αφορμή για τον καβγά Καμμένου – Κοτζιά στο υπουργικό παρουσιάστηκε η «αρχηγική» εμφάνιση του υπουργού Αμυνας στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ όπου ουσιαστικά υποκατέστησε τον υπουργό Εξωτερικών, προτείνοντας και «εναλλακτική συμφωνία» με την ΠΓΔΜ, με τη δημιουργία τόξου -ενός «μικρού ΝΑΤΟ»- στα Βαλκάνια.

Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, έδωσε ωστόσο μία άλλη εκδοχή για τη σπίθα που άναψε το φιτίλι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πρωτοκλασάτων υπουργών.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι ο κ. Κοτζιάς έγινε έξαλλος όταν τον κατηγόρησε ο κ. Καμμένος για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών!

Ακόμα όμως πιο εξοργιστικό για τον κ. Κοτζιά ήταν το γεγονός ότι, καθ΄όλη τη διάρκεια της λογομαχίας του με τον κ. Καμμένο, δεν υπήρξε ούτε μία κουβέντα στήριξης από τον κ. Τσίπρα («πυροσβεστικό ρόλο» ανέλαβε ο Νίκος Παππάς).

Ηταν φανερό πια ότι ο Πρωθυπουργός είχε επιλέξει ανάμεσα στους δύο τον αρχηγό των ΑΝΕΛ με τον οποίο άλλωστε πορεύεται χέρι- χέρι τρία χρόνια τώρα ξεπερνώντας όλες τις φουρτούνες.

Απογοητευμένος από τη στάση του κ. Τσίπρα,  ο κ. Κοτζιάς έδωσε συνέχεια στο επεισόδιο και σε ανώτατο επίπεδο επισκεπτόμενος άμεσα -και ενώ δεν είχε τελειώσει η συνεδρίαση του υπουργικού- τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του παρουσιάσει πώς έχει ακριβώς η κατάσταση.

Tην απογοήτευση Κοτζιά από τη συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα μαρτυρά και η πρώτη αντίδραση του παραιτηθέντος υπ. Εξωτερικών, μέσω Twitter:

Όπως αποδείχθηκε η απειλή παραίτησης δεν ήταν καθόλου επικοινωνιακή, καθώς όπως υπενθύμιζαν από νωρίς την Τετάρτη κύκλοι του περιβάλλοντος του υπουργού των Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να έχει κομματικές δεσμεύσεις.

Λίγες ώρες αργότερα υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία και έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος σε δήλωσή του αργότερα, έξω από το Μαξίμου, μίλησε για αποδοχή της παραίτησης «με πόνο καρδιάς» και έστειλε μήνυμα στον κ. Καμμένο. Κατόπιν εορτής φυσικά…

Για αρνητική εξέλιξη έκανε λόγο σε μήνυμά του στο Twitter o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εφιστώντας την προσοχή όλων στην υλοποίηση των στόχων της χώρας με σοβαρότητα, σταθερότητα, διαφάνεια και συνοχή. Όσα δηλ. ΔΕΝ χαρακτηρίζουν τον τελευταίο καιρό τη διαδρομή της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...