942
Ρωσία, μπάλα και το κόκκινο αστέρι στο Κρεμλίνο | REUTERS/Sergei Karpukhin

Παγκόσμιο Κύπελλο καλεί Μόσχα

Sportscaster Sportscaster 1 Δεκεμβρίου 2017, 12:04
Ρωσία, μπάλα και το κόκκινο αστέρι στο Κρεμλίνο
|REUTERS/Sergei Karpukhin

Παγκόσμιο Κύπελλο καλεί Μόσχα

Sportscaster Sportscaster 1 Δεκεμβρίου 2017, 12:04

Μέχρι πριν από τρεις δεκαετίες ήταν αδιανόητο. Κλήρωση Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κρεμλίνο; Οχι δα… Η σημερινή (17:00 ώρα Ελλάδας) τελετή της FIFA σε αυτό το γεμάτο συμβολισμούς παλάτι – μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι ακόμη μία απόδειξη πως η ζωή μπορεί να ξεπεράσει κάθε φαντασία. Αλλωστε, το ποδόσφαιρο είχε τον τρόπο του να καταργεί τα πάσης φύσεως σύνορα από πολύ παλιά. Προτού, καν, ακούσουμε τη λέξη «παγκοσμιοποίηση» για πρώτη φορά.

Η πανσπερμία των πιστών της «στρογγυλής θεάς» προκαλεί και κάποια προβληματάκια – είναι λογικό. Οπως, για παράδειγμα, αυτό που προέκυψε με την αμφίεση της πανέμορφης συμπαρουσιάστριας της εκδήλωσης, Μαρίας Κομαντάγια, διάσημης αθλητικής δημοσιογράφου στη Ρωσία. Τις τελευταίες μέρες, χιλιάδες ιρανοί φίλαθλοι επισκέφθηκαν τον λογαριασμό της στο Instagram διατυπώνοντας ένα ασυνήθιστο αίτημα: να ντυθεί σεμνά. Ανυπομονούν να παρακολουθήσουν την κλήρωση, που αφορά και την εθνική ομάδα της χώρας τους, όμως το κρατικό κανάλι IRIB έχει προειδοποιήσει πως η μετάδοση θα διακοπεί αμέσως μόλις εμφανιστούν γυναίκες που δεν θα είναι ευπρεπώς ενδεδυμένες. Το είχε κάνει και στην αντίστοιχη τελετή για το τουρνουά της Βραζιλίας, όταν εμφανίστηκαν οι χορεύτριες της σάμπα. Στις παρακλήσεις τους η ρωσίδα καλλονή απάντησε ότι υπεύθυνη για τις στυλιστικές επιλογές είναι η FIFA. Εκείνη θα φορέσει ό,τι της δώσουν.

2017-11-29T135548Z_1235562092_UP1EDBT12P07Q_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-DRAW-PREVIEW
Είστε έτοιμοι;

Δίπλα στην Κομαντάγια θα βρίσκεται ο αγγλος παλαίμαχος αρχισκόρερ και νυν σχολιαστής του BBC, Γκάρι Λίνεκερ. Το ζευγάρι των παρουσιαστών θα συνοδεύεται από τους Λοράν Μπλαν, Γκόρντον Μπανκς, Καφού, Φάμπιο Καναβάρο, Ντιέγκο Φορλάν, Ντιέγκο Μαραντόνα, Κάρλες Πουγιόλ και Μίροσλαβ Κλόζε, που θα φέρει στην αίθουσα το βαρύτιμο τρόπαιο του Μουντιάλ. Οι «βοηθοί» εκπροσωπούν όλα τα έθνη που έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Guest-star θα είναι ο 91χρονος Νικίτα Σιμονιάν, ένας ποδοσφαιρικός θρύλος της -τότε- Σοβιετικής Ενωσης.

Η κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, που πραγματοποιήθηκε στο Royal Garden Hotel του Λονδίνου, ήταν η πρώτη που είδε ο Κόσμος από την τηλεόραση σε απευθείας μετάδοση. Τη σημερινή θα την παρακολουθήσουν 118 χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα (ΕΡΤ1). Θα είναι… χειροκίνητη, όπως πάντα μετά το πάθημα της Μαδρίτης (για το Μουντιάλ του 1982) όπου ένα από τα περιστρεφόμενα δοχεία που περιείχαν τα ονόματα των χωρών κόλλησε, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη σύγχυση.

2017-11-29T111926Z_1381300747_UP1EDBT0VGE66_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-DRAW-PREVIEW
Και όλα αυτά για αυτό το τρόπαιο;

Η Ρωσία θα διοργανώσει την κορυφαία ποδοσφαιρική γιορτή για πρώτη φορά. Θα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα «πατήσει» σε περισσότερες από μία ηπείρους, αφού δύο από τις 11 πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους 64 αγώνες (από τις 14 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2018), το Εκατερίνενμπουργκ και το Σότσι, βρίσκονται στο ασιατικό τμήμα της Ρωσίας, ενώ οι εννέα υπόλοιπες στο ευρωπαϊκό. Θα χρησιμοποιηθούν 12 γήπεδα, νεότευκτα ή πλήρως ανακαινισμένα.

Η FIFA έχει ανακοινώσει ότι, για πρώτη φορά, η τηλεοπτική παραγωγή και των 64 αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 θα γίνει σε Ultra High Definition (UHD). Ενα νέο τεχνικό χαρακτηριστικό θα επιτρέψει στους τηλεθεατές να ακολουθήσουν τους αγώνες στην εικονική πραγματικότητα. Κάθε ματς θα καλύπτεται με 37 κάμερες, μεταξύ των οποίων οκτώ υπερ-αργής κίνησης. Στην Ελλάδα τα παιχνίδια θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ. Τα αποκλειστικά τηλεοπτικά δικαιώματα για όλο τον Κόσμο έχουν παραχωρηθεί στο κινεζικό κανάλι CCTV (και για τη διοργάνωση του Κατάρ, το 2022), με το οικονομικό αντάλλαγμα να παραμένει μυστικό.

2017-11-29T093843Z_865916077_UP1EDBT0QSJ5W_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-DRAW-SECURITY
Φυσικά, στην Ρωσία έχουν επιστρατευθεί χιλιάδες αστυνομικοί για λόγους ασφαλείας

Οι Κινέζοι θα… παίξουν μεγάλη μπάλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, όμως με τους χορηγούς από τον υπόλοιπο Κόσμο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Μέχρι στιγμής, οι διοργανωτές έχουν καλύψει μόλις δύο από τις 20 διαθέσιμες θέσεις εγχώριων χορηγών, ενώ σε ό,τι αφορά τις διεθνείς χορηγίες μόνον η Κίνα και το Κατάρ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Οι παραδοσιακοί χορηγοί της FIFA εμφανίζονται πολύ διστακτικοί, προφανώς λόγω των σκανδάλων διαφθοράς που έχουν πλήξει τη διεθνή συνομοσπονδία ποδοσφαίρου. Για πολλές από τις πολυεθνικές που υπέγραφαν τα Μουντιάλ των τελευταίων ετών, η FIFA αποτελεί, πλέον, ένα τοξικό brandname. Θεωρείται μάλλον απίθανο, το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας να προσεγγίσει το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ που είχε συγκεντρώσει η Βραζιλία (2014). Το κόστος διεξαγωγής της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του ρωσικού κράτους στις δαπάνες θα αγγίξει το 55%.

Στη σημερινή κλήρωση η Ευρώπη θα έχει 14 εκπροσώπους, η Νότια Αμερική πέντε, η Αφρική πέντε, η Ασία πέντε, και η Βόρεια – Κεντρική Αμερική και Καραϊβική τρεις. Οι 32 φιναλίστ έχουν τοποθετηθεί σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, με βάση την παγκόσμια κατάταξη της FIFA (τον Οκτώβριο του 2017). Οι επικεφαλής των οκτώ ομίλων θα είναι η Ρωσία (οικοδέσποινα), η Γερμανία (παγκόσμια πρωταθλήτρια), η Βραζιλία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Γαλλία. Ομάδες από την ίδια Συνομοσπονδία δεν θα κληρωθούν στον ίδιο όμιλο, όμως αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για την Ευρώπη, για την οποία ο μόνος περιορισμός είναι ότι δεν μπορεί να συμπέσουν πάνω από δύο ευρωπαϊκές χώρες.

2017-12-01T064502Z_608380424_RC1226183A50_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-LUZHNIKI
Εργασίες στο Στάδιο Λουζνικί που θα φιλοξενήσει αγώνες του Μουντιάλ

Γνωρίζουμε τη μασκότ. Είναι ο λύκος Ζαμπιβάκα. Γνωρίζουμε το επίσημο πόστερ του τουρνουά – ένα από τα πιο εμπνευσμένα ever. Εικονίζει τον μαυροντυμένο Λεβ Γιασίν (με το κλασικό καπελάκι που φορούσε), τον μόνο τερματοφύλακα στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχει τιμηθεί με τη «Χρυσή Μπάλα» (1963) και πήρε μέρος σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα με τη Σοβιετική Ενωση (1958, 1962, 1966, 1970), να αποκρούσει μία μπάλα – υδρόγειο. Γνωρίζουμε και τη μπάλα, την «Telstar 18», επανέκδοση εκείνης που χρησιμοποιήθηκε στο Μεξικό (1970) και στη Γερμανία (1974). Σε λίγες ώρες θα μάθουμε και το πρόγραμμα της πρώτης φάσης. Μπαίνουμε στον αστερισμό του Μουντιάλ της Ρωσίας. Δυστυχώς, χωρίς την Εθνική Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...