468
Ο Κέβιν Σπέισι αναχωρεί από δικαστήριο του Λονδίνου, στις 14 Ιουλίου, μετά από ακρόαση για κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλικές επιθέσεις | REUTERS/Maja Smiejkowska

Οριστικό: Ο Σπέισι πρέπει να καταβάλει $31 εκατ. στους παραγωγούς του «House of Cards»

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 12:48
Ο Κέβιν Σπέισι αναχωρεί από δικαστήριο του Λονδίνου, στις 14 Ιουλίου, μετά από ακρόαση για κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλικές επιθέσεις
|REUTERS/Maja Smiejkowska

Οριστικό: Ο Σπέισι πρέπει να καταβάλει $31 εκατ. στους παραγωγούς του «House of Cards»

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 12:48

Ο Κέβιν Σπέισι, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κατηγορηθεί για δεκάδες περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία, πρέπει να καταβάλει 31 εκατ. δολάρια στους παραγωγούς της σειράς «House of Cards», καθώς έχασε την έφεση που είχε υποβάλει σε δικαστική απόφαση.

Τον περασμένο Νοέμβριο δικαστήριο του Λος Αντζελες είχε αποφασίσει υπέρ της MCR, εταιρείας παραγωγής MCR της πολύ πετυχημένης σειράς του Netflix, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο οσκαρικός ηθοποιός. Η εταιρεία είχε κατηγορήσει τον Σπέισι ότι λόγω του σεξουαλικού σκανδάλου και της αποχώρησης του ηθοποιού από τη σειρά, είχε υποστεί ζημία πολλών εκατ. δολαρίων.

Νεαροί εργαζόμενοι στη σειρά είχαν κατηγορήσει τον Σπέισι για συστηματικές σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον τους. Το πλατό του «House of Cards» είχε μετατραπεί σε «τοξικό» εργασιακό περιβάλλον εξαιτίας της σεξουαλικής παρενόχλησης από τον ηθοποιό· αυτό κατήγγειλαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι που εργάστηκαν στην τηλεοπτική σειρά.

Ο Σπέισι παραβίασε το συμβόλαιό του, που απαιτούσε εκ μέρους του επαγγελματική συμπεριφορά, όταν είχε «συγκεκριμένη συμπεριφορά έναντι πολλών μελών του συνεργείου [παραγωγής] σε κάθε μία από τις πέντε σεζόν της σειράς όπου πρωταγωνίστησε και την οποία παρήγαγε».

Μετά την απόλυση του πρωταγωνιστή, το 2017, το στούντιο έγραψε εκ νέου το σενάριο για να μην τον περιλαμβάνει και μείωσε τη σεζόν από 13 σε οκτώ επεισόδια, με αποτέλεσμα να χάσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Οι δικηγόροι του ηθοποιού αμφισβήτησαν πάντως το ότι οι ενέργειες του ηθοποιού ήταν παράγοντας που προκάλεσε απώλεια για τη σειρά. Η νομική διαμάχη των δύο πλευρών κράτησε πάνω από τρία χρόνια.

Την Πέμπτη, δικαστήριο του Λος Αντζελες απέρριψε την έφεση του ηθοποιού χαρακτηρίζοντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς του, ότι η συμπεριφορά του δεν ζημίωσε τη σειρά.

Η εταιρεία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την οριστική απόφαση.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την εμφάνιση του Σπέισι σε δικαστήριο του Λονδίνου, όπου έγινε η πρώτη ακροαματική διαδικασία για πέντε νέες κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλικά αδικήματα, κάποιες εκ των οποίων αφορούν γεγονότα προ 20ετίας, και τις οποίες ο ίδιος αρνείται «κατηγορηματικά».

Οι δικαστές άφησαν ελεύθερο, χωρίς περιοριστικούς όρους, τον ηθοποιό, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, τον Ιούνιο του 2023. Ο 62χρονος κατηγορείται για πέντε αδικήματα που φέρεται να διέπραξε στη Βρετανία σε βάρος τριών ανδρών.

Τέσσερα αφορούν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ενώ το πέμπτο αδίκημα, το σοβαρότερο, αφορά τον εξαναγκασμό ενός προσώπου σε σεξουαλική πράξη που περιλαμβάνει διείσδυση χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται φέρεται ότι διαπράχθηκαν από το 2005 ως το 2013 –τέσσερα στο Λονδίνο και ένα στο Γκλόστερσαϊρ στη δυτική Αγγλία, όταν ο Σπέισι ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο περίφημο Θέατρο Ολντ Βικ του Λονδίνου.

Τα φερόμενα ως θύματα είναι ένας άνδρας που σήμερα είναι περίπου 40 ετών και δύο που σήμερα είναι περίπου 30 ετών.

Τον Οκτώβριο, ο Σπέισι θα παραστεί σε ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του από τον ηθοποιό Αντονι Ραπ, τον πρώτο που προέβη σε δημόσια καταγγελία εναντίον του, το 2017.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...