320
Εργαζόμενοι για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας | EPA/Marine Rescue Service press service / HANDOUT

Οργή Πούτιν για την πετρελαιοκηλίδα στον Αρκτικό Κύκλο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 17:15
Εργαζόμενοι για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας
|EPA/Marine Rescue Service press service / HANDOUT

Οργή Πούτιν για την πετρελαιοκηλίδα στον Αρκτικό Κύκλο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 17:15

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την πόλη Νορίλσκ που βρίσκεται στην Αρκτική, μετά την διαρροή 20.οοο τόνων καυσίμων σε παρακείμενο ποταμό επικρίνοντας παράλληλα τους τοπικούς αξιωματούχους για την ολιγωρία που έδειξαν στην αντιμετώπιση της διαρροής

Η διαρροή 20.000 τόνων από μια δεξαμενή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε στις 29 Μαΐου, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στον ποταμό Αμπάρναγια, ανακοίνωσε η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας.

Οι αρχές όμως, ενημερώθηκαν δύο ημέρες μετά το ατύχημα.

Κατά την διάρκεια κυβερνητικής τηλεδιάσκεψης, ο ρώσος πρόεδρος επέκρινε την διεύθυνση της ενεργειακής εταιρείας του Νορίσλκ επειδή καθυστέρησε να ενημερώσει έγκαιρα για τον συμβάν το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης – Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin

Ο Πούτιν ασκώντας κριτική στον διευθυντή της ενεργειακής εταιρείας του Νοριλσκ είπε φανερά οργισμένος: «Τι θα γίνει λοιπόν θα μαθαίνουμε για την κατάσταση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είστε καλά εκεί με την υγεία σας;».

Ο ρώσος πρόεδρος εκνευρίστηκε και με την ομιλία του κυβερνήτη στο Κρασνογιάρσκ Αλεξάντρ Ους λέγοντας, «Τελειώσατε με την ομιλία σας; Και ρωτάτε τι να κάνουμε; Μα εσείς είστε ο κυβερνήτης».

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης πολλοί από τους συμμετέχοντες πρότειναν να εξαλείψουν την κηλίδα με την μέθοδο της ανάφλεξης, ωστόσο ο υπουργός Προστασίας της Φύσης Ντμίτρι Κομπίλκιν απέρριψε την πρόταση.

Ενας από τους εργαζόμενους για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας μπροστά σε δεξαμενές γεμάτες μολυσμένο νερό από τον ποταμό – EPA/Marine Rescue Service press service / HANDOUT

Η κατάσταση στο Νορίλσκ παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της Φύσης, οι ποσότητες των επιβλαβών ουσιών που έπεσαν στον ποταμό υπερβαίνουν τους φυσιολογικούς δείκτες κατά δεκάδες χιλιάδες φορές. Οπως δήλωσε η πρόεδρος της αρχής, Σβετλάνα Ραντιόνοβα, στο έδαφος διαχύθηκαν 6.000 τόνοι πετρελαίου ντίζελ και στον ποταμό 15.000 τόνοι.

Το Νορίλσκ, μια απομονωμένη πόλη 180.000 κατοίκων, βρίσκεται 300 χλμ εντός του Αρκτικού Κύκλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...