326
Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται με το χαμόγελο στα χείλη τον πρόεδρο Αναστασιάδη | INTIMEnews

Ανοιξε η αυλαία της τριμερούς στην Ελούντα – Ποια η ατζέντα της Συνόδου [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 11:08
Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται με το χαμόγελο στα χείλη τον πρόεδρο Αναστασιάδη
|INTIMEnews

Ανοιξε η αυλαία της τριμερούς στην Ελούντα – Ποια η ατζέντα της Συνόδου [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 11:08

Mε την κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (φωτ. κάτω), άνοιξε η αυλαία των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στην Ελούντα.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του  κ. Τσίπρα με τον αιγύπτιο πρόεδρο  Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα εστιάσει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αιγύπτιο πρόεδρο θα εστιάσει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις περιφερειακές εξελίξεις, στη διμερή οικονομική συνεργασία (ειδικά στην επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και τις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και την κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Μετά το πέρας των διμερών συναντήσεων, σειρά έχει η τριμερής σε επίπεδο κορυφής και θα ακολουθήσουν οι  διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Στις 13.15 είναι προγραμματισμένες οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Αναστασιάδη – Σίσι στον Τύπο  και ακολούθως θα λάβει χώρα διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών.

Τα μέτρα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ελούντας, αλλά και κατά μήκος της Εθνικής Οδού,  είναι δρακόντεια (φωτογραφίες κάτω)

 Κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, τα εξής κείμενα:

1. Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου

2. Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα

3. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης

4. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας

5. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων

6. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου)