1167
Ο Γιάννης Οικονόμου στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Οικονόμου: Θα έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 13:50
Ο Γιάννης Οικονόμου στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Οικονόμου: Θα έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 13:50

«Πριν από λίγο δημοσιεύτηκαν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021, 2022 και 2023 για τις χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ. Για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021, 7,1% που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη, με μέσο όρο 5% και σημαντικά αυξημένος από τις καλοκαιρινές της προβλέψεις». Αυτό τόνισε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και σχολιάζοντας τα στοιχεία των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα.

«Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,1% σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο που είναι στο 4,3% και για το 2023 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,6% επίσης αυξημένος με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που θα είναι στο 2,4% για την ευρωζώνη».

Οπως μάλιστα επεσήμανε: «Ταυτόχρονα οι προβλέψεις δείχνουν ότι η χώρα μας θα έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη ενώ θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνουν τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δικαιώνουν τη μεταρρυθμιστική μας πολιτική, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο, με μια πολιτική που αποδίδει αποτελέσματα και που διαμορφώνει σταθερές βάσεις προκοπής και ευημερίας για όλους τους Έλληνες».

«Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown»

Περνώντας στο θέμα της πανδημίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η έξαρση της πανδημίας αφορά όπως παρατηρεί ο καθένας όλο το βόρειο ημισφαίριο και όχι μόνο την Ελλάδα. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της δυναμικής κλιμάκωσης των κρουσμάτων η χώρα μας εξακολουθεί την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας με την οικονομία, την εκπαίδευση, την κοινωνία πλήρως λειτουργικές χωρίς να έχουμε εξαντλήσει ακόμα όλα τα περιθώρια αντίδρασης και άμυνας στον κορονοϊό.

Η βασική, η ασφαλέστερη, η αποδοτικότερη οδός περιορισμού των κρουσμάτων αλλά και των συνεπειών της ασθένειας είναι όπως έχουν καταλήξει όλοι οι αρμόδιοι επιστήμονες, ο εμβολιασμός. Η κυβέρνησή μας με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια αλλά και το δημόσιο συμφέρον έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές:

Πρώτα απ’ όλα έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στη χώρα και ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Ταυτόχρονα εφαρμόζονται σε συνεννόηση με τους ειδικούς μια σειρά από μέτρα και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχου της τήρησης εφαρμογής των μέτρων.

Ταυτόχρονα με ιδιαίτερη έμφαση συνεχίζεται η προσπάθεια για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη, τη λεγόμενη αναμνηστική δόση», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά, από έρευνες που έχουν γίνει, που δημοσιεύονται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απ’ τα καθημερινά στοιχεία που παίρνουμε απ’ τα νοσοκομεία κι από τις ΜΕΘ προκύπτει ότι περίπου 9 στους 10 νοσηλευόμενους στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πρόσθεσε πως «παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του ΕΣΥ ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται πολύ αυξημένη και πολύ μεγάλη πίεση.

Στο πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζεται η χώρα, όπως είχε συμβεί και σε άλλες φάσεις όξυνσης της πανδημίας στο παρελθόν ως μία υγειονομική περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί στη διάθεση του ΕΣΥ μέχρι σήμερα και η κατάσταση αυτή είναι δυναμική, συνεχίζεται και ενισχύεται, 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη απ’ τον ιδιωτικό τομέα και 206 κλίνες στη Θεσσαλία για covid περιστατικά και 150 κλίνες στη Θεσσαλονίκη κι άλλες 150 στη Λάρισα για λοιπά περιστατικά.

Στη διάθεση του ΕΣΥ βρίσκονται και οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Στην Αττική υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεσης κλινών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ αν παραστεί ανάγκη, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνεχίζεται η επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους έτσι ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το ΕΣΥ».

Τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε συνοπτικά σε αυτό το σημείο ότι «η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση, όχι μόνο με υγειονομικές διαστάσεις. Η κυβέρνησή μας μ’ ένα ισορροπημένο σχέδιο, εξακολουθεί να προσπαθεί. Προσπαθεί, να περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη ζωή σε κάθε έκφανσή της».

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου πέρασε στα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Είπε: «Είναι γνωστό ότι η κυβέρνησή μας ήταν από τις πρώτες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έλαβαν μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακή κρίσης και συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Μετά την πρώτη επέκταση των μέτρων προχωρήσαμε χθες και σε μία ακόμη που αφορά όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για τη χαμηλή τάση αφορά και επιχειρήσεις καθώς και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνουν τα εξής:

-Αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα το ύψος της κρατικής επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.

-Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα.

-Αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών (από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022) η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις με βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης καθώς και λοιπές χρήσεις μέσης τάσης. Οι χρεώσεις ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις αυτές ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ».

Την Πρωτοχρονιά το «πρώτο ένσημο»

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου: «Συνολικά, οι πόροι που θα διατεθούν για αυτή την ενίσχυση σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις σε καταναλωτές ξεπερνά τα 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό, οι κλυδωνισμοί που αρχικά προκάλεσε η πανδημία δυστυχώς προχωρούν και σε άλλες μορφές του βίου, επεκτείνονται και σε άλλες διαστάσεις της ζωής μας όμως η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανατιμήσεις, ανησυχεί για τις ανατιμήσεις αυτές, τις βιώνει και δεν μπορούμε να τις προσπερνάμε. Οφείλουμε ως κυβέρνηση με μετρημένες πολιτικές, με σοβαρότητα και με αποτελεσματικότητα να στηρίξουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, και αυτό κάνουμε.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και μία ακόμη ενότητα ανακοινώσεων που έχω να κάνω σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και ανέφερε: «Έχουμε πολλές φορές ξεκαθαρίσει, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι βασική φιλοσοφία της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι αυτή να έχει αντίκρυσμα σε όλους τους Έλληνες και να μην αφήνει κανέναν πολίτη απροστάτευτο. Έτσι, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ψηφίζεται σήμερα γίνονται πράξη οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τους νέους, για τους ανέργους, για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων καθώς και για ρυθμίσεις οφειλών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκεκριμένα:

Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το «πρώτο ένσημο» για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για έξι μήνες η κάθε πρόσληψη πλήρους απασχόλησης χωρίς προηγούμενη εμπειρία των νέων ανθρώπων με το ποσό των 1.200 ευρώ, που επιμερίζεται για έξι μήνες μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...