748
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

«Σχίσμα» στο ΚΙΝΑΛ στη Βουλή: «Εμείς δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό» απαντά ο Σκανδαλίδης στον Λοβέρδο

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 13:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/11/2021, 15:20

«Σχίσμα» στο ΚΙΝΑΛ στη Βουλή: «Εμείς δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό» απαντά ο Σκανδαλίδης στον Λοβέρδο

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 13:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/11/2021, 15:20

Την ασυνήθιστη, αν όχι ενοχλητική εικόνα, βουλευτών του ίδιου κόμματος να διαφωνούν στη Βουλή, έδωσαν την Πέμπτη τα μέλη της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα. Ολα αυτά με φόντο τις εκλογές για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ που αναμένεται να γίνουν στις 5 Δεκεμβρίου.

Λίγη ώρα αφότου ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών και υποψήφιος αρχηγός του κόμματος, είχε διαφοροποιηθεί από τη γραμμή για «παρών», λέγοντας ότι θα το ψηφίσει και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δεσμεύεται από κανέναν και πως «θα δώσω απολύτως το δικό μου στοιχείο της πολιτικής μου ταυτότητας ως ελεύθερος άνθρωπος και μέλος του κοινοβουλίου», τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος φάνηκε σαν να του απαντά.

Ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει επί της αρχής του το νομοσχέδιο, αλλά μόνο διατάξεις που αυστηριοποιούν τις ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, όπως βιασμοί ανηλίκων, ανθρωποκτονίες, γυναικοκτονίες.

«Εμείς δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό, δεν κάνουμε αντιπολίτευση της πλάκας, ψηφίζουμε “παρών”», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης απαντώντας εμμέσως στον κ. Λοβέρδο, που νωρίτερα είχε στηρίξει το νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Το δίλημμα δεν είναι η αυστηριοποίηση των ποινών ή η συνέχιση της εγκληματικότητας. Το ζητούμενο είναι, όπου χρειάζεται να υπάρξει αυστηριοποίηση, όπως στα σεξουαλικά εγκλήματα ή τις ανθρωποκτονίες –χωρίς ευθεία ή έμμεση κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιό σας δεν δίνει μια συνεκτική σύγχρονη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκληματικότητας», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης απευθυνόμενος προς τη ΝΔ και συμπλήρωσε:

«Σταθμίζουμε τη θέση μας, δηλώνοντας “παρών” επί της αρχής, και θα δώσουμε το βάρος μας στα άρθρα, ψηφίζοντας επί της ουσίας της πολιτικής και όχι βάσει μικροκομματικών συμφερόντων που είναι η πάγια τακτική της ΝΔ».

Ο κ. Σκανδαλίδης συνέχισε την επίθεση του στην κυβερνητική πλειοψηφία, υπογραμμίζοντας:

«Τις αποχρώσεις του “ναι, όχι, παρών”, εσείς τις δημιουργήσατε με τα βαρίδια που βάζετε στο νομοσχέδιο. Η δική μας κοινοβουλευτική ομάδα αγωνίζεται να κρατήσει τα θετικά και δεν κάνει αντιπολίτευση πλάκας. Μακάρι και εσείς στη ΝΔ να κάνετε εξονυχιστικό διάλογο και να κάνετε την αυτοκριτική σας. Θα ήταν έτσι η δική σας συμβολή στηn καλύτερη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν μπορεί να νομοθετείτε με βάσh την πρόσκαιρη επικαιρότητα».

Αιχμηρός όμως ήταν ο κ. Σκανδαλίδης και για τις αναφορές που έγιναν στη Φώφη Γεννηματά, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Επιλέξατε να εμπλέξετε και τη Φώφη Γεννηματά. Πράγματι εξέφρασε την επιθυμία αστηριοποίησης των ποινών στα σεξουαλικά εγκλήματα για αυτό υπερψηφίζουμε τις συγκεκριμένες διατάξεις. Όμως η τυφλή καταστολή, η συντηρητική αντίδραση είναι άλλο πράγμα… Η αυστηριοποίηση των ποινών από μόνη της, δεν είναι μεταρρύθμιση».

Παραίτηση Γιαννακοπούλου από εισηγήτρια

Το θέμα όμως δεν είναι το ΚΙΝΑΛ απέναντι στη ΝΔ, είναι το ΚΙΝΑΛ απέναντι στο… ΚΙΝΑΛ.

Στη σκιά της διαφοροποίησης του κ. Λοβέρδου και καθώς από το ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισαν ότι η θέση είναι «παρών», η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση της εισηγήτριας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Για την κυρία Γιαννακοπούλου, η οποία έχει δηλώσει ότι στις εσωκομματικές εκλογές στηρίζει τον κ. Λοβέρδο, το «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει αυστηρές ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, μεταξύ αυτών και σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων, εκπέμπει θολά μηνύματα.

Η ίδια επεσήμανε πως απέστειλε και σχετική επιστολή στον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία υπογράμμισε ότι είναι θέμα αρχών, συνείδησης και αξιοπρέπειας η παραίτηση της από τη θέση της εισηγήτριας, καθώς η αρχική στάση του «ναι» άλλαξε σε «παρών». Υποστήριξε μάλιστα, ότι το αρχικό «ναι» ήταν αποτέλεσμα συζήτησης και διαβούλευσης εντός του κόμματος πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του και υπεραμυνόμενος της επίσημης θέσης του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει «παρών» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο γραμματέας της της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου επέκρινε όσους «κάνουν σπέκουλα και προπαγάνδα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κεγκέρογλου κινήθηκε στην ίδια γραμμή που είχε νωρίτερα εκφράσει ο κ. Σκανδαλίδης, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία ενιαία αρχή του νομοσχεδίου που θα έδινε μία συνεκτική, ολοκληρωμένη και εκσυγχρονισμένη λύση, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας».

«Τα δικαστήρια αποφασίζουν με βάση τα άρθρα και όχι επί της αρχής. Γίνεται σπέκουλα και προπαγάνδα για να εξυπηρετηθούν άλλοι σκοποί. Για ποια αρχή να ψηφίσουμε. Πολιτικά περνά το μήνυμα η κυβέρνηση πως από μόνη της η αυστηροποίηση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Δεν ισχύει αυτό. Εμείς λέμε για τα άρθρα τις θέσεις μας, που είναι ξεκάθαρες. Από τα 173 άρθρα υπερψηφίζουμε τα 158. Ψηφίζουμε αυστηριοποίηση ποινών για όλα τα σεξουαλικά εγκλήματα, τα εγκλήματα στην εργασία, την αύξηση του ορίου αποφυλάκισης στα 3/5, τη διάταξη για κατοχή εμπρηστικών μηχανισμών, δεν ψηφίζουμε όμως συλλήβδην άρθρα όπως αυτό για τα fake news», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...