724
| Shutterstock

Υδρογόνο: Ετσι θα γίνει «πράσινη» ήπειρος η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 17:32
|Shutterstock

Υδρογόνο: Ετσι θα γίνει «πράσινη» ήπειρος η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 17:32

Η γενίκευση της χρήσης του καθαρού υδρογόνου είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μεταξύ των οποίων επείγει η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-55% έως το 2030 με απώτερο σκοπό έως το 2050 η ΕΕ να έχει καταστεί κλιματικά ουδέτερη.

Για τον λόγο αυτό οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την έναρξη ενός προγράμματος επενδύσεων διάρκειας τριάντα ετών για την παροχή κινήτρων με στόχο την παραγωγή καθαρού υδρογόνου. Στην στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη, γίνεται λόγος για επενδύσεις από 180 έως 470 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2050. Αρχικός στόχος είναι η παραγωγή ενός εκατομμυρίου τόνων πράσινου υδρογόνου έως το 2024 και δέκα εκατομμυρίων τόνων έως το 2030.

Μια Συμμαχία για το Υδρογόνο

Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει πρώτα να μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής του πράσινου υδρογόνου το οποίο παράγεται με ηλεκτρόλυση, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σήμερα η παρουσία του στην αγορά καυσίμων είναι αμελητέα ενώ το κόστος παραγωγής του είναι διπλάσιο σε σχέση με το κόστος παραγωγής του αποκαλούμενου «γκρίζου» υδρογόνου το οποίο παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Μεσοπρόθεσμα έως ότου να καλυφθεί η απόσταση από το γκρίζο έως το πράσινο υδρογόνο, έμφαση θα δοθεί στην παραγωγή «μπλε» υδρογόνου το οποίο είναι πιο καθαρό από το γκρίζο, καθώς παράγεται από φυσικό αέριο αλλά μέσω διαδικασιών κατά τις οποίες το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται, δεσμεύεται, αποθηκεύεται και επαναχρησιμοποιείται.

Για την προώθηση του καθαρού υδρογόνου και τη γενίκευση της παραγωγής και της χρήσης του η Κομισιόν ανακοίνωσε τη σύσταση της Clean Hydrogen Alliance στο πλαίσιο της οποίας πρόκειται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εργαστούν από κοινού δημόσιοι οργανισμοί, ερευνητικά κέντρα, κορυφαίες εταιρείες της βιομηχανίας καυσίμων καθώς επίσης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν (δεξιά) εξήγησε πως η Συμμαχία πρόκειται να προβεί στην ανάπτυξη μιας σειράς συγκεκριμένων επενδυτικών projects με στόχο την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου

Στη Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο μπορούν να ενταχθούν όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου ή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα και είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν ενεργά στην επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στην ιδρυτική συνθήκη της συμμαχίας. Σε δηλώσεις του ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν εξήγησε πως η Συμμαχία πρόκειται να προβεί στην ανάπτυξη μιας σειράς συγκεκριμένων επενδυτικών projects με στόχο την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και την ενίσχυση των προσπαθειών για την απανθρακοποίηση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών υψηλής ενεργειακής έντασης, της χαλυβουργίας, για παράδειγμα, ή της βιομηχανίας χημικών.

Ο Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε σχετικά πως «οι στρατηγικές που εγκρίθηκαν θα ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την πράσινη ανάκαμψη, και θα μας θέσουν σε σταθερή πορεία απανθρακοποίησης της οικονομίας μας έως το 2050. Η νέα οικονομία του υδρογόνου μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη ώστε να μπορέσουμε να υπερβούμε τις επιπτώσεις της COVID-19 στην οικονομία. Κατά την ανάπτυξη και τη χρήση μιας αξιακής αλυσίδας καθαρού υδρογόνου,η Ευρώπη θα είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο και θα διατηρήσει την υπεροχή της στις καθαρές τεχνολογίες».

Ενιαίο ενεργειακό σύστημα για την απανθρακοποίηση της Ευρώπης

Οσον αφορά τη στρατηγική που υιοθετήθηκε για την ενοποίηση του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργεί ως ένα ενιαίο σύνολο μέσω της σύνδεσης φορέων ενέργειας, υποδομών και τομέων κατανάλωσης. Με βάση ένα τέτοιο αλληλένδετο, ενοποιημένο και ευέλικτο ενεργειακό σύστημα στο απώτερο μέλλον τα αυτοκίνητα στην ΕΕ πιθανώς να κινούνται, καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται από ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες των σπιτιών μας, τα οποία θα διατηρούνται ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα με θερμότητα από ένα εργοστάσιο που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο καθαρό υδρογόνο το οποίο θα παράγεται σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

«Δεδομένου ότι η ενέργεια ευθύνεται για το 75 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ, χρειαζόμαστε μια αλλαγή μοντέλου προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας για το 2030 και το 2050. Το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ πρέπει να καταστεί περισσότερο ενοποιημένο, πιο ευέλικτο και ικανό να υιοθετεί τις πιο πράσινες και οικονομικά αποδοτικότερες λύσεις. Το υδρογόνο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένου ότι η πτώση των τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η συνεχής καινοτομία το καθιστούν βιώσιμη λύση για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία», σημείωσε από την πλευρά της η ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...