552
«Πολίτες του Ράιχ» διαδήλωναν έξω από το Μπούντενσταγκ σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας της COVID-19 | Adam Berry/Getty Images

Οι «Πολίτες του Ράιχ» συνεχίζουν να απειλούν τη γερμανική δημοκρατία

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 13:25
«Πολίτες του Ράιχ» διαδήλωναν έξω από το Μπούντενσταγκ σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας της COVID-19
|Adam Berry/Getty Images

Οι «Πολίτες του Ράιχ» συνεχίζουν να απειλούν τη γερμανική δημοκρατία

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 13:25

Η τεράστια επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας κατά της νεοναζιστικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger), που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, συνεχίζεται, τρεις μήνες μετά τις αρχικές εφόδους και συλλήψεις εικοσιπέντε ηγετικών στελεχών της τον περασμένο Δεκέμβριο, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται απόστρατοι, οπαδοί θεωριών συνωμοσίας, αρνητές της πανδημίας, ακροδεξιοί και μια πρώην δικαστικός και μέλος του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία είχε ως απώτερο στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος δια της βίας μέσω ένοπλης εισβολής στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και συλλήψεις πολιτικών, στρατολογούσε μέλη —κυρίως αστυνομικούς και στρατιωτικούς— μέσω του 69χρονου πρώην διοικητή της μονάδας αλεξιπτωτιστών Ρούντιγκερ φον Π. ενώ μετά την ανατροπη του καθεστώτος έβλεπε ως νέο επικεφαλή του κράτους τον 71χρονο πρίγκιπα Χάινριχ τον 13ο, ο οποίος σκόπευε να επιδιώξει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Μπορεί και οι δύο αυτοί «εγκέφαλοι» να έχουν συλληφθεί, όμως, η οργάνωση η οποία φαίνεται να έχει βαθιές ρίζες δεν έχει εξαρθρωθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Welle. Οι  αστυνομικές έρευνες και οι έφοδοι συνεχίζονται σε όλη τη γερμανική επικράτεια (Βαυαρία, Σαξονία, Κάτω Σαξονία, Βάδη-Βυρτεμβέργη) ακόμα και στην Ελβετία. Την Τετάρτη από τις τουλάχιστον δώδεκα εφόδους σε κατοικίες προέκυψαν πέντε συλλήψεις και βρέθηκαν όπλα, όπως έγινε και με τις μαζικές εφόδους του Δεκεμβρίου. Σχετικά με τις ταυτότητες των συλληφθέντων, τα γερμανικά μέσα ήδη κάνουν λόγο για εν ενεργεία αστυνομικούς και έναν στρατιωτικό μεταξύ των συλληφθέντων.

Σε μία από τις εφόδους της αστυνομίας, στο Ρόιτλινγκεν της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ένας άντρας περίμενε τους αστυνομικούς στο σαλόνι του οπλισμένος με όπλο μεγάλου διαμετρήματος και δεν δίστασε να ανοίξει πυρ τραυματίζοντας ελαφρά αστυνομικό της ειδικής μονάδας δράσης. «Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει πόσο επικίνδυνοι είναι οι “Πολίτες του Ράιχ”» σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν. «Πρέπει να αφοπλιστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αφοπλισμός τους όμως παραμένει μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς η οργάνωση αριθμεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία είκοσι τρεις χιλιάδες μέλη στη Γερμανία  —κάποιοι από τους οποίους ζουν στην Αυστρία, την Ελβετία και την Ιταλία.  Οι άνθρωποι αυτοί δεν αναγνωρίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ούτε τους συνταγματικούς θεσμούς και εξακολουθούν να επιδιώκουν την ανατροπή και ανάληψη της εξουσίας, με τη χρήση βίας, σύμφωνα με την Εισαγγελία.

Το γεγονός ότι πολλά από τα μέλη της οργάνωσης βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με ποινές από τη γερμανική δικαιοσύνη, κατηγορούμενα για απόπειρες ανθρωποκτονίας, δείχνει έμπρακτα ότι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τη βία. Μάλιστα, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ πρόσφατα προειδοποίησε για αυξανόμενη απειλή χρήσης βίας από μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» καθώς τα τελεσθέντα αδικήματα από ανθρώπους συνδεδεμένους με την οργάνωση αυξήθηκαν σημαντικά κατά τα έτη 2020 και 2021.

«Καμπανάκι» χτυπάνε και τα στοιχεία Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος σχετικά με την κατοχή όπλων από τα μέλη της οργάνωσης. Από την έναρξη των αστυνομικών ερευνών και της παρακολούθησής τους το 2016, ανακλήθηκαν οι άδειες οπλοχρησίας σε τουλάχιστον 1.050 μέλη της οργάνωσης. Παρόλα αυτά στα τέλη του 2021 περίπου 500 φερόμενα μέλη διατηρούσαν ακόμη όπλα στην κατοχή τους.

Η μαχητικότητα και η όλο αυξανόμενη επιθετικότητα που παρατηρείται είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ιδεολογικό υπόβαθρο της οργάνωσης, σύμφωνα με τον Τίμο Ράινφρανκ, διευθύνων σύμβουλο του Ιδρύματος Αμαντί Αντόνιο, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών ενάντια στον δεξιό εξτρεμισμό. «Η ιδεολογία τους είναι αυτή που νομιμοποιεί τη χρήση βίας», λέει χαρακτηριστικά στη Deutsche Welle, και μάλιστα μια βία που επιτέθεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο στο κράτος και τους πολιτικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...