525
Μην τα βάζεις με «μαγαζί γωνία» θα έλεγαν οι ισπανοί καθολικοί επίσκοποι – αν ήταν Ελληνες – στον Ιγκλέσιας που τόλμησε να αμφισβητήσει τα κεκτημένα τους | Reuters/SERGIO PEREZ

Οι Podemos θέλουν να βγάλουν από το… τηλεκοντρόλ την Εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2017, 08:01
Μην τα βάζεις με «μαγαζί γωνία» θα έλεγαν οι ισπανοί καθολικοί επίσκοποι – αν ήταν Ελληνες – στον Ιγκλέσιας που τόλμησε να αμφισβητήσει τα κεκτημένα τους
|Reuters/SERGIO PEREZ

Οι Podemos θέλουν να βγάλουν από το… τηλεκοντρόλ την Εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2017, 08:01

Οι Podemos αγαπούν τις προκλήσεις. Ποντάρουν συχνά σε αυτές και κερδίζουν αν όχι πολιτικά τουλάχιστον σε δημοσιότητα. Αυτή τη φορά όμως η πρόκληση φαίνεται ότι γύρισε μπούμερανγκ. Η αλήθεια είναι ότι ο αντίπαλος ήταν δυνατός. Διότι τώρα το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας αποφάσισε να αναμετρηθεί με την πανίσχυρη στην Ισπανία Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Το πεδίο της διαμάχης αρχικά φάνηκε περιορισμένο, η επίθεση των Podemos μετρημένη: το κόμμα της αξιωματικής τηλεόρασης ζήτησε να σταματήσει η μετάδοση της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας από τη δημόσια τηλεόραση, κάτι που κατά σύστημα συμβαίνει και στην Ελλάδα αλλά εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά καν να σκεφτεί τέτοια πράγματα που θα προσβάλουν το χριστεπώνυμο πλήθος και τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση των Podemos κατατέθηκε στη Βουλή στις 20 Φεβρουαρίου και από εκείνη την ημερομηνία ξεκίνησε ο πόλεμος…

Η κυριακάτικη λειτουργία μεταδίδεται από το δεύτερο κανάλι (La2) της ισπανικής τηλεόρασης Tve, τον φτωχό συγγενή των ισπανικών καναλιών. Η τηλεθέασή του είναι μακράν η χαμηλότερη όλων των δημόσιων καναλιών και το πρόγραμμά του περιορίζεται σε ένα τηλεπαιχνίδι, ντοκιμαντέρ και παλιές ταινίες.

Αλλά την περασμένη Κυριακή έγινε το «θαύμα». Ο ιερέας της εκκλησίας του Αγίου Ιερώνυμου στην επαρχία της Σαλαμάνκα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η μετάδοση της λειτουργίας θα είχε 1.217.000 τηλεθεατές, ήτοι 21,3% του τηλεοπτικού μεριδίου. Η λειτουργία είχε τριπλάσια τηλεθέαση από τη συνήθη η οποία, ούτως ή άλλως, είναι τριπλάσια από τον μέσο όρο της τηλεθέασης του καναλιού La2.

Πώς συνέβη όμως η ανεξήγητη μεταστροφή; Οπως εκ των υστέρων προέκυψε την Κυριακή το πρωί ένα μήνυμα από άγνωστο αποστολέα έφτασε μέσω Whatsapp σε δεκάδες χιλιάδες χρήστες. «Στις 10.30 ανοίξτε το La2 γιατί θα μετρήσουν την τηλεθέαση της λειτουργίας». Ακούγεται ευρέως ότι πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκονται στελέχη του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι.

Το επιχείρημα του Ιγκλέσιας κάθε άλλο παρά παράλογο είναι. Η Ισπανία είναι ένα κράτος κοσμικό, καθώς με το Σύνταγμα του 1978 ο καθολικισμός έπαψε να είναι η επίσημη θρησκεία. Σε άλλο εδάφιο αναφέρεται ότι το κράτος οφείλει να λαμβάνει υπόψιν του τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της ισπανικής κοινωνίας και να διατηρεί σχέσεις συνεργασίας με την Καθολική Εκκλησία και τα άλλα θρησκεύματα. Η μετάδοση πάντως της λειτουργίας προβλέπεται από τις συμφωνίες του ισπανικού κράτους και της καθολικής εκκλησίας.

Ο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι οι Podemos υπερασπίζονται μεν τις θρησκευτικές ελευθερίες αλλά ότι σε ένα κοσμικό κράτος η Δημόσια Τηλεόραση δεν οφείλει να μεταδίδει θρησκευτικές τελετές και μάλιστα στα πλαίσια της εκπομπής «Η ημέρα του Κυρίου» καθώς από αρκετές πλευρές προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν στη δημόσια τηλεόραση ενός κοσμικού κράτους να υπάρχει εκπομπή με αυτόν τον τίτλο.

Μέχρι στιγμής ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έδειξε να στηρίζει την πρόταση του Ιγκλέσιας είναι ο επικεφαλής των Ciudadanos (Πολίτες) Αλμπερ Ριβέρα ο οποίος παραδέχεται ότι η ιδέα των Podemos δεν είναι ταμπού και πρέπει να συζητηθεί. Οι Σοσιαλιστές είναι εξαιρετικά χλιαροί φροντίζοντας να μην προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια των καθολικών ενώ κάθετα αντίθετο είναι προφανώς το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι. Ο ίδιος ο ισπανός πρωθυπουργός προς το παρόν δεν έχει μιλήσει για το θέμα αλλά την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ισπανικής ιεραρχίας. Λέγεται ότι στη μεταξύ τους συζήτηση αναφέρθηκε και το θέμα της πρότασης του Ιγκλέσιας. Λίγες ημέρες αργότερα προέκυψε ως εκ θαύματος η έκρηξη της τηλεθέασης της κυριακάτικης λειτουργίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...