446
Ο Τραμπ κρατά μια κάρτα που έφτιαξε για αυτόν ένα παιδί - ξεχωρίζουν βεβαίως τα μαλλιά | REUTERS/Kevin Lamarque

Στο φως η φορολογική δήλωση του Τραμπ – ένα μέρος της έστω

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2017, 09:14
Ο Τραμπ κρατά μια κάρτα που έφτιαξε για αυτόν ένα παιδί - ξεχωρίζουν βεβαίως τα μαλλιά
|REUTERS/Kevin Lamarque

Στο φως η φορολογική δήλωση του Τραμπ – ένα μέρος της έστω

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2017, 09:14

Αυτό που ο Ντόναλντ Τραμπ με διάφορα, αστεία και μη, επιχειρήματα προσπάθησε να αποφύγει σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, τη δημοσιοποίηση των φορολογικών του δηλώσεων, έρχεται σταδιακά στο φως.

Αργά την Τρίτη το MSNBC δημοσίευσε μέρος της φορολογικής δήλωσης που είχε καταθέσει το Τραμπ το 2005 όπου φαίνεται ότι πλήρωσε 38 εκατ. δολάρια σε φόρους για εισόδημα που ξεπερνούσε τα 150 εκατ. δολάρια.

Για την ακρίβεια, κατέβαλε 5,3 εκατ. σε ομοσπονδιακούς φόρους και άλλα 31 εκατ. για τον εναλλακτικό ελάχιστο φόρο (alternative minimum tax).

Oπως διευκρινίζει το BBC, πρόκειται για ένα είδος φόρου που καθιερώθηκε το 1970 για να σταματήσει τους πλουσιότερους από τα να χρησιμοποιούν τα παραθυράκια και τις διευκολύνσεις του νόμου ώστε να φοροαποφεύγουν. Πρόκειται όμως και για έναν φόρο που ο Τραμπ έχει υποσχεθεί προεκλογικά να καταργήσει.

Στα στοιχεία που ήρθαν στο φως δεν διευκρινίζεται ποιες ήταν οι πηγές των εισοδημάτων ή αν είχε γίνει κάποια δωρεά για φιλανθρωπικούς λόγους. Εμμέσως πάντως επιβεβαιώνεται και το περιεχόμενο της αποκάλυψης των New York Times πέρυσι τον Νοέμβριο για τις ζημιές που ξεπερνούσαν τα 916 εκατ. δολάρια και που θα τον προφύλατταν από την καταβολή φόρων για πολλά χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται απλώς για δύο σελίδες, οι οποίες ρίχνουν λίγο περισσότερο φως σε ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει αρκετά την κοινή γνώμη στη χώρα.

Ο Λευκός Οίκος εμμέσως επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του εγγράφου, λέγοντας απλώς ότι η δημοσίευση τέτοιων στοιχείων είναι παράνομη. Ο Guardian σημειώνει ότι στην πραγματικότητα, αντίθετα από τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου, δεν είναι παράνομη η δημοσίευση φορολογικών δηλώσεων που έχουν διαρρεύσει.

«Γνωρίζεις πότε ψάχνεις απελπισμένα για νούμερα τηλεθέασης, όταν είσαι πρόθυμος να παραβιάσεις τον νόμο για να “σπρώξεις” ένα θέμα με δύο σελίδες εγγράφων που βγήκαν πριν από μια δεκαετία», ήταν η επίσημη, γραπτή αντίδραση του Λευκού Οίκου. Πρόσθεσε ότι «πριν εκλεγεί ο κ. Τραμπ ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στον κόσμο, με ευθύνη απέναντι στην εταιρεία του, στην οικογένεια του και στους υπαλλήλους του να μην πληρώνει περισσότερο φόρο από όσο απαιτείται από τον νόμο».

Δεν παρέλειψαν μάλιστα από τον Λευκό Οίκο να επιτεθούν στα «ανέντιμα μέσα ενημέρωσης» που όσο επικεντρώνονται στην ατζέντα τους, «ο πρόεδρος θα επικεντρωθεί στη δική του, η οποία περιλαμβάνει μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα ωφελήσει όλους τους Αμερικανούς».

Το MSNBC εξήγησε ότι έλαβε το υλικό από ανώνυμη πηγή και επικαλέστηκε την Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος υπέρ της ελευθεροτυπίας.

Οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ και, γενικότερα, η περιουσιακή κατάσταση του υποψηφίου ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πέρυσι, καθώς ο υποψήφιος αρνείτο σε κάθε ευκαιρία να την αποκαλύψει, τροφοδοτώντας την φημολογία ότι έχει κάτι να κρύψει.

Κατά παράδοση οι υποψήφιοι για την προεδρία δίνουν στη δημοσιότητα τα σχετικά έγγραφα, αν και τυπικά δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...