539
O Bono επί σκηνής στην επετειακή περιοδεία για την 30ή επέτειο από την κυκλοφορία του «The Joshua Tree» | Facebook

Οι πιο πλούσιοι της ροκ, με πρώτους τους U2

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2018, 07:00
O Bono επί σκηνής στην επετειακή περιοδεία για την 30ή επέτειο από την κυκλοφορία του «The Joshua Tree»
|Facebook

Οι πιο πλούσιοι της ροκ, με πρώτους τους U2

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2018, 07:00

«Οι συναυλίες γεμίζουν τις τσέπες»: με αυτό το –παλιό, όσο σχεδόν και η ίδια η αντίστοιχη βιομηχανία- μουσικό ρητό υποδέχεται το μουσικό περιοδικό Billboard τους καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα που απαρτίζουν την ετήσια λίστα του σχετικά με τους πιο… κερδισμένους του χώρου για το 2017.

Ο Μπόνο και το συγκρότημά του, oι U2, είναι οι απόλυτοι πρωταθλητές στην αρένα των σταδίων, καθώς οι Ιρλανδοί αποκόμισαν επί αμερικανικού εδάφους περίπου 54,4 εκατομμύρια δολάρια (48 εκατ. ευρώ), το 95% (!) των οποίων προήλθε από την τεράστια περιοδεία τους στα ασφυκτικά γεμάτα στάδια, για να γιορτάσουν την 30ή επέτειο από την κυκλοφορία του άλμπουμ «The Joshua Tree».

Το κεντρικό συμπέρασμα που κατατρέχει για ακόμη μια χρονιά την ετήσια λίστα είναι πως, τα τελευταία χρόνια, με τις πωλήσεις των cd και του νόμιμου downloading να σημειώνουν δραματική μείωση, το οικονομικό αποκούμπι των μουσικών δεν είναι άλλο από τις –εξαντλητικές μεν, εξαιρετικά προσοδοφόρες δε- περιοδείες τους, οι οποίες αποφέρουν σχεδόν το 80% των εσόδων των πενήντα πιο παραγωγικών μουσικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το περιοδικό.

Οι U2 αποθεώνονται στο τελευταίο τους τουρ

Δια του λόγου το αληθές, ο μουσικός που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ο 56χρονος σταρ της κάντρι Γκαρθ Μπρουκς, αποκόμισε 52,2 εκατομμύρια δολάρια (46 εκατ. ευρώ), πέρυσι στις ΗΠΑ, επίσης χάρη σε μια τριετή περιοδεία την οποία άρχισε το 2014.

Αλλά και οι Guns n’ Roses, ένα συγκρότημα που έχει να κυκλοφορήσει νέο δίσκο εδώ και μια δεκαετία, κατάφερε και κέρδισε 27.8 εκατ. δολάρια (24.5 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων τα 25.9 (σχεδόν 23 εκατ. ευρώ) ήταν από τις συναυλιακές τους εμφανίσεις.

Για την ιστορία, το συγκρότημα των Metallica είναι στην τρίτη θέση με 43,2 εκατομμύρια δολάρια (37 εκατ. ευρώ), παρά το γεγονός πως το νέο τους άλμπουμ «Hardwired… to Self-Destruct» αποτέλεσε το εμπορικό ναδίρ της υπερεπιτυχημένης 35χρονης καριέρας τους. Κι εδώ η περιοδεία για το εν λόγω άλμπουμ κατάφερε και τους «κράτησε στον αφρό».

Η πρώτη γυναίκα στην κατάταξη, η Λέιντι Γκάγκα, και πρώτος ράπερ Κέντρικ Λαμάρ, ο οποίος απέσπασε φέτος το βραβείο Πούλιτζερ, καταλαμβάνουν αντίστοιχα την έκτη και τη 13η θέση.

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις

Μόνο δυο μουσικοί που δεν έδωσαν συναυλίες μέσα το 2017 περιλαμβάνονται στην κατάταξη του Billboard: βασιλιάς του streaming, ο 32χρονος ράπερ Drake, (37η θέση) που κέρδισε 8,6 εκατομμύρια δολάρια από τις ψηφιακές πλατφόρμες μουσικής και η Τέιλορ Σουίφτ (48η) της οποίας τα περισσότερα έσοδα προήλθαν από τις πωλήσεις των παραδοσιακών CD και τη φόρτωση και αποθήκευση ψηφιακής μουσικής.

Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα των πιο κερδισμένων:
U2 – $ 54.4
Γκαρθ Μπρουκς – $ 52.2

Metallica – $ 43.2

Μπρούνο Μαρς – US $ 40.7
Εντ Σίραν– $ 31.3
Λέιντι Γκάγκα – $ 29.7
Μπίλι Τζόελ – $ 29.2
Guns N ‘Roses – $ 27.8
Ρότζερ Ουότερς – $ 27.2
Coldplay – $ 26.5

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...