600
Βολή HIMARS από τον ουκρανικό στρατό - καρέ από βίντεο | YouTube

Οι Ουκρανοί αντιγράφουν τα HIMARS και τα Bayraktar

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 10:30
Βολή HIMARS από τον ουκρανικό στρατό - καρέ από βίντεο
|YouTube

Οι Ουκρανοί αντιγράφουν τα HIMARS και τα Bayraktar

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 10:30

Οι Ουκρανοί έχουν ιδρύσει μία εταιρεία παραγωγής οπλικών συστημάτων ονόματι Ukroboronprom και διατείνονται ότι είναι σε θέση να κοπιάρουν και να παράγουν αμερικανικά όπλα, ιδίως τον ελαφρύ εκτοξευτή ρουκετών HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), οπλικό σύστημα της δεκαετίας του 1990 που προσαρμόζεται σε οχήματα. Αυτήν την είδηση μετέδωσε από το Κίεβο ο Ντανιέλε Ραϊνέρι, συντάκτης της Repubblica. Τι ιταλικό Μέσο τιτλοφόρησε το ρεπορτάζ του με πανηγυρικό τρόπο, καθώς έγραψε για «ουκρανική αυτοκρατορία όπλων» στα σκαριά.

Η πηγή των πληροφοριών περί την ύπαρξη και τις δραστηριότητες της Ukroboronprom είναι το ουκρανικό πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης Ζελένσκι. Αυτοί διοχέτευσαν πληροφορίες στα ουκρανικά Μέσα τον περασμένο Αύγουστο, με τις οποίες κοινοποιείται σε φίλους και εχθρούς ότι η αντίσταση στους Ρώσους σε λίγον καιρό θα είναι υπόθεση της Ουκρανίας και όχι των Δυτικών όπλων. Κάτω από την ομπρέλα της Ukroboronprom συστεγάζονται 118 εταιρείες που συνεργάζονται και με ξένους οπλοπαραγωγούς. Είναι θέμα διαταγής Ζελένσκι πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή των αντιγράφων HIMARS, λένε οι Ουκρανοί. Ο Ιταλός παρατήρησε: «Αυτοί οι εκτοξευτές πυραύλων από τα μέσα Ιουνίου άλλαξαν την πορεία της σύγκρουσης επειδή είναι σε θέση να ανατινάζουν ρωσικούς στόχους στα 80 χιλιόμετρα, με περιθώριο σφάλματος τα 9 μέτρα».

Κατόπιν εξήγησε το πώς και το γιατί της ιστορίας: «Η ιδέα είναι ξεκάθαρη. Εδώ και μήνες η Ουκρανία ζητάει από τους Δυτικούς συμμάχους της όπλα ικανά να σώσουν την κατάσταση και να γεφυρώσουν το χάσμα με τη Ρωσία. Προς το παρόν τα έχει πάει καλά, αλλά η ροή της στρατιωτικής βοήθειας εξαρτάται από τη βούληση ξένων κυβερνήσεων, οι οποίες μπορούν να μεταβάλουν άποψη. Οι Ουκρανοί γνωρίζουν καλά ότι ένας άλλος αμερικανός πρόεδρος, με διαφορετικές θέσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενδέχεται να εκλεγεί και να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο. Γνωρίζουν ότι το αυτό ισχύει και για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας».

Ετσι, λοιπόν, κατέληξε σε συμπέρασμα ο Ραϊνέρι, «η Ουκρανία πρέπει να μάθει να κατασκευάζει μόνη της τα όπλα που χρειάζεται, διότι ο πόλεμος με τη Ρωσία μπορεί να μακροημερεύσει». Ο Ιταλός έδωσε και την πληροφορία ότι «οι Ρώσοι έχουν ήδη βρει και βομβαρδίσει 120 τοποθεσίες Ukroboronprom, όπου, μεταξύ άλλων, οι τεχνικοί είναι υπεύθυνοι για την επισκευή των υπαρχόντων όπλων». Συγχρόνως έγραψε ότι ένα drone ακριβείας, το Punisher της UA Dynamics, ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροπλανάκι με δίμετρο άνοιγμα φτερών «είναι ικανό να “παραδώσει” βόμβα με δύο κιλά εκρηκτικών σε στόχο τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων». Ενας από τους ουκρανούς χειριστές του είπε στον Ραϊνέρι ότι δεν χρειάζεται να απέχει περισσότερο από 40 χιλιόμετρα από το drone ώστε να καθορίσει τον στόχο και ότι φέρνει σε πέρας μία έως τρεις αποστολές την ημέρα.

«Χτυπάμε κάθε είδους στόχους, ειδικά σταθερούς και ιδιαίτερα αυτούς που μπορούν να πάρουν φωτιά, όπως οι αποθήκες καυσίμων του ρωσικού στρατού» ανέφερε ο ουκρανός φαντάρος. Ο Ιταλός τον ρώτησε αν επιτίθενται και σε ξένο έδαφος. Ελαβε την εξής απάντηση: «Χαζή ερώτηση! Ακόμα και αν το κάναμε, δεν θα μπορούσα να απαντήσω». Ο ίδιος διαβεβαίωσε τον δημοσιογράφο ότι το εν λόγω Punisher «είναι τόσο μικρό και αθόρυβο που τα ρωσικά ραντάρ δεν το βλέπουν» και ότι το βελτιώνουν συνεχώς. «Γίνεται καλύτερο ώρα με την ώρα».

Η ιδέα γύρω από τη δημιουργία του Punisher αφορά την τιμή κόστους. Ενας από τους εφευρέτες του δήλωσε ότι η κατασκευή του, «εμπνευσμένη από το τουρκικό ”Μπαϊρακτάρ”», στοιχίζει 50.000 δολάρια. Αυτό κρίνεται ικανοποιητικό ποσόν. Ο Ουκρανός όμως δεν διευκρίνισε πόσα τέτοια αεροπλανάκια μπορεί να κατασκευάσει. Η UA Dynamics που παράγει το drone δεν είναι μέρος της Ukroboronprom, όμως έχει συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής διότι, όπως είπε ένας από τους συνομιλητές του Ιταλού, «έχουμε έναν κοινό στόχο, την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας».

Δείτε βίντεο με τη δράση του Punisher, προερχόμενο από τον ουκρανικό στρατό:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...