450
Οι φίλοι της Γιουβέντους και πάλι στις κερκίδες του «Allianz Stadium» | REUTERS/Massimo Pinca

Οι Ιταλοί επέστρεψαν στα γήπεδα μετά τον εφιάλτη του Μπέργκαμο

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 17:26
Οι φίλοι της Γιουβέντους και πάλι στις κερκίδες του «Allianz Stadium»
|REUTERS/Massimo Pinca

Οι Ιταλοί επέστρεψαν στα γήπεδα μετά τον εφιάλτη του Μπέργκαμο

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 17:26

Πρόκειται σίγουρα για μία είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Η Ιταλία, η χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο κατά του πρώτο κύμα της πανδημίας και μέχρι τη Δευτέρα μετρά 35.707 θύματα του κορονοϊού, άνοιξε ξανά τα γήπεδά της για τους ποδοσφαιρόφιλους.

Φυσικά, η αρχή έγινε με έναν μικρό αριθμό θεατών και δρακόντεια μέτρα προφύλαξης. Σύμφωνα με τις διατάξεις ασφαλείας, ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του κόσμου στο γήπεδο, ενώ πραγματοποιήθηκε έλεγχος της θερμοκρασίας των θεατών κατά την είσοδό τους στο γήπεδο.

Ετσι, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, οι αγώνες Πάρμα – Νάπολι, Τζένοα – Κροτόνε, Σασουόλο – Κάλιαρι και Γιουβέντους – Σαμπντόρια πραγματοποιήθηκαν υπό τα βλέμματα 1.000 θεατών σε κάθε ματς.

Θερμομέτρηση κατά την είσοδο στο γήπεδο της Πάρμα

Αυτός ο αριθμός εκ πρώτης φαντάζει μικρός – ειδικά αφού μιλάμε για τεράστια γήπεδα δεκάδων χιλιάδων θέσεων. Σίγουρα, όμως, πρόκειται για μία καλή αρχή, ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αλλωστε, οι Ιταλοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας και μία μεγάλη γιορτή οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό στον εφιάλτη που βίωσε ειδικά το Μπέργκαμο των 120.000 κατοίκων. Μιλάμε φυσικά για τo βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου, όταν η Αταλάντα συνέτριψε με 4-1 την ισπανική Βαλένθια για το Champions League.

Οι παίκτες της Αταλάντα πανηγυρίζουν χωρίς φυσικά να γνωρίζουν το κακό που πρόκειται να χτυπήσει την πόλη τους

Ο αγώνας είχε πραγματοποιηθεί στο «Τζουζέπε Μεάτσα» του Μιλάνου και το ταξίδι των οπαδών της Αταλάντα οδήγησε –σύμφωνα με τους επιδημιολόγους και άλλους επιστήμονες– στην έκρηξη των κρουσμάτων και των θανάτων στη γειτονική χώρα. Λίγες ημέρες μετά, το ιταλικό πρωτάθλημα αναβλήθηκε, αλλά το κακό είχε προλάβει να γίνει (περισσότερα εδώ).

Η απόφαση που επέτρεπε την είσοδο περιορισμένου αριθμό θεατών στα γήπεδα της Serie A πάρθηκε σε τηλεδιάσκεψη, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντζα και ο υπουργός Αθλητισμού, Βιντσέντσο Σπανταφόρα.

Οι φίλοι της Γιουβέντους απόλαυσαν ύστερα από καιρό μία νίκη της ομάδας τους (3-0 επί της Σαμπντόρια)

Οπως τονίστηκε, η ανάλυση στοιχείων από την ομάδα εργασίας της ιταλικής κυβέρνησης και των περιφερειών θα συνεχιστεί έως τις 7 Οκτωβρίου και με βάση τις εκτιμήσεις για την επιδημιολογική καμπύλη, τότε θα καθοριστεί και ο νέος αριθμός θεατών που θα μπορούν να εισέρχονται σε κάθε γήπεδο.

Θεατές που φυσικά τηρούν τις αποστάσεις στο Πάρμα – Νάπολι

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να συζητηθεί αν το μέτρο των 1.000 φιλάθλων θα ισχύσει και στα γήπεδα των αγώνων της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας του πρωταθλήματος της χώρας (Serie B και Serie C).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...