199
Το κατάφορτο με πυραύλους ρωσικό καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ» που είχε πλεύσει στην περιοχή | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Οι ιρλανοί ψαράδες «νίκησαν» τον ρωσικό στόλο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 19:05
Το κατάφορτο με πυραύλους ρωσικό καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ» που είχε πλεύσει στην περιοχή
|Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Οι ιρλανοί ψαράδες «νίκησαν» τον ρωσικό στόλο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 19:05

Ως μία «μεγάλη μικρή νίκη» κρίνεται η επιτυχία των Ιρλανδών να ματαιώσουν τη ρωσική ναυτική άσκηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει στα δυτικά της ιρλανδικής νήσου, μέσα στα διεθνή ύδατα: «Οι «υπερήφανοι ιρλανδοί ψαράδες ανάγκασαν τη Ρωσία να αναθεωρήσει τα σχέδιά της» έγραψε η ιταλική Corriere Della Sera, επί της ουσίας σχολιάζοντας την είδηση ότι «οι Ρώσοι έκαναν ένα βήμα πίσω» ύστερα από τις διαμαρτυρίες που υψώθηκαν.

Ως γνωστόν, στην καρδιά του Ατλαντικού, 240 μίλια νοτιοδυτικώς της Ιρλανδίας, οι Ρώσοι διάλεξαν ένα θαλάσσιο πεδίο για άσκηση βολών πυραύλων.

Το συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο θεωρείται από το Δουβλίνο δική του Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και μέρος των ιστορικών θαλασσίων οδών που ενώνουν τη Γηραιά Ηπειρο με τον Νέο Κόσμο.

Λεπτομέρεια: στον πυθμένα του βρίσκονται τα υποθαλάσσια καλώδια που αφορούν τις ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές επικοινωνίες του δυτικού κόσμου.

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό είχε προγραμματίσει την έναρξη των πυραυλικών βολών στις 3 Φεβρουαρίου, όμως οι αντιδράσεις των ιρλανδών αλιέων υπέρ της προστασίας του «δικού τους» ψαρότοπου από τα στρατιωτικά πυρά προκάλεσαν πολύ θόρυβο και τελικά οι Ρώσοι υποχώρησαν. Ο ρώσος πρεσβευτής στην Ιρλανδία Γιούρι Φιλάτοφ προσπάθησε να μειώσει τον αντίκτυπο των ασκήσεων προτού τις αποσύρει. Υποστήριξε ότι πρόκειται για μία ρωσική χειρονομία καλής θελήσεως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...