1135
Ο Πρόεδρος Ματαρέλα και η εξ ανάγκης Πρώτη Κυρία, η... θυγατέρα του Λάουρα: «Μου αρέσει να είμαι με τον πατέρα μου, μακάρι να του είμαι χρήσιμη», έχει πει εκείνη, | CreativeProtagon

Σέρτζιο Ματαρέλα, ο… όμηρος Πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 16:06
Ο Πρόεδρος Ματαρέλα και η εξ ανάγκης Πρώτη Κυρία, η... θυγατέρα του Λάουρα: «Μου αρέσει να είμαι με τον πατέρα μου, μακάρι να του είμαι χρήσιμη», έχει πει εκείνη,
|CreativeProtagon

Σέρτζιο Ματαρέλα, ο… όμηρος Πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 16:06

Πιο ξεκάθαρο δεν θα μπορούσε να το έχει καταστήσει ότι επιθυμία του ήταν να αποσυρθεί από τα κοινά. Φρόντισε να θεαθεί να αναζητά νέα κατοικία ενώ ένας βοηθός του ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με τα πράγματά του ήδη πακεταρισμένα. Ο ίδιος ο Σέρτζιο Ματαρέλα είχε αναφέρει επανειλημμένα πως ο καιρός του είχε παρέλθει.  

Ωστόσο έπειτα από σχεδόν μία εβδομάδα άκαρπων προσπαθειών για την αντικατάστασή του και εσωτερικών διαμαχών που αποκάλυψαν πως ο κυβερνητικός συνασπισμός κάθε άλλο παρά ενωμένος είναι, ο ηλικίας άνω των ογδόντα ετών Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας «εξαναγκάστηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά η Χάνα Ρόμπερτς του Politico, «να παραμείνει στη θέση του προς όφελος της σταθερότητας. Η απόφασή του αποτρέπει τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών».  

Με το που έλαβε τις πρώτες 505 ψήφους  (το όριο εκλογής) ο Σέρτζιο Ματαρέλα το περασμένο Σάββατο τα μέλη της ιταλικής Βουλής σηκώθηκαν από τα έδρανά τους και άρχισαν να χειροκροτούν περιχαρή. Την ίδια ώρα στο Διαδίκτυο διάφορα ευφάνταστα μιμίδια απεικόνιζαν τον γηραιό Ματαρέλα ως όμηρο. Η πρώτη, επταετής, θητεία του επρόκειτο να ολοκληρωθεί την 3η Φεβρουαρίου, οπότε την περασμένη Δευτέρα άρχισε η διαδικασία για την ανάδειξη του διαδόχου του. 

Ο εκάστοτε πρόεδρος της Ιταλίας έχει την εξουσία να διορίζει υπουργούς και κυβερνήσεις ενώ σε περιόδους κρίσης οι εξουσίες του είναι διευρυμένες. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών δεκαετιών το πλεονέκτημα ανήκε στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, καθώς κατάφερναν να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό, μετατρέποντας την προεδρική εκλογή σε δική τους, εσωτερική υπόθεση. Αλλά αυτήν τη φορά ούτε η Αριστερά ούτε η Δεξιά μπόρεσαν να σχηματίσουν μια πλειοψηφία.  

Δεδομένου, ωστόσο, ότι η χώρα «βρίσκεται εν μέσω ενός τιμωρητικού τέταρτου κύματος covid» – υπενθυμίζει η δημοσιογράφος του Politico – και η κυβέρνηση καλείται να διασφαλίσει την οικονομική ανάκαμψη (μέσω των πολλών ευρωπαϊκών δισεκατομμυρίων), μέρα με τη μέρα αυξάνονταν οι πιέσεις προς τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν ένα τέλμα που η χώρα δεν θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά. Σταδιακά ολοένα περισσότεροι βουλευτές άρχισαν να στρέφονται προς τον Ματαρέλα ο οποίος, ενώ την Τετάρτη έλαβε 125 ψήφους στον πρώτο γύρο, το Σάββατο, έλαβε 387, καταλήγοντας, τελικά, να εκλεγεί με 759 ψήφους.

Ο Πρόεδρος Ματαρέλα στην ομιλία αποδοχής της νέας εντολής του, το περασμένο Σάββατο, στη Ρώμη/ Italian Presidency/Paolo Giandotti/Handout via REUTERS

Πώς, όμως, συνέβη, αυτό; Τι ώθησε ή ανάγκασε τον Σέρτζιο Ματαρέλα να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή και να μην αποσυρθεί; «Επειτα από έξι άκαρπες ψηφοφορίες, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παρενέβη, ζητώντας από τον Ματαρέλα να παραμείνει στη θέση, και πιέζοντας τους πολιτικούς αρχηγούς να συμμορφωθούν με το σχέδιο», μας πληροφορεί η Χάνα Ρόμπερτς, επικαλούμενη αξιόπιστη πηγή. Κομματικοί εκπρόσωποι μετέβησαν επίσημα στο προεδρικό μέγαρο, απευθύνοντας έκκληση στον Πρόεδρο να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. «Δεδομένης της κατάστασης, τον εκλιπαρήσαμε να παραμείνει για μία ακόμη θητεία», αποκάλυψε η Τζούλια Ουντεμπέργκερ, βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος του Νότιου Τιρόλου. Εκείνος σημείωσε πως «είχε άλλα σχέδια για το μέλλον», αλλά αποδέχτηκε, τελικά, να τα θυσιάσει για το καλό της πατρίδας. 

Μέχρι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, o τετράκις εκλεγείς πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης (παρά τα 85 χρόνια που φέρει στην πλάτη του) της κεντροδεξιάς Forza Italia, δήλωσε πως η ενότητα, «σήμερα μπορεί να επιτευχθεί μόνο γύρω από το πρόσωπο του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα από τον οποίο γνωρίζουμε ότι ζητάμε μία μεγάλη θυσία».  

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, η επανεκλογή του ενισχύει σημαντικά τη θέση της Ιταλίας στην ΕΕ. «Είναι μια ξεκάθαρη νίκη για την Ιταλία», ανέφερε σχετικά ο Μάριο Ταμπάτσι, μέλος της κυβέρνησης Ντράγκι και πρόεδρος του κεντρώου κόμματος Centro Democratico. «Πέρυσι στη Σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι, όλες οι υπόλοιπες χώρες αναγνώρισαν την αποφασιστική ηγεσία των Ντράγκι και Ματαρέλα. Τώρα η ηγεσία τους επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των Βρυξελλών, να διαχειριστεί αυτήν την κρίσιμη φάση της πανδημίας και να προβεί στην επανεκκίνηση της οικονομίας», συμπλήρωσε.   

Η επανεκλογή του Ματαρέλα συνεπάγεται αυτομάτως την παραμονή του Μάριο Ντράγκι στον πρωθυπουργικό θώκο. Ο ιταλός πρωθυπουργός συζητήθηκε ως πιθανός υποψήφιος για την προεδρία, αλλά τα κόμματα δεν στήριξαν την υποψηφιότητά του κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας να βρεθεί κάποιος εξίσου ικανός και αποδεκτός από την πλειοψηφία του ιταλικού Κοινοβουλίου για να τον αντικαταστήσει στη διακυβέρνηση της χώρας.  

Πάντως, στο ρεπορτάζ του Politico επισημαίνεται ότι πολλά από τα μέλη του Κοινοβουλίου αποφάσισαν να στηρίξουν τον Ματαρέλα, για να αποτρέψουν τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, φοβούμενοι όχι μόνο το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια νέα, πολιτική και οικονομική, κρίση στην πατρίδα τους αλλά και μην τυχόν χάσουν την έδρα τους, δεδομένου ότι επίκειται η μείωση του αριθμού των μελών της ιταλικής Βουλής.

Φωτογραφία του περασμένου Σεπτεμβρίου: Ματαρέλα και Ντράγκι χαιρετιούνται σε εκδήλωση στο Μιλάνο. Τώρα θα συνεχίσουν μαζί τουλάχιστον για ενάμιση χρόνο μέχρι τις βουλευτικές εκλογές (Handout via REUTERS)

«Δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για μια πολιτική κρίση. Στον Ντράγκι ανατέθηκε η διαχείριση της πανδημίας και του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία διαχείριση βρίσκεται εν εξελίξει, οπότε είναι σωστό να του επιτρέψουμε να συνεχίσει τη δουλειά του», σημείωσε από την πλευρά του ο Τζόρτζο Φέντε, γερουσιαστής του Κινήματος 5 Αστέρων. 

Τώρα ο Μάριο Ντράγκι καλείται να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τον δυσκίνητο κυβερνητικό συνασπισμό του, υπόθεση κάθε άλλο παρά εύκολη, καθώς το ότι δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη όλων των κομμάτων, έπληξε την εικόνα του. Επιλέγοντας, όμως, να καταστεί μέρος της λύσης, αποδεικνύει πως εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή, οπότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να ανακτήσει το κύρος του.   

Η θυγατέρα… Πρώτη Κυρία

Οσον αφορά τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας επίσημα έχει μπροστά του ακόμη μία επταετία στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Ιταλίας και, εκτός απροόπτου, θα εγκαταλείψει τη θέση του και θα μπορέσει, επιτέλους, να ιδιωτεύσει το 2029 αντί για σήμερα, όπως ξεκάθαρα επιθυμούσε. Παρηγοριά στον Σέρτζιο Ματαρέλα δίνει το γεγονός πως κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλευρό του θα συνεχίσει να έχει την Λάουρα Ματαρέλα, την «First Lady» της Ιταλίας, η οποία, όμως, δεν είναι η σύζυγός του αλλά η θυγατέρα του. 

«Δικηγόρος, ηλικίας 53 ετών, σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών, η Λάουρα Ματαρέλα βρίσκεται δίπλα στον πατέρα της, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από το 2015. Τον συνοδεύει σε επίσημες τελετές όταν επιβάλλεται από το πρωτόκολλο. Χρέη Πρώτης Κυρίας εκτελούν συνήθως οι σύζυγοι των Προέδρων, αλλά ο Ματαρέλα είναι χήρος από το 2012. Για να βρίσκεται κοντά στον πατέρα της, εγκατέλειψε την καριέρα της», αναφέρει η La Repubblica. «Μου αρέσει να είμαι με τον πατέρα μου, μακάρι να του είμαι χρήσιμη», έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...