210
Καρέ από στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών με τα HIMARS. Οι ΗΠΑ παραχωρούν, μεταξύ άλλων, πυραύλους για τα συγκεκριμένα ρουκετοβόλα που έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία | Eighth Army Public Affairs via Getty Images

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία πυραύλους και ραντάρ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2022, 15:49
Καρέ από στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών με τα HIMARS. Οι ΗΠΑ παραχωρούν, μεταξύ άλλων, πυραύλους για τα συγκεκριμένα ρουκετοβόλα που έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία
|Eighth Army Public Affairs via Getty Images

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία πυραύλους και ραντάρ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2022, 15:49

Την αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνολικού ύψους 820 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πυραύλους, οβίδες και αντιαεροπορικά ραντάρ ανακοίνωσε το Πεντάγωνο το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση –λίγη ώρα πριν την έκδοση της οποίας το Κίεβο είχε ζητήσει και πάλι την ενίσχυσή του με όπλα από τη Δύση, μετά το πολύνεκρο χτύπημα των Ρώσων στην Οδησσό–, οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile Systems), άλλα τέσσερα ραντάρ, πυραύλους για τους αμερικανικούς εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) καθώς και 150.000 βλήματα των 155 χιλιοστών για το πυροβολικό.

Το νέο αυτό πακέτο βοήθειας είχε προαναγγελθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερα εδώ).

Τα αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους εδάφους-αέρος μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Κατασκευάζονται από την αμερικανική Raytheon και τον νορβηγικό όμιλο Kongsberg, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ. Με αυτή τη νέα αποστολή από τα υπάρχοντα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 6,9 δισ. δολαρίων από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...