515
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι | Reuters

Οι δύο γυναίκες που ταπείνωσαν τον Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2019, 19:55
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι
|Reuters

Οι δύο γυναίκες που ταπείνωσαν τον Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2019, 19:55

Η μια είναι επιφανής στέλεχος των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η άλλη, μια συντηρητική – σχεδόν… ακροδεξιά – συγγραφέας, υπήρξε μια από τις πλέον ένθερμες οπαδούς του, αλλά πλέον δηλώνει τόσο απογοητευμένη από τους χειρισμούς του, που τον έχει… ξεγράψει στην πολιτική της συνείδηση ως πρόεδρο.

Την Νάνσι Πελόζι και την Αν Κούλτερ ενώνει η κοινή τους αντιπάθεια προς το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ, ενός ανθρώπου «πολύ λίγου», όπως λένε, προκειμένου να βρίσκεται στο αξίωμα αυτό.

Η πρώτη… ταπείνωση ήρθε όταν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κέρδισε την Παρασκευή το μπρα ντε φερ με τον αμερικανό πρόεδρο, υποχρεώνοντάς τον να αναβάλει την εκφώνηση της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος μέχρι να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση του αμερικανικού Δημοσίου.

Η Πελόζι υποστήριξε ότι η ομιλία προς το έθνος, που είχε οριστεί για τις 29 Ιανουαρίου, δεν μπορεί να γίνει γιατί θα επιβαρύνει υπερβολικά τις δυνάμεις ασφαλείας, που εργάζονται χωρίς να πληρώνονται.

Ως πρόεδρος του σώματος, η Πελόζι είχε ενημερώσει τον πρόεδρο ότι δεν θα του απευθύνει την πρόσκληση που απαιτείται για να ανεβεί στο βήμα της Βουλής, στερώντας από τον Τραμπ την τιμή (γιατί περί τιμής πρόκειται…) να εκφωνήσει τον ετήσιο προεδρικό λόγο ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου.

Κάπως έτσι, ο πρόεδρος αναγκάστηκε να πιει… το πικρό ποτήρι και να δηλώσει σαν βρεγμένη γάτα πως θα εκφωνήσει τον συγκεκριμένο λόγο «στο εγγύς μέλλον».

Στις αρχές Ιανουαρίου, η Πελόζι, αψηφώντας τον Τραμπ και τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, προώθησε και εν συνεχεία ενέκρινε στην Βουλή των Αντιπροσώπων τα επίμαχα σχέδια νόμου που επέτρεψαν να τερματιστεί, πριν μερικά 24ωρα, η μερική αναστολή υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους.

Βάσει των νομοσχεδίων, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εμπορίου, Γεωργίας, Εργασίας, Οικονομικών, αλλά και αρκετά ακόμη, εξασφάλισαν χρηματοδότηση ως την 30ή Σεπτεμβρίου, δηλαδή το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, ενώ, για να μπει… ακόμη περισσότερο στο μάτι του Τραμπ, δεν περιείχαν καμιά διάταξη περί χρηματοδότησης του τείχους που διακαώς επιθυμεί να αναγείρει στα σύνορα με το Μεξικό ο αμερικανός πρόεδρος – η πλήρης ακύρωση δηλαδή.

Η δεύτερη σφαλιάρα ήρθε διαμέσου της δημοσιογράφου Αν Κούλτερ, μέλους του Κινήματος Alt Right, γνωστή για τις ακροδεξιές και αντι-μουσουλμανικές απόψεις της και προερχόμενη από την ίδια πολιτική «μήτρα» με τον πρόεδρο.

Η Κούλτερ, μιλώντας στην εκπομπή του Μπιλ Μάερ, εξαπέλυσε μύδρους κατά του Τραμπ αποκαλώντας τον «δειλό» που δεν έκανε ποτέ πράξη τις προεκλογικές του εξαγγελίες για το χτίσιμο του τείχους με το Μεξικό.

 

Η Αν Κούλτερ

«Το ξέρω, είναι τρελό να περιμένω από έναν πρόεδρο να κρατήσει μια υπόσχεση που επαναλάμβανε επί 365 ημέρες», είπε η Κούλτερ προφανώς με ειρωνεία.

Νωρίτερα η σχολιαστής και συγγραφέας είχε αναρτήσει ένα tweet στο οποίο έγραφε: «Καλά νέα για τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο: δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος δειλός που υπηρέτησε ως πρόεδρος των ΗΠΑ».

Και όλα αυτά συμβαίνουν, την ίδια στιγμή που νέα δημοσκόπηση των Associated Press-NORC καταβαραθρώνει τη δημοφιλία του Τραμπ στο 34% -από 42% έναν μήνα νωρίτερα- εξαιτίας του λεγόμενου shutdown στο Δημόσιο.

Είχε προηγηθεί, στις αρχές του 2019, μια άλλη δημοσκόπηση του CNN που διενεργήθηκε από την εταιρία SSRS, όπου το ποσοστό αποδοχής του αμερικανού προέδρου καταγραφόταν στο 37%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...