446
Η 31χρονη Ιγκρίντ Λεβαβασέρ: «Εμείς είμαστε ο λαός...» | Screenshot/Youtube

Η άνεργη νοσοκόμα σύμβολο και ηγέτιδα των Κίτρινων Γιλέκων

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2019, 14:47
Η 31χρονη Ιγκρίντ Λεβαβασέρ: «Εμείς είμαστε ο λαός...»
|Screenshot/Youtube

Η άνεργη νοσοκόμα σύμβολο και ηγέτιδα των Κίτρινων Γιλέκων

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2019, 14:47

Πριν από δυο μήνες, η Ιγκρίντ Λεβαβασέρ ήταν μια άνεργη νοσοκόμα που είχε μόλις παραιτηθεί από την εργασία της προκειμένου να μάθει να οδηγεί… ασθενοφόρο.

Σήμερα, τέλη Ιανουαρίου του 2019, η 31χρονη διαζευγμένη μητέρα δυο παιδιών από την Νορμανδία δεν είναι απλά το σύμβολο και η ηγέτιδα των Κίτρινων Γιλέκων, αλλά και πρώτη πρώτη στη λίστα υποψηφίων του κινήματος «Πρωτοβουλία των Πολιτών» που θα κατέβει στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Όπως σημειώνουν οι βρετανικοί Times σε εκτενές πορτρέτο της, η Λεβαβασέρ αποτελεί την ενσάρκωση της λαϊκής οργής που ξεχειλίζει κατά του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Εμείς είμαστε ο λαός και εμείς είμαστε αυτοί που θα αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο», συνηθίζει να λέει η 31χρονη που λόγω της ευφράδειας της πλέον αποτελεί την ανεπίσημη «εκπρόσωπο» του κινήματος, εμφανιζόμενη συχνά σε τηλεοπτικά πάνελ και μιλώντας για τα αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων.

Η Ιγκρίντ είναι και ιδρυτικό στέλεχος της «Πρωτοβουλίας των Πολιτών», που πήρε το όνομά της από μια από τις βασικές διεκδικήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, να επιτραπεί δηλαδή σε πολίτες να συγκεντρώσουν 700.000 υπογραφές, δηλαδή το 1,5% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων, για την προκήρυξη δημοψηφίσματος.

Η λίστα της «Πρωτοβουλίας των Πολιτών» για τις ευρωεκλογές περιλαμβάνει ακόμη μια νοικοκυρά, έναν λογιστή και έναν χειριστή ανυψωτικού μηχανήματος και ελπίζουν να κατεβάσουν συνολικά 79 υποψηφίους.

«Χρειαζόμαστε και άλλους γνήσιους εκπροσώπους της κατώτερης μεσαίας τάξης [όπως εγώ], αλλιώς σύντομα θα πάρει την πλειοψηφία η Μαρίν Λεπέν», λέει με έμφαση η Ιγκρίντ, που ψήφισε τους Πράσινους στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Προσπαθεί μάλιστα να αποτρέψει τους φίλους της να ψηφίσουν Λεπέν.

Όπως επισημαίνει η ίδια, ξεκίνησε τη δράση της διαδηλώνοντας ενάντια σε μια σχεδιαζόμενη αύξηση του φόρου στα καύσιμα, αλλά τελικά βρέθηκε ολοένα και περισσότερο εμπλεκόμενη στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του Μακρόν.

«[Κατέβηκα στους δρόμους] για αυτούς που δεν μπορούν να πάνε διακοπές, δεν μπορούν να αγοράσουν καινούργια ρούχα για τα παιδιά τους, τρώνε συχνά μόνο ένα γεύμα την ημέρα, σπάνια ενεργοποιούν τη θέρμανση τον χειμώνα» λέει η νεαρή νοσοκόμα και προσθέτει: «εδώ και δυο μήνες, κάθε πρωί κάνω το ίδιο πράγμα:αφήνω τα παιδιά μου στο σχολείο και μετά πηγαίνω απευθείας στα οδοφράγματα και στις εστίες διαμαρτυρίας».

Όπως τονίζουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η Λεβαβασέρ δεν έζησε μια εύκολη ζωή καθώς λόγω οικογενειακών προβλημάτων δεν αποφοίτησε από το γυμνάσιο και εργάστηκε αρχικά ως σερβιτόρα.

Παράλληλα έκανε νυχτερινές βάρδιες στην πυροσβεστική υπηρεσία, ως εθελόντρια, ενώ στη συνέχεια σπούδασε νοσοκόμα και το 2013 έλαβε την πρώτη μόνιμη θέση της στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου, απ’ όπου τελικά παραιτήθηκε πέρυσι.

Όπως λέει, έπαιρνε μόλις 1.250 ευρώ το μήνα, ενώ «οι μεγιστάνες γέμιζαν τις τσέπες τους με χρήματα. Ο Μακρόν, ο βασιλιάς, είναι με τους ευγενείς, ενώ οι άνθρωποι ονειρεύονται με ανοιχτό και πεινασμένο το στόμα τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...