442
Η γερμανίδα καγκελάριος στο Νταβός: «Δεν έγινα γυναίκα στον θώκο μου. Ήμουν από πριν γυναίκα» | Reuters

Μέρκελ εκ βαθέων: «Γιατί ενοχλεί όταν φοράω τέσσερις φορές το ίδιο σακάκι;»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2019, 12:31
Η γερμανίδα καγκελάριος στο Νταβός: «Δεν έγινα γυναίκα στον θώκο μου. Ήμουν από πριν γυναίκα»
|Reuters

Μέρκελ εκ βαθέων: «Γιατί ενοχλεί όταν φοράω τέσσερις φορές το ίδιο σακάκι;»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2019, 12:31

«Όταν ένας άνδρας φοράει επί εκατό μέρες ένα σκούρο μπλε κοστούμι, αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά όταν εγώ φοράω εντός δύο εβδομάδων τέσσερις φορές το ίδιο σακάκι, τότε λαμβάνω επιστολές πολιτών»: με αυτή την χαρακτηριστική ατάκα ξεκινάει την συνέντευξή της στην Die Zeit (Ντι Τσάιτ) η Ανγκελα Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος, σε μια από τις  – κατά κοινή ομολογία – πιο ειλικρινείς συνεντεύξεις της μιλάει για το πώς είναι να είσαι γυναίκα σε έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο «στίβο», όπως η πολιτική, δηλώνοντας «αδικημένη» από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται δημόσια άντρες και γυναίκες.

«Μια γυναικεία φωνή δεν είναι τόσο σκοτεινή ή ισχυρή όσο μια ανδρική. Μια γυναίκα πρέπει να μάθει πώς εκπέμπεται η ισχύς. Και φυσικά υπήρχε όλη αυτή η συζήτηση για τον τρόπο που ντύνομαι», τονίζει, επισημαίνοντας το ότι πολλές φορές τα γερμανικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ έχουν ασχοληθεί με τις «αποτυχημένες» στιλιστικές επιλογές της, όπως για παράδειγμα όταν εμφανίστηκε σε ετήσιο μουσικό φεστιβάλ με το ίδιο φόρεμα- μάλιστα το Spiegel είχε επισημάνει πως ακόμη και το κολιέ και το χτένισμά της ήταν πανομοιότυπο σε σχέση με προηγούμενες δημόσιες εμφανίσεις της!

«Πιστεύω ότι ως πολιτικός πρέπει να τα δέχεσαι αυτά. Μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά μόνο όταν δεν επηρεάζεσαι από τα πράγματα. Πρέπει να επικεντρώνεσαι στο καθήκον», παραδέχεται η ίδια.

Όπως, αντίστοιχα, λέει, «πρέπει κι ο σύζυγος μου [σ.σ: ο Γιοακίμ Ζάουερ είναι καθηγητής Φυσικής και Θεωρητικής Χημείας του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου] να αποδέχεται πως είμαι μια πολιτικός καριέρας».

«Σε αυτό το σημείο ίσως να είναι ευκολότερο να είσαι γυναίκα πολιτικός καθώς από έναν καγκελάριο υπάρχει η προσδοκία ότι η σύζυγός του θα ασχολείται εθελοντικά με τα κοινά. Με εμένα και τον άνδρα μου δεν ήταν έτσι. Εκείνος ακολουθεί τη δουλειά του, ως επιστήμονας, κι εγώ κάνω τη δική μου. Και αυτό έγινε ευκολότερα αποδεκτό από ό,τι θα γινόταν το αντίθετο, μέχρι τώρα τουλάχιστον», λέει.

Όταν η δημοσιογράφος Γιάνα Χένσελ της επισημαίνει ότι έγινε πρότυπο πολλών σύγχρονων γυναικών, εκείνη απαντά ότι θεωρεί το σχόλιο υπερβολικό και παραθέτει άλλες γυναίκες που επίσης διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική, από τη Μάργκαρετ Θάτσερ έως τη Χίλαρι Κλίντον.

«Άλλες γυναίκες στην πολιτική έχουν συνεισφέρει σημαντικά σε αυτό: η Χίλαρι Κλίντον, η Τερέζα Μέι. Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μακράν μπροστά από την εποχή μας. Και σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο η βασίλισσα της Αγγλίας έχει επίσης καθορίσει πολλά πράγματα μέσω της γκαρνταρόμπας της. Αλλά και εγώ έχω μια συνεισφορά, εξ’ ορισμού», σχολίασε η Μέρκελ.

Όσον αφορά στο τι εστί «φεμινισμός» στην σύγχρονη εποχή, η Μέρκελ απαντάει: «για μένα, ο σωστότερος ορισμός είναι εκείνος που έδωσε πρόσφατα η βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμα: όταν άντρες και γυναίκες έχουν τις ίδιες ακριβώς ευκαιρίες στη ζωή».

«Δεν έγινα γυναίκα στον θώκο μου. Ήμουν από πριν γυναίκα», καταλήγει με νόημα η Καγκελάριος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...